Χρηματιστήριο: Ο πληθωρισμός στη Γερμανία πιέζει τις μετοχές

Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στη Γερμανία στο 7,3%, επίπεδα που παραπέμπουν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και το μακρινό 1981, δείχνει, αν μη τι άλλο, ότιοι αγορές προετοιμάζονται για κρίση διαρκείας

Πτώση 1,9% η πτώση στην Ευρώπη και πάνω από 1% οι απώλειες για το Χρηματιστήριο στην εκκίνηση των συναλλαγών την Τρίτη, με τον Γενικό Δείκτη να κατηφορίζει στις 908 μονάδες.

Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στη Γερμανία στο 7,3%, επίπεδα που παραπέμπουν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και το μακρινό 1981, δείχνει, αν μη τι άλλο, ότιοι αγορές προετοιμάζονται για κρίση διαρκείας.

Ειδικά, όταν η Ρωσία δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ουκρανία, όσο χρειαστεί μέχρι να συμβιβαστεί ο Ζελένσκι. Πρόκειται για εξελίξεις που είναι αρκετές για να ίπτανται οι τιμές της ενέργειας, με το πετρέλαιο να κινείται σήμερα μεταξύ 96 – 101 δολάρια το βαρέλι.

Στη δική μας περίπτωση δεν αρκούν ούτε τα καλά λόγια των fund managers για την ελληνική οικονομία, τουλάχιστον, όπως αυτά εκφράστηκαν στο οικονομικό επιτελείο που συμμετέχει στο forum της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Το ελληνικό 10ετές ακολουθεί την ανοδική πορεία των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης, αγγίζοντας νωρίτερα το 2,8%.

Υπό τα δεδομένα αυτά, τυχόν αυτονόμηση της εγχώρις χρηματιστηριακής αγοράς θα εξαρτηθεί από το πόσο τα ξένα funds θα ενισχύσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά assets κατά την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI. Διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη Πέμπτη κι να διαρκέσει ως τις 29 Απριλίου.

Πτώση 1,73% για τον τραπεζικό δείκτη στις 641 μονάδες, με τις απώλειες στην Πειραιώς να συνεχίζονται και σήμερα 1,43%, στο 1,345 ευρώ.

Πάνω από 1,18% οι απώλειες στην Άλφα, στο 1,07 ευρώ, πάνω από 2% οι απώλειες σε ΕΤΕ και Eurobank. ΟΤΕ και ΟΠΑΠ υποχωρούν μεν, όχι τόσο έντονα δε, στα 18,16 και 14,17 ευρώ αντίστοιχα.

Το ίδιο ισχύει προς το παρόν και για την Jumbo, που χθες βρέθηκε στα 15 ευρώ και τώρα υποχωρεί στα 14,87.

Θετικό πρόσημο για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 16,91 ευρώ. Στα 13,70 ευρώ υποχωρεί η Τιταν, με πτώση πάνω από 1%, 1,5% οι απώλειες στη ΔΕΗ, στα 8,32, 2,6% η πτώση στην Coca Cola, στα 18,85 ευρώ, 1,6% οι απώλειες στον Μυτιληναίο.

Πηγη: Powergame.gr