Quantcast

Πρώτος σταθμός Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Επισκέφθηκε τους ομογενείς του Τάρπον Σπρινγκς -«Θα ενημερώσω τον Τραμπ για την Τουρκία»

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΗΜΕΡΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Από το Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριντα ξεκίνησε την τριήμερη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, τα ξημερώματα της Δευτέρας (για την Ελλάδα), δέχτηκε θερμή υποδοχή από την κοινότητα των Ελλήνων ομογενών που ζουν στην συγκεκριμένη πόλη των ΗΠΑ, στην πρώτη του στάση από την τριήμερη επίσκεψή του στη χώρα, όπου θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι μάλιστα ο πρώτος εν ενεργεία Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Τάρπον Σπρινγκς, καθώς ο Ελευθέριος Βενιζέλος την περίοδο που την επισκέφτηκε πριν 98 χρόνια, δεν ήταν πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, Χρυσόστομο Αλαχούζο, το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Γκας Μπιλιράκη και συνομίλησε με πολλούς απόδημους Έλληνες που μένουν μόνιμα στο Tarpon Springs.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μίλησε στο επίσημο δείπνο της ΑΧΕΠΑ στην οποία συμμετείχε και η Παγκρητική Ένωση Αμερικής και έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, δύο ημέρες πριν τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο Λευκό Οίκο.

«Θα εξετάσουμε μαζί τις ακατάλυτες ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις προοπτικές που έχουν σε όλα τα επίπεδα. Θα τον ενημερώσω όμως και για τις εξελίξεις στη Ν.Α. Μεσόγειο. Εκεί, όπου δυστυχώς η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, προκαλώντας όλες τις γειτονικές χώρες και απειλώντας τη διεθνή σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ήδη, η Αμερική, η Ευρώπη, η Ρωσία, αλλά και όλα τα κράτη της Μεσογείου -από την Γαλλία, την Κύπρο και την Ελλάδα έως το Ισραήλ και την Αίγυπτο- καταδίκασαν την τουρκική συμπεριφορά στη Λιβύη. Κι όλοι αντιδρούν στις μονομερείς της ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες», ανέφερε κατά την ομιλία του στους ομογενείς της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έθεσε σε άμεση προτεραιότητα τα ζητήματα της διασποράς και ανέφερε: «Ελάχιστη ανταπόδοση κάθε ελληνικής κυβέρνησης προς τους ομογενείς μας είναι να κρατά ανοικτούς τους δεσμούς με τη μητρόπολη».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων που πέρασε με ευρεία πλειοψηφία από την Βουλή.

«Η ψήφος των εκτός συνόρων Ελλήνων είναι πλέον πραγματικότητα. Με τον νέο νόμο που γνώρισε μια πρωτόγνωρη κοινοβουλευτική στήριξη, οι Έλληνες της Διασποράς δεν είναι, πλέον, πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θα μπορούν να ψηφίζουν εκεί που διαμένουν και να συμμετέχουν ενεργά στις υποθέσεις της πατρίδας. Προσωπικά, ήθελα έναν νόμο που θα κατοχύρωνε την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος χωρίς κανέναν περιορισμό. Έπρεπε, όμως, η νέα ρύθμιση να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, για να εφαρμοστεί. Γι’ αυτό και κάναμε μερικές υποχωρήσεις, ώστε να υπάρξει σύνθεση απόψεων. Αλλά η αρχή έγινε. Και στο μέλλον, ο νόμος ασφαλώς θα βελτιωθεί», σημείωσε στην ομιλία του.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους ομογενείς της πόλης, λέγοντας πως «κρατούν ζωντανές τις ρίζες μας και την κληρονομιά μας και ανανεώνουν τους δεσμούς με την μητέρα πατρίδα προωθώντας τα δίκαιά της» και ότι θα είναι «δίπλα τους σε ότι χρειαστούν».

«Σε παλιότερους, δύσκολους καιρούς, οι προπαππούδες, οι παππούδες και οι γονείς σας άφησαν την γη που τους γέννησε, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε τούτη την φιλόξενη χώρα. Την αγάπησαν, αλλά δεν λησμόνησαν ποτέ την παλιά. Οι Έλληνες της Αμερικής, σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, στάθηκαν δίπλα στην Ελλάδα. Γύρισαν πίσω για να πολεμήσουν, αλλά και από εδώ την βοήθησαν υλικά και ηθικά. Δεν την ξέχασαν, όμως, ούτε στην ειρήνη. Πόσα σχολεία, νοσοκομεία και ιδρύματα δεν φέρουν την σφραγίδα των ομογενών μας», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είπε αναφέρθηκε στην συμφωνία του αγωγού EastMed τονίζοντας πως: «απέναντι στον κίνδυνο της αστάθειας, υψώνεται, τώρα, μία συμμαχία ειρήνης και ασφάλειας. Στο καλό νέο της ψήφισης του αγωγού East Med Act από το Κογκρέσο, προστέθηκε, προ ημερών, και η επίσημη υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, στην Αθήνα, από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Ελπίζω έτσι, ότι η Τουρκία θα καταλάβει την διεθνή της απομόνωση». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι «ο Ελληνισμός πρέπει να είναι ενωμένος και ότι η πατρίδα περιμένει πολλά από τους ομογενείς».

Πριν την ομιλία του, προηγήθηκαν χαιρετισμοί του Δημάρχου του Τάρπον Σπρίνγκς κ. Χ. Αλαχούζου, του Προέδρου των ΑΧΕΠΑ κ. Τζορτζ Χωριάτη, του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κ. Γκας Μπιλιράκη και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι μαζί με την σύζυγό του Μαρέβα, στη Θεία Λειτουργία στο Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου και θα παραστεί στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού της πόλης, παρουσία χιλιάδων μελών της ελληνικής κοινότητας.