Quantcast

Πετρέλαιο: Υποχώρηση 5% μετά το «καμπανάκι» ΔΝΤ

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης προκαλεί φόβους ότι η ζήτηση του «μαύρου χρυσού» θα μπορούσε να συρρικνωθεί δραματικά

Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σε ποσοστό άνω του 5% σήμερα, αφότου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε τις εαρινές προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, με βάση τις οποίες αναμένεται επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ένα γεγονός που προκαλεί φόβους ότι η ζήτηση του «μαύρου χρυσού» θα μπορούσε να συρρικνωθεί δραματικά.

Γύρω στις 18.30 (ώρα Ελλάδας) το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσε στα 107,35 δολάρια το βαρέλι (-5,13%) ενώ το αμερικανικό αργό WTI, παράδοσης Μαΐου, έπεσε στα 102,49 δολάρια το βαρέλι (-5,29%).

«Το αργό πέφτει σήμερα, καθώς επανεμφανίζονται οι φόβοι μιας ύφεσης, με την αναθεώρηση (σ.σ. προς τα κάτω) των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη» σχολίασε η Ιπέκ Οζκαρντέσκαγια, αναλύτρια στην τράπεζα Swissquote.

Υποχωρεί η ρωσική παραγωγή

Να σημειωθεί ότι κατά 1,45 εκατ. βαρέλια χαμηλότερα από τα καθορισμένα επίπεδα παραγωγής κινήθηκε η παραγωγή των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+, καθώς η ρωσική παραγωγή πετρελαίου έχει αρχίσει να επηρεάζεται από τις διογκούμενες δυτικές κυρώσεις. Την διαπίστωση αυτή περιλαμβάνει έκθεση του καρτέλ που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Στη μηνιαία έκθεση του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) είχε υποστηρίξει πως οι απώλειες στη ρωσική παραγωγή πετρελαίου εκτιμάται πως θα διευρυνθούν στα 1,5 εκατ. βαρέλια τον Απρίλιο και θα διπλασιαστούν στα 3 εκατ. βαρέλια τον Μάιο, καθώς οι διεθνείς αγοραστές γυρίζουν την πλάτη τους στο ρωσικό αργό, λόγω της κατακραυγής για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και των κυρώσεων της Δύσης.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ

Μεγάλους κινδύνους για μείωση της ανάπτυξης, αύξηση του πληθωρισμού, ενίσχυση των προκλήσεων για χώρες που δεν έχουν μεγάλο δημοσιονομικό χώρο να αντιμετωπίσουν την κρίση, αύξηση επιτοκίων και μεγάλες προκλήσεις σε εμπορικό επίπεδο λόγω των κυρώσεων -και όχι μόνο- προβλέπει στη νέα έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται από το ΔΝΤ πλέον σε 3,6% φέτος και του χρόνου, μειωμένη κατά 0,8% και 0,2% αντίστοιχα σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Για την Ευρωζώνη προβλέπει ότι  η ανάπτυξη προβλέπεται να φτάσει το 2,8% και 2,3% αντίστοιχα.