Χρηματιστήριο: Συγκρατημένες κινήσεις εν αναμονή του πληθωρισμού

Προβληματισμό προκαλεί μία ακόμα συνεδρίαση, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών διερευνά για μία ακόμα φορά σε δύο μέρες τις 870 μονάδες, κινούμενος οριακά στο +0,16%

Οι αγορές μοιάζουν με κοφτερή λεπίδα, σημειώνουν οι αναλυτές και η επενδυτική στρατηγική πλέον θα πρέπει να προσαρμόζεται μέρα με τη μέρα. Στην Ελλάδα, όπως έδειξε η συμπεριφορά μετοχών, όπως της Alpha και της ΔΕΗ, τα ξένα funds δεν το έχουν σε τίποτα να «πυροβολήσουν», όταν οι απώλειες ξεπερνούν του στόχους που έχουν τεθεί.

Χαρακτηριστικά, η ΔΕΗ, οδηγείται με μεγάλη ευκολία και υψηλό όγκο στα 6,30 ευρώ. Στα 0,94 σκαρφαλώνει η Άλφα και στα 6,44 η ΔΕΗ με κέρδη 1,8%. Στα 3,33 ευρώ με οριακά θετικό πρόσημο η ΕΤΕ και στο 0,913 ευρώ η μετοχή της Eurobank, με την Πειραιώς να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Κατά τα άλλα, υψηλό 40 ετών “χτύπησε” ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο, σημειώνοντας αύξηση 9%, ή 2,5%5% σε διάστημα ενός μηνός!

Παρόμοια ανησυχητικά στοιχεία αναμένεται να δώσει αργότερα μέσα στη μέρα η Eurostat και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το αν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα ξεφύγει αισθητά πάνω από διψήφιο ποσοστό. Η εξέλιξη μοιραία, τουλάχιστον στις ευρωπαϊκές αγορές που ξεκίνησαν τη μέρα τους με το πετρέλαιο μεταξύ 111 – 113 δολάρια το βαρέλι.

Απώλειες, έστω και οριακές σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δίνουν την τάση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει το επόμενο διάστημα, όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι τιμές καλπάζουν.

Ως προς τις άλλες μετοχές, ενδιαφέρουσα κίνηση στα 2,20 ευρώ για τον δυσκίνητο ΑΔΜΗΕ και κέρδη πάνω από 2,2% στο ξεκίνημα για την Aegean. Στα 9,47 ευρώ ενισχύεται οριακά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το Helikon να καθίσταται ισχυρός μέτοχος μειοψηφίας. Η Jumbo επιστρέφει πάνω από τα 15,11 ευρώ και ο Μυτιληναίος δίνει την εντύπωση της συσσώρευσης στα 16,29. Στα 13,46 ευρώ ενισχύεται οριακά ο ΟΠΑΠ και οριακές οι απώλειες για τον ΟΤΕ στα 16,93 ευρώ.

Ως προς τα small caps πάνω από τα 4 ευρώ η μετοχή των Πλαστικών Θράκης και ισχυρά κέρδη πάνω από 9% στο Ιατρικό και την Ίλυδα, ενώ 1,8% η άνοδος για την Ιντρακόμ.

Πηγή: Powergame.gr