Μενδώνη για τη λεηλασία του χρυσού των Σκυθών: Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ρώσοι ασεβούν σε έργα τέχνης

Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για τη λεηλασία του χρυσού των Σκυθών

Δυστυχώς σε ολόκληρη την Ουκρανία δεκάδες ορθόδοξες εκκλησίες, εθνικά μνημεία και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν καταστραφεί.

Δεν αποτέλεσε εξαίρεση ούτε το Μουσείο στη Μελιτούπολη όπου οι Ρώσοι έκλεψαν το χρυσό των Σκυθών. «Τα ορκ άρπαξαν τον χρυσό των Σκυθών» δήλωσε ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φιοντόροφ, σημειώνοντας πως επρόκειτο για μια από τις μεγαλύτερες συλλογές στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε η διευθύντρια του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας της Μελιτόπολης, Λέιλα Ιμπραΐμοβα, εκείνη και άλλα μέλη του προσωπικού του μουσείου έκρυψαν ιστορικά αντικείμενα σε χαρτόκουτα, μέσα σε ένα κελάρι, προκειμένου να διασωθούν από τη ρωσική εισβολή. «Ξέραμε ότι κάθε δευτερόλεπτο θα μπορούσε να έρθει κάποιος στο μουσείο με ένα όπλο», είπε σύμφωνα με τους New York Times, τονίζοντας ότι η συλλογή είναι ανεκτίμητης αξίας.

Όπως σημείωσε η κ. Ιμπραΐμοβα, τον Μάρτιο Ρώσοι στρατιώτες την απήγαγαν από το σπίτι της, ενώ την άφησαν να φύγει έπειτα από ώρες έντονων ανακρίσεων. Η ίδια κατέφυγε σε περιοχή που παρέμενε υπό ουκρανικό έλεγχο.

Προ ολίγων ημερών, δέχθηκε κλήση από επιστάτρια του μουσείου, η οποία της είπε ότι Ρώσοι στρατιώτες, μαζί αξιωματικούς των υπηρεσιών πληροφοριών και κάποιον ειδικό, έκαναν έφοδο στο σπίτι της και υπό την απειλή όπλου τη διέταξαν να πάει στο μουσείο και να τους υποδείξει πού βρίσκεται ο χρυσός των Σκυθών. Σύμφωνα με την κ. Ιμπραΐμοβα, η επιστάτρια αρνήθηκε να τους καθοδηγήσει, ωστόσο η νέα διοίκηση του μουσείου, η οποία διορίστηκε από τον ρωσικό στρατό, κατόρθωσε να εντοπίσει τα πολύτιμα αντικείμενα.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, εκλάπησαν τουλάχιστον 198 χρυσά αντικείμενα. Κατά την κ. Ιμπραΐμοβα, πολλά από τα χρυσά αντικείμενα είχαν δοθεί στους Σκύθες από τους Έλληνες.

 

Μενδώνη: Είναι οδυνηρό

«Είναι πραγματικά οδυνηρό να παρακολουθούμε, εκτός από τις δραματικές ώρες που ζουν οι πολίτες της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, την αποτρόπαια λεηλασία των τεχνουργημάτων των Σκυθών από το Μουσείο της Μελιτόπολης. Είναι λυπηρό ότι η βαρβαρότητα του πολέμου εκδηλώνεται με επιθέσεις στα μουσεία και σε ό,τι εκφράζει το ανθρώπινο πνεύμα και τον πολιτισμό. Ομως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τα έργα τέχνης. Επί δεκαετίες, έπειτα από την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος, ο θησαυρός του Πριάμου από τις ανασκαφές του Σλίμαν μεταφέρθηκε στη Ρωσία για να αποκαλυφθεί πολλά χρόνια αργότερα, το 1993, στο μουσείο Πούσκιν. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες. Ηδη, στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, ζητήσαμε μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, τη δημιουργία Red List για την αποτροπή της παράνομης διακίνησής τους, τη δημιουργία πλατφόρμας για τη συλλογή πληροφοριών για λεηλασίες και κλοπές πολιτιστικών αγαθών, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη λήψη ad hoc νομικών και θεσμικών μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας. Η λήψη των μέτρων αυτών είναι πλέον εκτός από αναγκαία και επείγουσα» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.