Πάτρα: Οργή προκαλούν τα λάθη και οι παραλείψεις στη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης

Όλοι κάνουν λόγο για ραγδαίες εξελίξεις, σε μια έρευνα όμως που δείχνει να έχει βαλτώσει

Οργή προκαλούν το τελευταίο διάστημα τα όσα ευτράπελα εκτυλίσσονται γύρω από το φερόμενο ως έγκλημα του αιώνα στην Πάτρα κι ενώ οι θάνατοι των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη φαίνεται να έχουν περάσει πια σε δεύτερη μοίρα.

 

 

Λάθη και αβλεψίες

Λάθη, αβλεψίες και παραλείψεις αποτελούν πλέον καθημερινή είδηση γύρω από το θρίλερ των θρίλερ, την ώρα που όλοι κάνουν λόγο για ραγδαίες εξελίξεις, σε μια έρευνα όμως που δείχνει να έχει βαλτώσει – ή τουλάχιστον να μην περπατάει.

Ήδη βαδίζουμε στον πέμπτο μήνα από τις 29 Ιανουαρίου, την ημέρα που η 9χρονη Τζωρτζίνα Δασκαλάκη άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού». Ήταν τότε που είχαν αρχίσει να διατυπώνονται οι πρώτες υπόνοιες γύρω από τον ανεξήγητο, όπως χαρακτηρίστηκε από γιατρούς και ιατροδικαστές, θάνατό της, τον τρίτο παιδιού της ίδιας οικογένειας, μέσα σε διάστημα δυόμισι ετών.

Δέκα ημέρες αργότερα, στις 9 Φεβρουαρίου, είχε διαταχτεί από την Εισαγγελία προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διασαφηνιστούν οι αιτίες που οδήγησαν στο θάνατο το άτυχο κορίτσι, κάτι που ενδεχομένως θα έριχνε φως και στους άλλους δύο αιφνίδιους θανάτους, της Μαλένας και της Ίριδας.

Οι πληροφορίες που άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί ατυχών ιατροδικαστικών πορισμάτων προκάλεσαν έκπληξη στην κοινή γνώμη, που στις 17 Φεβρουαρίου παρακολουθούσε άναυδη την κοινή τηλεοπτική συνέντευξη που είχε δώσει η προφυλακισμένη σήμερα Ρούλα Πισπιρίγκου μαζί με τον εν διαστάσει πλέον σύζυγό της Μάνο Δασκαλάκη. Το ζευγάρι είχε στρέψει τότε τα βέλη του κατά των δημοσιογράφων, ενώ είχε στοχοποιήσει και απλούς πολίτες που σχολίαζαν αρνητικά τη μητέρα στα social media, απειλώντας τους μάλιστα με μηνύσεις.

Πότε έγινε η απόλυτη ανατροπή

Η απόλυτη ανατροπή ήρθε προς τα τέλη Μαρτίου με τον εντοπισμό της κεταμίνης στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, στοιχείο που προκάλεσε αλυσιδωτές δράσεις από πλευράς των Aρχών, με τη σύλληψη-προφυλάκιση της Ρούλας Πισπιρίγκου αλλά και αντιδράσεις στο μέχρι τότε (δήθεν) αγαπημένο ζευγάρι, με τον Μάνο Δασκαλάκη να μιλά πια για αδιάσειστα στοιχεία σε βάρος της γυναίκας του.

Έκτοτε οι αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση ήταν συνεχείς, με δημοσιεύσεις φωτογραφιών και καταθέσεων που υπονοούσαν σαφώς εγκληματική πράξη πίσω και από τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας, με τους δικηγόρους να παρελαύνουν στο πλευρό της 33χρονης κατηγορούμενης, η οποία όμως οδηγήθηκε στην απολογία της με διορισμένο από την ανακρίτρια συνήγορο υπεράσπισης.

Όταν η υπόθεση άρχισε να απασχολεί ακόμα και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, η πληροφόρηση γύρω από τις έρευνες άρχισε να στερεύει, ενώ πλήθαιναν οι αστοχίες των εμπλεκομένων στη διερεύνηση της υπόθεσης, με τον Θανάση Κατερινόπουλο να ξεσπά: «Κάτι δεν πάει καλά στην έρευνα».

Παράτυπη θεωρήθηκε από πολλούς και η άτυπη επιτροπή των ιατροδικαστών που είχε συσταθεί υπό τον πρόεδρο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκο Καρακούκη, αφού δίχως νομικό έρεισμα και με τη συμμετοχή μάλιστα της Χριστίνας Τσάκωνα (η ιατροδικαστής που υπέγραψε το πόρισμα για το θάνατο της Μαλένας) θα προχωρούσε σε επαναξιολόγηση της έκθεσης που απέδιδε σε ηπατική ανεπάρκεια το θάνατο της Μαλένας.

Από κει και πέρα, άρχισε η μεγάλη μάχη μεταξύ ιατροδικαστών, κρατικών και ιδιωτικών, που εμμέσως πλην σαφώς αντάλλασσαν τα βέλη τους για το ποιος έχει ή όχι δικαίωμα λόγου στην υπόθεση αυτή. Επίσης, αλγεινή εντύπωση είχε προκαλέσει η έμμεση πρόταση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη για εκταφή της Τζωρτζίνας προκειμένου να διερευνηθεί ο θάνατός της σε βάθος χρόνου. Κι αυτό γιατί ήδη είχε γίνει εκταφή του παιδιού για την ανάσυρση του tablet που είχε ταφεί μαζί του, με την εξέλιξη αυτή να προκαλεί σχόλια περί ασυνεννοησίας μεταξύ των εμπλεκομένων στην έρευνα.

Τέλος, κορυφαίο φάουλ στο θρίλερ της Πάτρας χαρακτηρίστηκε ο ξαφνικός εντοπισμός φιαλιδίου με αίμα της 9χρονης Τζωρτζίνας, το οποίο βρέθηκε τυχαία σε ψυγείο κλινικής του «Καραμανδάνειου» νοσοκομείου Πατρών όπου είχε τοποθετηθεί τον Απρίλιο του 2021.

Το αλαλούμ με τη σχολική τσάντα

Αφορμή της δήλωσης αυτής του απόστρατου ταξίαρχου της ΕΛ.ΑΣ. στάθηκε η εισβολή δικηγόρων στο σπίτι της οδού Μπιζανίου στην Πάτρα και η αφαίρεση από το εσωτερικό του μιας σχολικής τσάντας της 9χρονης Τζωρτζίνας αλλά και εγγράφων του Μάνου Δασκαλάκη, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί εκτεταμένη έρευνα αστυνομικών στο οίκημα και τα συγκεκριμένα αντικείμενα δεν είχαν απομακρυνθεί.

Την τσάντα και τα χαρτιά απέσπασε από το σπίτι ο δικηγόρος Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, εκπρόσωπος των κληρονόμων της σπιτονοικοκυράς που είχε αποβιώσει το 2020, και τα παρέδωσε χθες στα χέρια της ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα. Το διώροφο σπίτι σφραγίστηκε μόλις χθες από αστυνομικούς, παρουσία συμβολαιογράφου της Πάτρας.

Πριν από το πρωτοφανές αλαλούμ με την εξαφάνιση της σχολικής τσάντας, είχαν σημειωθεί κι άλλες… παρατυπίες που δημιούργησαν εύλογα ερωτήματα περί συγκάλυψης, κάνοντας την υπόθεση σιγά σιγά να εξελίσσεται σε έναν αγώνα δρόμου είτε για δικαίωση είτε απλώς για προσωπική προβολή. Το τελευταίο μάλιστα είχε καυτηριάσει με αιχμηρή ανάρτησή του στο Facebook o συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθων Παπαδόπουλος, που είχε κάνει λόγο για μια υπόθεση όπου «οι μνηστήρες κάνουν ουρά».

Αφορμή για το σχόλιο είχε σταθεί ο δημόσιος προβληματισμός του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα για το αν θα αναλάβει εκ νέου την υπεράσπιση της κατηγορούμενης, την ώρα που είχε ήδη παραιτηθεί από αυτήν αμέσως μετά τη σύλληψή της. Είχε προηγηθεί και η αποκάλυψη του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια ότι τον είχε προσεγγίσει ο πατέρας της 33χρονης. Ο κ. Κούγιας είχε επίσης αποκαλύψει ότι για τον ίδιο λόγο τον είχαν πλησιάσει και ένας διοικητής νοσοκομείου της Αθήνας, καθώς και ένας γνωστός δημοσιογράφος, με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο να μπαίνει ξαφνικά στο κάδρο της υπόθεσης λέγοντας πως έχει στα χέρια του μαρτυρία νοσηλεύτριας που δεν είχε καταθέσει στην ανακρίτρια.

Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 31 Μαϊου 2022