Παγώνη: Η Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά τη χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και σε μικρότερες ηλικίες

Τι ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ στα Παραπολιτικά 90,1

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κα Ματίνα Παγώνη, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Ζούμε αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου.

 

 

Τι είπε για την τέταρτη δόση

Η κ. Παγώνη αναφορικά με το θέμα της οξείας ηπατίτιδας επισήμανε ότι «Είναι ένα θέμα που έχει προβληματίσει γιατι αφορά μικρά παιδιά περισσότερο ειδικά τις ηλικίες μέχρι 6 στην πλειοψηφία και μερικά μέχρι 16 χρονών. Εμείς περιμένουμε πολλές απαντήσεις από τους συναδελφους μας του εξωτερικού, τα περισσότερα περιστατικά ήταν στη Μεγ. Βρετανία και θέλαμε να δούμε την αιτία γιατί σκόμα την ακριβή αιτία δεν την ξέρουμε σε όλα αυτά τα περιστατικά. Σε κάποια φάνηκε ότι μπορεί να είναι αδενοιός, σε κάποια άλλα ένας συνδυασμός αδενοιός με έναν άλλο ιό για αυτό τις απαντήσεις αυτές μπορούμε να τις πάρουμε μόνο από τον εργαστηριακό έλεγχο που γίνεται στα περιστατικά αυτά στο εξωτερικό. Εμείς εδώ δεν είχαμε περιστατικό ηπατίτιδας για να ξέρουμε ακριβώς τις εξελίξεις».

Και συμπλήρωσε πως «Τα συμπτώματα συνήθως είναι γαστρεντερικές διαταραχές δηλαδή πόνος στην κοιλιά, εμετός, διάρροια και εμφανίζεται και ίκτερος όταν είναι πιο προχωρημένη η κατάσταση».

Μεταμοσχεύσεις στα παιδιά

Εν συνεχεία, αναφορικά με το θέμα των μεταμοσχεύσεων των παιδιών τόνισε πως «Εδώ είναι λίγο δύσκολη η διαχείριση ενός τέτοιου περιστατικού απ’ ότι ξέρω είπε ο υπουργός ότι έχει συνεννοηθεί με κέντρο στη Ρώμη και στο Παλέρμο όμως εμείς ακόμα δεν έχουμε ούτε ένα περιστατικό. Βέβαια φοβόμαστε ότι με τη διακίνηση που γίνεται, με τα ταξίδια και όλα αυτά είναι πολύ πιθανό να έχουμε και εμείς κάποια κρούσματα».

Και συμπλήρωσε ότι «Οι ηπατίτιδες αυτές είναι από 5 ιούς, αυτούς τους ιούς απ’ ότι φαίνεται μέχρι τώρα στα περιστατικά αυτά δεν τους βρήκαν, δεν είναι από αυτούς τους ιούς για αυτό πρέπει να περιμένουμε διευκρινήσεις από το εξωτερικό. Σε εμάς μέχρι τώρα δεν δείχνει ότι υπάρχει ιδιαίτερος φόβος, ανησυχία ναι για αυτά που συμβαίνουν, φόβος όμως και πανικός δεν χρειάζεται».

Το ζήτημα του κορωνοϊού

Η κ. Παγώνη τοποθετήθηκε και επί των υποστελεχών της Όμικρον στη Νότια Αφρική λέγοντας ότι «Έχουμε πει ότι μπορεί να έχουμε και άλλα υποστελέχη. Δεν σημαίνει ότι σταματήσαμε. Στην ερώτηση αν θα υπάρχουν και άλλα υποστελέχη φυσικά μπορεί να υπάρχουν αλλά δεν ξέρουμε πότε».

Εν συνεχεία, αναφορικά με τη μάσκα προστασίας υπογράμμισε ότι «Εγώ έχω προτείνει ότι η μάσκα είναι σωτηρία για αυτή την ιστορία γιατί χαλαρώσαμε, λογικό είναι μπαίνουμε σε ένα άλλο στάδιο της ζωής μας δηλαδή σχεδόν επανερχόμαστε στην κανονικότητά μας όμως τη μάσκα δεν πρέπει να την αφήσουμε. Μπορεί τώρα μεν να είμαστε σε εξωτερικούς χώρος περισσότερο χρονικό διάστημα και αυτό είναι καλό οπότε δεν υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού όμως θα υπάρχει συνωστισμός και στα μέρη αυτά η μάσκα δεν πρέπει να βγαίνει και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας».

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι πρέπει να γίνει η 4η δόση του εμβολίου και στους άνω των 50 ετών, απάντησε πως «Νομίζω ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών αυτό το θέμα το μελετά και πιστεύω ότι θα ανοίξει η βεντάλια και για τις άλλες ηλικίες. Θα χρειαστεί το εμβόλιο και οι άλλες δόσεις οπωσδήποτε θα χρειαστούν γιατί σιγά –σιγά ο αριθμός των αντισωμάτων θα αρχίσει να μειώνεται σε όλες τις ηλικίες. Νομίζω ότι αυτά θα τα εισηγηθεί η Επιτροπή Εμβολιασμών την κατάλληλη στιγμή».

Σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υποστήριξε ότι «Το θέμα τη Πρωτοβάθμιας είναι ένα σημαντικό θέμα και για εμάς στα Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια νοσοκομεία. Μια σωστή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα σταματήσει να υπάρχουν στα νοσοκομεία αυτές οι ουρές στις γενικές εφημερίες, τα ράντζα, θα εξυπηρετείται πολύ πιο γρήγορα ο κόσμος. Αν υπήρχε μια καλή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην πανδημία θα είχε βοηθήσει πολύ περισσότερο τα νοσοκομεία με τους εμβολιασμούς και όλα αυτά για αυτό η Πρωτοβάθμια θα πρέπει να είναι προτεραιότητα σε κάθε κυβέρνηση όπως επίσης προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία. Οι προσλήψεις του μόνιμου προσωπικού που πρέπει γρήγορα να γίνουν τους επόμενους μήνες και να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με προσωπικό και ιατρικό και νοσηλευτικό για να μπορούν να δουλεύουν καλύτερα. Και βέβαια το θέμα των νέων γιατρών να μην φεύγουν στο εξωτερικό γιατί είναι κρίμα οι συνάδελφοί μας που τελειώνουν να φεύγουν στο εξωτερικό γιατί εδώ το μισθολόγιο είναι τραγικό. Δηλαδή δεν μπορεί ένας νέος γιατρός με το που τελειώνει να παίρνει 980€ και στο εξωτερικό να παίρνει 5.000, θα σηκωθούν όλοι και θα φύγουν».

Τέλος, αναφορικά με την απόφαση για τις περικοπές του μνημονίου είπε ότι «Ας ελπίσουμε ότι θα προχωρήσει αυτή η απόφαση και τα χρήματα θα πρέπει να δοθούν γιατί παλεύουμε το θέμα του μισθολογίου πάρα πολλά χρόνια. Είχαμε υπολογίσει τότε ότι σε εμάς τους γιατρούς οι περικοπές είχανε φτάσει στο 51,3%».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη