Χαλκιδική: Φτιάχνει μαχαίρια από σούστες αυτοκινήτων και υποστηρίζει το zero waste (Φωτο)

Ο μέσος όρος για να παραδοθεί ένα μαχαίρι χρειάζεται περίπου τρεις μέρες και με τη θήκη –που «παίρνει» μόνο το συγκεκριμένο καλούπι – φτάνει τις τέσσερις

Δημιουργεί μαχαίρια και κουζινομάχαιρα από σούστες αυτοκινήτων και μέταλλα από την Ιαπωνία. Είναι ένθερμος υποστηρικτής του zero waste community, επαναχρησιμοποιώντας και το μικρότερο ξυλάκι που απέμεινε από την ειδική θήκη που τοποθετεί στα «έργα τέχνης» του.

 

Ο Νίκος Γαγρίνας που διαμένει στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής εξιστορεί στο GRTimes.gr τον λόγο που ξεκίνησε το «κραφτάρισμα» μαχαιριών.

«Το συγκεκριμένο εγχείρημα ξεκίνησε ουσιαστικά τον Σεπτέμβρη του 2021, διότι υπήρχε απεριόριστη όρεξη, έβλεπα ότι τα χέρια μου «πιάνουν», αλλά και είχα τη βάση, δηλαδή, τα εργαλεία για να δημιουργήσω αυτό που είχα στο μυαλό μου» τονίζει στο GRTimes.gr ο ιδιοκτήτης της διαδικτυακής ιστοσελίδας Ng Knifes, Νίκος Γαγρίνας.

Ο μέσος όρος για να παραδοθεί ένα μαχαίρι χρειάζεται περίπου τρεις μέρες και με τη θήκη –που «παίρνει» μόνο το συγκεκριμένο καλούπι – φτάνει τις τέσσερις. Επίσης, τα περισσότερα «έργα τέχνης» που δημιουργεί ο Νίκος είναι ανθρακούχα, ωστόσο στα κουζινομάχαιρα που χρειάζονται περισσότερη λεπτομέρεια, αλλά και ποιότητα τοποθετείται ανοξείδωτο ατσάλι. «Οι περισσότεροι θα αγοράσουν κυνηγετικά μαχαίρια, πιο «χοντρά», με aggressive εμφάνιση και περίεργες καμπύλες. Συνήθως τα προμηθεύονται κυνηγοί ή λάτρεις της άγριας φύσης».

Η διαδικασία δημιουργίας ενός μαχαιριού

Σύμφωνα με τον κ. Γαγρίνα η διαδικασία του handmade crafted είναι μοναδική διότι το κάθε μαχαίρι που παραδίδεται στον αγοραστή είναι μοναδικό και το έχει μόνο εκείνος στα χέρια του. Τα καλούπια δημιουργούνται εκείνη την ώρα και δεν είναι συγκεκριμένα κομμάτια, «του ραφιού». «Για να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας ενός μαχαιριού, πρώτα ζωγραφίζω το μαχαίρι και μετέπειτα αποφασίζω με βάση τη χρήση του μαχαιριού το κατάλληλο σχέδιο που θέλω να δώσω, αλλά και αν θα είναι από ανοξείδωτο ατσάλι ή ανθρακούχο. Στη συνέχεια μεταφέρω το patern πάνω στη λάμα του υλικού που θα χρησιμοποιήσω και μετά ξεκινάω το κόψιμο, το τρόχισμα και το ακόνισμα. Μετά, το βάφω και το τοποθετώ στον ειδικό φούρνο και στο τέλος κολλάω το ξύλο -δηλαδή το συνθετικό της λαβής- επάνω στο μέταλλο».

Συν τοις άλλοις, μερικά πολύ ωραία κομμάτια που έχει φτιάξει κατά καιρούς, όπως αναφέρει ο νεαρός τεχνίτης στο GRTimes.gr είναι από σούστες αυτοκινήτων. «Παίρνω παλιές σούστες αυτοκινήτων, τις σφυρηλατώ και σιγά σιγά τις δίνω το σχήμα ενός μαχαιριού».

Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου εγχειρήματος ο ίδιος αρχικά έφτιαξε δικά του εργαλεία, αγοράζοντας πρώτη ύλη και εν συνεχεία επεξεργάζοντάς την στο εργαστήριο που διαθέτει στον Άγιο Μάμα του δήμου Ν. Προποντίδας στη Χαλκιδική. Επίσης, σημαντικός παράγοντας στην διαδικασία δημιουργίας ενός hand – crafted μαχαιριού είναι ο ειδικός φούρνος που έχει στην κατοχή του για να βάφει τα μέταλλα.

Οι ειδικές θήκες για τα μαχαίρια, το zero waste, οι τιμές και ο πληθωρισμός

Οι θήκες που τοποθετεί τα μέταλλα που «κραφτάρει» ο Νίκος είναι από διάφορα είδη ξύλων (πχ. βερικοκιά, ελιά, ebony wood, μαόνι κ.α.), ενώ επαναχρησιμοποιεί οτιδήποτε έχει απομείνει είτε από μέταλλο είτε από ξύλο. «Τα ξύλα τα κόβω εγώ και δίνω στις θήκες το σχήμα του μαχαιριού. Δηλαδή δεν μπορεί να μπει άλλο μαχαίρι εκεί. Επίσης, δεν πετάω τίποτα στον κάδο και επαναχρησιμοποιώ όλα τα υλικά που έχω στη διάθεσή μου… κάτι σαν zero waste».

Όσον αφορά τις τιμές των μαχαιριών που σχεδιάζει, επεξεργάζεται και δημιουργεί ξεκινούν στα 50-100 ευρώ τα απλά κομμάτια και εφόσον κάποιος επιθυμεί να αγοράσει κάτι πιο ιδιαίτερο, όπως ένα κουζινομάχαιρο… η τιμή θα ξεπεράσει τα 100 ευρώ.

Παρόλη την όρεξη, τον ενθουσιασμό και την αγάπη που «δίνει» ο Νίκος Γαγρίνας στην τέχνη του ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει και τη δική του δουλειά. «Μερικά υλικά που προμηθεύομαι αυξήθηκαν αρκετά. Αγόραζα πριν τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία μία λάμα στα εφτά ευρώ και τώρα έχει αυξηθεί στα εννιά ευρώ. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο δύσκολο να αγοράσει κάποιος ένα μαχαίρι, διότι θεωρείται είδος πολυτελείας».

Τέλος, ο τεχνίτης «βλέπει» ότι υπάρχει μία στροφή των επαγγελματιών του κλάδου της μαγειρικής στα hand-crafted μαχαίρια, διότι τα θεωρούν πιο ποιοτικά και αποτελεσματικά στη δουλειά τους. «Θεωρώ ότι η διαφορά ανάμεσα στα μαχαίρια του εμπορίου και στα handmade, είναι τα υλικά που χρησιμοποιούν οι ιδιώτες σε σχέση με τις εταιρείες. Πρόσφατα έστειλα ένα μαχαίρι φιλεταρίσματος σ’ έναν σεφ στη Γερμανία και εξεπλάγην με την ποιότητά του».