Χρηματιστήριο: Γιατί είναι δύσκολη η υπέρβαση των 900 μονάδων

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 890 μονάδες, με πρώτη στήριξη την ζώνη των 880 – 870 μονάδων ενώ δύσκολη αποδεικνύεται η υπέρβαση των 900 μονάδων

Οι 900 μονάδες παρουσίασαν για τρίτη συνεδρίαση ισχυρή αντίσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επαναλαμβάνοντας το μοτίβο που είχε παρατηρηθεί και στην προσπάθεια του δείκτη να διαπεράσει τις 870 μονάδες πριν από δύο περίπου εβδομάδες. Η αποτυχία αυτή συντηρεί το αρνητικό σενάριο ενός πισωγυρίσματος του δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα, το οποίο θα αναιρεθεί μόνο με την ανοδική διάσπαση των 900 μονάδων.

Η αγορά προσπάθησε αφενός να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών του προηγούμενου διαστήματος και αφετέρου το δύσκολο επίπεδο των 900 μονάδων.

Στα όρια των 890 μονάδων έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. και μάλιστα στο χαμηλό ημέρας στις 890 μονάδες. Στις δημοπρασίες, με πιέσεις στις τράπεζες με την Eurobank -3,6% ενώ αρνητικό ήταν το κλίμα στα μη τραπεζικά blue chips απόρροια των ανησυχιών για τον υψηλό πληθωρισμό και την απειλή ύφεσης.

Η συναλλακτική δραστηριότητα σε χαμηλά επίπεδα, στα 67 εκατ. ευρώ, καθώς κλειστή παρέμεινε σήμερα η αγορά του Λονδίνου, λόγω αργίας. Η αγορά προσπάθησε αφενός να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών του προηγούμενου διαστήματος και αφετέρου το δύσκολο επίπεδο των 900 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 890 μονάδες, με πρώτη στήριξη την ζώνη των 880 – 870 μονάδων ενώ δύσκολη αποδεικνύεται η υπέρβαση των 900 μονάδων.

Το διεθνές περιβάλλον παγκοσμίως παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητο, με σοβαρό το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης που ούτως ή άλλως υπήρχε αλλά έχει επιδεινωθεί με την Ουκρανική κρίση.

Το μακροοικονομικό τοπίο αλλά και η νομισματική σύσφιξη… επιφυλάσσουν πολλούς κινδύνους τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα με το επενδυτικό ρίσκο να αυξάνεται.

Οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν περαιτέρω πτώση στις αγορές ενώ η διαφοροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου το τελευταίο διάστημα οφείλεται στην στρατηγική ξένων διαχειριστών μετά την προσθήκη 2 νέων εταιρειών της Εθνική και του Μυτιληναίου στο δείκτη MSCI Standard Greece.

Ειδικότερα, μεγάλη διόρθωση στη Wall Street εκτιμά με ανάλυσή της η Morgan Stanley, που αναφέρει ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.400 μονάδες (πτώση -18% από τα τρέχοντα επίπεδα) μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου 2022. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή 3/6.

ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό

Αναλυτικά, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Eurobank -3,6% και ακολούθησε η Alpha Bank -2,42%, αμετάβλητη η Πειραιώς ενώ ανοδικά έκλεισε η Εθνική +0,92% από κέρδη ενδοσυνεδριακά πλησίον του +2%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισε η Jumbo -3,79% καθώς από σήμερα 2/6 διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,3850 ευρώ ανά μετοχή.

Επίσης, πιέσεις ασκήθηκαν σε Lamda -2,5%, Coca Cola -2,1%, ΟΠΑΠ -1,88%..,

Ανοδικά ξεχώρισε η ΕΥΔΑΠ +3,97% καθώς εκτός από το μέρισμα των 0,28 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη της χρήσης 2021, η διοίκηση εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες και την πρόσθετη αμοιβή στους μετόχους μέσω επιστροφής κεφαλαίου.

Επίσης σήμερα 2/6 πραγματοποιείται η γενική συνέλευση της ΕΧΑΕ για το μέρισμα των 0,15 ευρώ ανά μετοχή.

Κατά τα άλλα, ο Σαράντης έκλεισε με απώλειες 4,46%, με τις Jumbo και Eurobank να ακολουθούν με πτώση 3,79% και 3,60% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Λάμδα, Alpha Bank και Coca Cola και άνω του 1% σε ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Quest, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ Τερνα.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και ΔΕΗ, με τις Πειραιώς και Ελλάκτωρ να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, Μυτιληναίος και Εθνική, με τη Motor Oil να ολοκληρώνει στο +1,34% και την ΕΥΔΑΠ στο +3,97%.