Άνοδος στο πετρέλαιο παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για την παραγωγή

Έκτη εβδομαδιαία άνοδο σημειώνουν σήμερα, Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, έπειτα από την πολυαναμενόμενη σύνοδο του ΟΠΕΚ+

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε αύξηση της αθροιστικής παραγωγής των χωρών μελών του κατά 648.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μία μέτρια δηλαδή αύξηση που δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τις ανησυχίες των επενδυτών για διεύρυνση του ελλείμματος προσφοράς.

Αρχικά, υπήρχαν εικασίες ότι οι Σαουδάραβες προετοιμάζονταν για πιο «επιθετικές» κινήσεις στο πλαίσιο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ, ενώ υπήρχαν ακόμη και προτάσεις ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τις μηνιαίες συμφωνίες προμήθειας του καρτέλ.

Το αμερικανικό αργό έκλεισε με άνοδο 1,4% κοντά στα 116 δολάρια το βαρέλι στην Ασία την Παρασκευή μετά την απόφαση και να διαπραγματεύεται. Το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε 0,4% στα 116,38 δολάρια το βαρέλι στις 13:44. ώρα Σιγκαπούρης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξάνονται κατά 1,2% αυτή την εβδομάδα. Το μπρεντ υποχώρησε 0,3% στα 117,30 δολάρια μετά την άνοδο 1,1% την Πέμπτη.

Σημειώνεται σε αυτό το σημείο πως η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του ΟΠΕΚ+ (στον οποίο ανήκει και η Ρωσία) συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αυξήσεις παραγωγής πετρελαίου για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη ρωσική παραγωγή και να αποκλιμακώσουν τις τιμές, οι οποίες βρίσκονται στα ύψη, και τον πληθωρισμό, «στρώνοντας τον δρόμο» για μια επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ριάντ.

Ο ΟΠΕΚ+ είπε πως συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή κατά 648.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο- ή το 0,7% της παγκόσμιας ζήτησης- και κατά αντίστοιχη ποσότητα τον Αύγουστο, τη στιγμή που το αρχικό σχέδιο ήταν να προστίθενται 432.000 βαρέλια τον μήνα κατά τη διάρκεια τριών μηνών μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η κίνηση αυτή θα εκληφθεί ως μια ένδειξη προθυμίας από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου- μέλη του ΟΠΕΚ για αυξημένη παραγωγή μετά από εβδομάδες πίεσης από τη Δύση για την αντιμετώπιση των παγκοσμίων ελλείψεων που έχουν γίνει ακόμα χειρότερες λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία.

Πηγή: Powergame.gr