Mιχάλης Σάλλας: Μπαίνουμε σε εποχή στασιμοπληθωρισμού

Τι είπε για το τραπεζικό σύστημα

Για κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού προειδοποίησε ο Μιχάλης Σάλλας μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη μπαίνει σε εποχή στασιμοπληθωρισμού, εκτίμησε ο Μιχάλης Σάλλας και έκανε δε την «εφιαλτική» πρόβλεψη ότι φέτος ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 8% και πάνω.

Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να πάρει ειδικά μέτρα για χώρες με μεγάλες εισαγωγές ενέργειας επεσήμανε.

Ο γνωστός τραπεζίτης βλέπει ομοιότητες με την κρίση της δεκαετίας του 1970, οπότε υπήρξε και πάλι δημοσιονομική χαλάρωση, όπως τώρα λόγω πανδημίας αλλά και νομισματική χαλάρωση. Επεσήμανε, όμως, ότι τώρα υπάρχουν εργαλεία που δεν υπήρχαν τότε.

Δήλωσε παράλληλα ότι η ενεργειακή κρίση σήμερα μοιάζει ότι ήταν «προετοιμασμένη για να γίνει» λόγω της στάσης παραγωγών χωρών.

Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό ξεκαθάρισε δε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμα πιο δύσκολοι, καθώς τελειώνουν αποθέματα και τα νέα αποθέματα θα έρθουν σε νέες τιμές.

«Η άποψή μου είναι ότι οι επιχορηγήσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ασθενείς ομάδες αλλά θα πρέπει παράλληλα να πάνε και στις επιχειρήσεις παραγωγής ώστε να συγκρατείται στη ρίζα της η αύξηση των τιμών», δήλωσε.

Κατά τον Μιχάλη Σάλλα, η δημοσιονομική χαλάρωση επιδεινώνει το πρόβλημα και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι στοχευμένη.

«Είμαι υπέρ του ότι όπου υπάρχουν περιθώρια θα πρέπει να είναι στοχευμένη η χαλάρωση. Αν για παράδειγμα έχει πρόβλημα κόστους η χαλυβουργία θα πρέπει να στηριχθεί αυτή ώστε να μην περάσει το κόστος στην κατασκευή κατοικίας και τον καταναλωτή».

Υποστήριξε ότι αν εξηγηθεί σωστά αυτή η στρατηγική θα γίνει κατανοητή από την κοινωνία. «Δεν έχει γίνει μια σύσταση για περιορισμό της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά. Αν πεις χρησιμοποίησε μια ώρα λιγότερο τον κλιματιστικό, αυτό θα ακουστεί. Αν δοθεί και κίνητρο για να μειωθεί η κατανάλωση αυτό θα βοηθήσει», τόνισε.

Τι είπε για το τραπεζικό σύστημα

Σε ότι αφορά το τραπεζικό σύστημα σημείωσε ότι θα πρέπει να κάνει μια αλλαγή και να στηρίξει επιχειρήσεις στις εξαγωγές. Θα πρέπει να υπάρχει εύκολη συνεννόηση για τις εταιρείες ώστε να μπορούν για χρόνια μπροστά να προγραμματίσουν τις εξαγωγές τους. «Θα πρέπει να ξαναδούν οι τράπεζες τα εμπορικά τους τμήματα και να πάνε κοντά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Μακάρι η ροή των χρημάτων του Ταμείου Ανάπτυξης να ανταποκριθούν στα business plan που καταρτίζονται.

Ο ίδιος πάντως δήλωσε «μόνιμα αισιόδοξος». Παρότι βλέπω τα παραπάνω προβλήματα επενδύω συνεχώς, είπε θυμίζοντας ότι ο ίδιος και μέσω Πειραιώς έχει αγοράσει 29 τράπεζες. «Αν χαθεί η αισιοδοξία χαθήκαμε. Η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να ασκεί συνεχώς πίεση στην πολιτική και τις τράπεζες», υπογράμμισε.