Ένα πιο κοντά στη νομική κατοχύρωση βρίσκεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων των εταιρειών για παραβάσεις αισχροκέρδειας.
Ειδικότερα, με διάταξη που θα κατατεθεί τις επόμενες θα ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια και θα δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιρειών για παραβάσεις αισχροκέρδειας.
Η συζήτηση για να δίνονται τα ονόματα των παραβατών στη δημοσιότητα άνοιξε τον περασμένο μήνα, μετά από τη γνωστοποίηση πως επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 647.000 ευρώ σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ για πρακτικές αισχροκέρδειας, επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.
«Σε έλεγχο που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι πωλούσε με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά παράβαση του άρθρου 21 (παρ. 4β) της από 20/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 68) «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κοροναϊού Covid-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Νομικό κώλυμα στη δημοσιοποίηση των ονομάτων
Ωστόσο το όνομα του σούπερ μάρκετ δεν είχε δοθεί μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα, καθώς υπήρχε «νομικό θέμα μέχρι την οριστικοποίηση των προστίμων διότι μεσολαβεί διάστημα προσφυγών».
Σε δηλώσεις το, ο υπουργός Ανάπτυξης είχε επισημάνει πως δεν επιτρέπει ο νόμος να δίνονται στη δημοσιότητα τις επωνυμίες των σούπερ μάρκετ που κερδοσκοπούν, ενώ στην ερώτηση για ποιο λόγο δίνονταν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις εστίασης που εντοπίστηκαν να παραβιάζουν τα μέτρα για τον κοροναϊού, είπε ότι το προέβλεπε ο νόμος καθώς ήταν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.
Πλέον όμως αυτό το πλαίσιο σύντομα θα αλλάξει και τα στοιχεία όσων εντοπίζονται να λειτουργούν με πρακτικές αισχροκέρδειας, θα δίνονται στη δημοσιότητα, χωρίς να υπάρχει νομικό κώλυμα.