Τρικλοποδιά στις ΑΠΕ από την έλλειψη μονάδων αποθήκευσης

Χθες, είχαμε άλλο ένα ιστορικό ρεκόρ καθώς γύρω στις τρεις το μεσημέρι το σύνολο της ζήτησης καλύπτονταν από τις ΑΠΕ με την τιμή στη χονδρεμπορική αγορά να διαμορφώνεται σε μηδέν!

Το προπερασμένο Σάββατο, 2 Απριλίου, η συνολική ζήτηση της χώρας για ηλεκτρική ενέργεια καλύφθηκε από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) σε ποσοστό 68%, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, υποστήριξε στο Delphi Economic Forum ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μαν. Μανουσάκης. Αυτό που δεν είπε ο κ. Μανουσάκης είναι πως εξαιτίας της έλλειψης αποθηκευτικών μονάδων, ο διαχειριστής αναγκάστηκε να δώσει εντολή για περικοπή παραγωγής 300 MW από αιολικά πάρκα για δύο – τρεις ώρες! Γιατί; Επειδή υπήρχε στην Ελλάδα μεγάλη παραγωγή ενέργειας, με επίκεντρο τις ΑΠΕ, αλλά χαμηλή ζήτηση. Ταυτόχρονα απουσιάζουν οι μονάδες αποθήκευσης στις οποίες θα μπορούσε να αποθηκευτεί η ηλεκτρική ενέργεια που περίσσευε ώστε να καταναλωθεί αργότερα.

Χθες, είχαμε άλλο ένα ιστορικό ρεκόρ καθώς γύρω στις τρεις το μεσημέρι το σύνολο της ζήτησης καλύπτονταν από τις ΑΠΕ με την τιμή στη χονδρεμπορική αγορά να διαμορφώνεται σε μηδέν! Στην ουσία γι’ αυτές τις ώρες οι μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά παρήγαγαν ενέργεια για να την εξάγουμε. Ταυτόχρονα, δύο υδροηλεκτρικές μονάδες δούλευαν αντίθετα (ως κατανάλωση) μεταφέροντας νερό στην ανάντι λίμνη ώστε να το χρησιμοποιήσουν όταν χρειαστεί να παράξουν ηλεκτρική ενέργεια.

Στελέχη της ενεργειακής αγοράς υποστηρίζουν πως οι περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ θα πυκνώσουν μέχρι να εγκατασταθούν μονάδες αποθήκευσης, μπαταρίες ή συστήματα αντλησιοταμίευσης. Ειδικά σε περιόδους χαμηλής ζήτησης όπως μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, που λόγω θερμοκρασίας δεν λειτουργούν τα συστήματα ψύξης στα νοικοκυριά.

Τα ίδια στελέχη θεωρούν πως μεγάλες επενδύσεις σε αιολικά ή φωτοβολταϊκά πρέπει να συνοδεύονται αναγκαστικά και από επενδύσεις σε μονάδες αποθήκευσης. Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), για παράδειγμα, που εγκαινίασαν την προηγούμενη εβδομάδα το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας, ισχύος 204,3 MW, ανακοίνωσαν πως προωθούν εντός της ίδια έκτασης μια νέα επένδυση για την εγκατάσταση μεγάλης μονάδας αποθήκευσης, ισχύος 125 MW.

Αυτές τις ημέρες, βλέπουμε δηλαδή διάφορα ρεκόρ ενώ οι επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Ο κ. Μανουσάκης είπε την Παρασκευή στο Delphi Economic Forum πως «σήμερα η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία ανέρχεται σε 9 GW, ο κατειλημμένος χώρος για νέα έργα σε 10 GW ενώ από την αρχή του 2021 έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακόμη 19 GW». Ταυτόχρονα, όμως, γίνεται επιτακτική και η ανάγκη για συστήματα αποθήκευσης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κώστας Σκρέκας δήλωσε αυτές τις ημέρες πως μέσα στην εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το θεσμικό πλαίσιο

Το σχέδιο νόμου για την αποθήκευση, που είχε παρουσιάσει προ μηνών το powergame.gr, προβλέπει για την πρώτη κατηγορία σταθμών αποθήκευσης, τις μπαταρίες, επενδυτική ενίσχυση που καλύπτεται από τη Δράση «1.1 – Power up» του Ταμείου Ανάκαμψης. Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει την χρηματοδότηση 700 – 800 MW μπαταριών μέσω επενδυτικής ενίσχυσης ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Η επιλογή των δικαιούχων της ενίσχυσης θα γίνει μετά από συμμετοχή σε διαγωνιστική διαδικασία ενώ ο πρώτος διαγωνισμός προβλέπεται να διενεργηθεί μέχρι το φθινόπωρο. Πριν από λίγες ημέρες, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξ. Σδούκου είχε δηλώσει πως οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μοντέλο των διαγωνισμών είναι στο τελικό στάδιο.

Στην παρουσίαση του σχεδίου νόμου από τον κ. Σκρέκα στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρονταν πως μέχρι το τέλος του 2025 θα εγκατασταθούν τα 680 MW του μεγάλου σταθμού αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας που προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς και 700 – 800 MW μπαταριών. Μέχρι τις αρχές του έτους είχαν χορηγηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) 140 άδειες παραγωγής συνολικής ισχύος 10300 ΜW (2000 ΜW εξ αυτών συνδυάζονται με σταθμούς ΑΠΕ), ενώ έχουν υποβληθεί επιπλέον 78 αιτήσεις για χορήγηση αδειών παραγωγής μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης συνολικής ισχύος 4800 MW.

 

Πηγή: powergame.gr