Quantcast

Σκυλακάκης: Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα για παρακολούθηση επενδυτικών σχεδίων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Περιορισμένες προσαρμογές θα χρειαστούν στο «Ελλάδα 2.0», ανέφερε

Περιορισμένες προσαρμογές θα χρειαστούν στο «Ελλάδα 2.0» λόγω ανακοστολόγησης των επενδυτικών σχεδίων από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο 7ο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

 

 

Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάστηκε, λαμβάνοντας υπόψη συνθήκες κρίσης. Σχεδόν το μισό (οι επενδύσεις μέσω δανείων) είναι φτιαγμένο ώστε να προσαρμόζεται αυτόματα στα νέα δεδομένα, ενώ στο υπόλοιπο του προγράμματος θα υπάρχουν λελογισμένες προσαρμογές. Έτσι, ο συνολικός σχεδιασμός και φιλοσοφία, δεν πρόκειται να επηρεαστούν.

Αντίθετα, κατηγορίες του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως η πράσινη μετάβαση και επενδύσεις στην ενέργεια, θα επιταχυνθούν.

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα υποβάλλονται, θα αξιολογούνται και θα ελέγχονται τα επενδυτικά σχέδια, που υλοποιούνται μέσω δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τι είπε για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Σε ό,τι αφορά στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, η φιλοσοφία παραμένει η ίδια, δηλαδή κίνητρα για επενδύσεις με μείωση του κόστους χρηματοδότησης και της φορολογικής επιβάρυνσης και όχι μέσω μεγάλων επιδοτήσεων. Για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι αυτό επιταχύνεται και αποκάλυψε ότι το 2022 οι πληρωμές θα φτάσουν τα 11 δισ. ευρώ, από 5 δισ. το 2021, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το τμήμα των δανείων.

Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις

Από την πλευρά του, ο Managing Partner της Grant Thornton Ελλάδος, Βασίλης Καζάς χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα καλοσχεδιασμένο και αποτελεσματικό εργαλείο, όπου έχουν ήδη υποβληθεί σχέδια 15 δισ ευρώ και αναμένονται νέα στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο, θεωρεί ότι θα υπάρξουν ανακοστολογήσεις των επενδυτικών σχεδίων, χωρίς αυτό να δημιουργεί σημαντικές αλλαγές. Επίσης, ο κ. Καζάς τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης προκειμένου να γίνουν αντιληπτά τα οφέλη των διαθέσιμων εργαλείων, όπως η παράλληλη χρήση Ταμείου Ανάκαμψης και νέου Αναπτυξιακού Νόμου, αλλά και των επιδοτήσεων.

Ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank, Γιάννης Εμίρης, έδωσε μεγάλη έμφαση στο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση, όπου η σωστή αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί μοναδική ευκαιρία, όχι μόνο για την κάλυψη του κενού αυτού, αλλά και στην αναβάθμιση των υποδομών της Ελλάδος, όπου η χώρα υστερεί. Οι τράπεζες μπορούν να συμβάλουν και μέσω δανείων και μέσω αναδοχών στην προσέλκυση και την αύξηση των επενδύσεων. Αναφερόμενος στην Alpha Bank, ο κ. Εμίρης υπενθύμισε ότι η Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ το 2021 μόνο για να ανταποκριθεί στις μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες, λόγω αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Μάριος Ψάλτης, Managing Partner της PwC Ελλάδος τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται στην κατάλληλη στιγμή προκειμένου να αναχαιτιστεί η αποεπένδυση και να επιταχυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Κι αυτό διότι έρχεται τη στιγμή που βελτιώνονται τα μακροοικονομικά μεγέθη, σταθεροποιείται η ελληνική οικονομία και μειώνεται η φορολογία. Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί έναν πολλαπλασιαστή ανάπτυξης και μέσω των επιδοτήσεων προς μικρομεσαίες.

Ο Θεόδωρος Τζούρος, Executive Gen. Manager, Head of Corporate and Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε στο νέο τετραετές επιχειρησιακό σχέδιο της Τράπεζας, το οποίο προβλέπει εκταμιεύσεις 27 δισ. ευρώ προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από το ποσό αυτό, μεγάλο μέρος αφορά χρηματοδοτήσεις επενδύσεων άνω των 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Optima Bank, κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης, δηλαδή ο εκπρόσωπος μία από τις 6 ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε τον καλό σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, το οποίο μπορεί να επιταχυνθεί με επιπλέον κίνητρα, όπως φορολογικά. Τα κίνητρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα, λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο οικονομικό κλίμα και, ενισχύοντας τους στόχους για το κλίμα, όπως την πράσινη ενέργεια.

Το πάνελ του 7ου Φόρουμ των Δελφών, με τίτλο “Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα: Πρόοδος και Προκλήσεις”, συντόνισε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Το Βήμα» και του Reporter.gr, Άγγελος Κωβαίος.