Με το βλέμμα στραμμένο στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου είναι οι ξενοδόχοι, περίοδος κατά την οποία θα αρχίσει σταδιακά η λειτουργία των περισσότερων ξενοδοχείων στην Ελλάδα.
Βοήθησε το Πάσχα;
Οι γιορτινές μέρες του Πάσχα έδωσαν μικρότερες και μεγαλύτερες “ανάσες” στην αγορά ανάλογα τον προορισμό, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, λόγω κυρίως της χρονικής εγγύτητας με το προηγούμενο εορταστικό τριήμερο.
«Αυτήν τη στιγμή κατά μέσο όρο σε όλη την Ελλάδα είναι ανοιχτό ένα ποσοστό της τάξεως του 30% των ξενοδοχείων», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, διευκρινίζοντας ότι ο Μάιος ήταν πάντα πιο υποτονικός μήνας αλλά «φέτος το φαινόμενο είναι πιο έντονο και αυτό είναι λογικό λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν, όπως ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση κτλ».
Οι κορυφαίοι προορισμοί
Στους κορυφαίους προορισμούς του Πάσχα, όπου τα ξενοδοχεία είναι ανοιχτά ήδη εδώ και ένα μήνα, εντάσσονται η Μύκονος και η Σαντορίνη, σύμφωνα με τον κ.Τάσιο. «Η Κέρκυρα, η Αράχωβα, ο νομός Ιωαννίνων, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Σκιάθος και κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου είχαν αρκετή κίνηση. Στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο και τα Χανιά δεν συνέβη το ίδιο ενώ το Ηράκλειο πήγε καλύτερα. Και στη Ρόδο επίσης, έχουν ανοίξει περίπου τα μισά ξενοδοχεία», σημειώνει.
Στη βόρεια Ελλάδα, τα ποσοστά της τουριστικής κίνησης ήταν ιδιαίτερα χαμηλά κάτι που δεν φαίνεται να βελτιώνεται ούτε τον Μάιο, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ.
«Το τριήμερο του Πάσχα η αγορά κινήθηκε ελάχιστα, ειδικά Θεσσαλονίκη και Πιερία. Στη Χαλκιδική, την Πιερία και τη Θάσο τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν μετά το πρώτο 15νθημερο του Μαΐου λόγω χαμηλής πληρότητας. Τώρα είναι περίπου ανοιχτά το ένα τρίτο. Είναι “χλωμό” το ξεκίνημα της χώρας αλλά είναι και λογικό αυτό να συμβαίνει, λόγω των καταστάσεων που προανέφερα. Κρατήσεις φυσικά υπάρχουν αλλά γίνονται με αργό ρυθμό. Πρώτη αγορά είναι η Αγγλία και ακολουθούν η Γερμανία, η Γαλλία και Βαλκάνιοι», επισημαίνει.
Σε ό,τι αφορά τους τελευταίους, παρά το γεγονός ότι το τριήμερο της Πρωτομαγιάς οι τιμές είναι καλύτερες και υπάρχει πρόσβαση και οδικώς (με προορισμό κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα) δεν υπάρχει ανάλογη ζήτηση, όπως εξηγεί ο κ.Τάσιος.
Ωστόσο, «σήμερα σε όλη την Ελλάδα η μέση πληρότητα που διαμορφώνεται από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι στο 50% και αυτό είναι ένα καλό στοιχείο, καθώς αντίστοιχα τον Ιανουάριο του 2020 πριν κλείσουμε λόγω πανδημίας, η μέση πληρότητα από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο βρισκόταν στο 65%», τόνισε ο κ.Τάσιος.
Σε καλή ροή η αγορά των οργανωμένων ταξιδιών
Μετά από δύο χρόνια χωρίς τη δυνατότητα να γιορτάσει το Πάσχα, ο κόσμος φέτος αψήφησε την ακρίβεια και τα όποια προβλήματα και ταξίδεψε τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού, FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης. Τα οργανωμένα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό άγγιξαν περίπου το 50% της αντίστοιχης περιόδου του 2019.
Ωστόσο, το τριήμερο της Πρωτομαγιάς είναι πολύ κοντά στις γιορτές του Πάσχα που προηγήθηκαν και έτσι η κίνηση είναι πολύ μειωμένη, τόσο που συγκριτικά με το 2019 βρίσκεται στο μείον 80%. «Αυτό είναι φυσιολογικό, σημειώνει ο κ.Τσιλίδης, δεδομένου ότι εκτός όλων των άλλων υπάρχουν και οικονομικές δυσκολίες. Υπάρχουν κάποιοι που θα κινηθούν και την Πρωτομαγιά αλλά οι άνθρωποι που ανήκουν στην μεσαία τάξη και κάτω, θα κρατήσουν “δυνάμεις” για να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές», πρόσθεσε.
«Σε ό,τι αφορά το Πάσχα ο κόσμος ταξίδεψε σε Κρήτη, Ρόδο, νότιο Αιγαίο, Σποράδες, Βόλο, Κυκλάδες, Κέρκυρα, Χαλκιδική, Ιωάννινα, Τζουμέρκα, Ζαγοροχώρια, Πελοπόννησο, Καβάλα, Ξάνθη. Οι Έλληνες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό επέλεξαν ως προορισμούς κυρίως τα τρία Πατριαρχεία, Κωνσταντινουπόλεως, Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας. Είναι μέρη που οι Έλληνες επιλέγουν για ταξίδι αλλά συγχρόνως πάνε στις εκκλησιές και ζούνε το ρυθμό του Πάσχα. Πολλοί επίσης ταξίδεψαν στο Ντουμπάι, και στα άλλα Εμιράτα, νότια Ιταλία- Σικελία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Ολλανδία, Ελβετία και γενικότερα κεντρική Ευρώπη. Ταξίδεψαν όμως και σε πιο μακρινούς προορισμούς όπως Νέα Υόρκη, Κούβα και Καναδά. Και φυσικά δεν μιλάμε για μεγάλο αριθμό, ο πληθυσμός των Ελλήνων είναι μικρός και η κινητικότητα συγκεκριμένη», τόνισε ο κ.Τσιλίδης.
Την ίδια ώρα, την περίοδο που διανύουμε έχουμε μια καλή ροή και στις σχολικές εκδρομές που έχουν αρχίσει σταδιακά να επανέρχονται και αυτό δίνει, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της FedHATTA μια καλή ώθηση στην τοπική οικονομία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ