Η αντίδραση των χρηματιστηρίων της Ευρώπης είναι συγκρατημένη και σήμερα με οριακή άνοδο, αν και το αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από την Wall και την παραμονή του S&P πάνω από τις 4.000 μονάδες, έστω και οριακά. Σε κάθε περίπτωση ο πληθωρισμός είναι αυτός που καίει τις αγορές και αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό στις αποτιμήσεις των μετοχών. Στην Ελλάδα βρέθηκε στα επίπεδα του 1994 – 1995, στο 10,2%, όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ.
Σήμερα, αντίστοιχη ανακοίνωση αναμένεται και στις ΗΠΑ με τις εκτιμήσεις να δίνουν και να παίρνουν για αύξηση πάνω από 8%. Είναι προφανές ότι η αύξηση του πληθωρισμού, σε υψηλά 27 ή 28 ετών στην Ελλάδα, ή σε επίπεδα 40 ετών για τις ΗΠΑ, υπονομεύει τον στόχο της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, η αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα περάσει σε ομόλογα και δάνεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενδεχομένως να οδηγήσει σε αναστολή προγραμματισμένων επενδύσεων. Δηλαδή, πολύ απλά κάποιος επενδυτής θα προτιμήσει να «παρκάρει» τα κεφάλαιά του στις ομολογιακές αγορές, αντί να ρισκάρει επένδυση σε κάποια εταιρεία, ή στην οικονομία κάποιας άλλης χώρας. Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, το καλό για την Ελλάδα είναι ότι το χρέος της είναι ρυθμισμένο και στη συντριπτική του πλειοψηφία βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε αντίθεση με το ιταλικό χρέος που ανήκει στον ιδιωτικό τομέα.
Υπό τις συνθήκες αυτές αναλόγως αναμένεται να πράξει και το Χ.Α. που εκκίνησε την Τετάρτη στις 863 μονάδες και με οριακά κέρδη 0,27%, με τις τράπεζες χωρίς να έχουν διάθεση να καλύψουν μέρος των απωλειών τους εδώ και περίπου 10 συνεδριάσεις οι οποίες ξεπερνούν το 16%. Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε οριακά πτωτικά, με την Alpha στα 0,967 ευρώ, την ΕΤΕ στα 3,37 ευρώ, την Eurobank στα 0,90 ευρώ και την Πειραιώς στο 1,24. Και οι τέσσερις συστημικές εμφανίζουν την Τετάρτη αναιμική διαπραγμάτευση. Αν υπάρξει κάπου ενδιαφέρον, είναι σε περιπτώσεις μετοχών που έχουν υποστεί ισχυρή πτώση, όπως οι ενεργειακές και εν προκειμένω η ΔΕΗ. Εκκίνησε στα 6,64 ευρώ με οριακά κέρδη και μένει να φανεί αν θα διαφοροποιηθεί μέχρι το τέλος των συναλλαγών. Η έκτακτη φορολογία που επιβάλλει η κυβέρνηση σε ποσοστό 90% για τα υπερέσοδα των εταιρειών, επηρεάζει τον κλάδο. Ο Μυτιληναίος, μόλις που υπερβαίνει στα 16 ευρώ, ενώ χθες βρέθηκε μέχρι τα 15,70, με το χαρτί να φλερτάρει αύριο με την εισαγωγή του στον MSCI. Κάτω από τα 7 ευρώ πάλι τα ΕΛΠΕ, στο 1,69 ευρώ η νέα βάση που έχει στηθεί στην Ελλάκτωρ, αλλά στα 15,70 ευρώ φαίνεται ότι σκαρφαλώνει η Μότορ Όιλ. Στα 18 ευρώ η επιστροφή του ΟΤΕ και στα 13,53 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, ενώ ανοδικά με κέρδη 1,2% αντιδρά και σήμερα η μετοχή του Jumbo. Σούπερ κέρδη 4,6% για την Ιντρακάτ.
Πηγή: Powergame.gr