Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή επέμβαση στο Παπαγεωργίου για 26χρονη με ελεφαντίαση

Χειρουργήθηκε για έξι ώρες

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, από την Πανεπιστημιακή Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής, η εξειδικευμένη επέμβαση αποκατάστασης προχωρημένου λεμφοιδήματος σε 26χρονη ασθενή από την Κάλυμνο, η οποία παρουσίαζε δυσκολία στη βάδιση και στις καθημερινές της δραστηριότητες λόγω ελεφαντίασης στο αριστερό της πόδι.

 

 

 

Το ειδικό τμήμα Λεμφοιδήματος της Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, υπό την εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή ΑΠΘ Δημήτρη Διονυσίου και τη Διεύθυνση της Καθηγήτριας Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ Ευτέρπης Δεμίρη, ήταν η μόνη κλινική στην Ελλάδα που ανέλαβε την αντιμετώπιση της ασθενούς.

Επέμβαση 6 ωρών

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Μαρτίου, διήρκησε 6 ώρες και, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος ιατρός κ. Διονυσίου, ονομάζεται δερμολιπεκτομή και μικροχειρουργική αποκατάσταση του λεμφικού συστήματος με λεμφοφλεβικές αναστομώσεις. Η νόσος του λεμφοιδήματος έχρηζε εξειδικευμένης ιατρικής αντιμετώπισης με σκοπό να προσφέρει στη νεαρή ασθενή βελτίωση της ποιότητας ζωής της, καθώς από την παιδική ηλικία ταλαιπωρείται με ορθοπαιδικές επεμβάσεις και θεραπείες, που ωστόσο δεν της χάρισαν την ελευθερία να κινείται εύκολα και να περπατά φυσιολογικά.

Το ιστορικό της ασθενούς

Σύμφωνα με τους γιατρούς της Πανεπιστημιακής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου, η ασθενής σε ηλικία 6 ετών διαγνώσθηκε με νευροϊνωμάτωση τύπου 1, μια σοβαρή νόσο, η οποία προκάλεσε την ανάπτυξη μεγάλων όγκων των νεύρων μέσα στην πύελο, στον γλουτό και στον αριστερό μηρό. Στη συνέχεια, παρουσίασε παραμορφώσεις στο σκελετό της και χρειάστηκαν ορθοπαιδικές επεμβάσεις για τη διόρθωση της ανισοσκελίας. Σε ηλικία 15 ετών η παραμόρφωση δημιούργησε λεμφοίδημα στο αριστερό κάτω άκρο, που σταδιακά εξελίχθηκε σε ελεφαντίαση.

Οι θεράποντες ιατροί της έκριναν ότι η νευροϊνωμάτωση είναι ανεγχείρητη και για την αναστολή της νόσου ξεκίνησαν τη χορήγηση ειδικών ογκοστατικών φαρμάκων. Παρά τον έλεγχο της ανάπτυξης του όγκου, η ελεφαντίαση χειροτέρευε και η ασθενής αδυνατούσε να περπατήσει ή να κινηθεί ελεύθερα.

Μία νέα ζωή για την 26χρονη Σαββίνα

Πλέον, η 26χρονη, που παρακολουθείται για την μετεγχειρητική της πορεία στο Νοσοκομείο, μπορεί να ελπίζει ότι η καθημερινότητά της θα αλλάξει και θα ξεκινήσει μια νέα ζωή.

«Είχα απογοητευθεί, γιατί όλοι οι γιατροί τους οποίους είχα επισκεφθεί αναζητώντας λύση, απέκλειαν το ενδεχόμενο χειρουργείου. Όποια θεραπεία και αν ακολουθούσα, δεν υπήρχε ανταπόκριση. Δεν μπορούσα να βάλω παπούτσι στο πάσχον πόδι, να περπατήσω, ούτε να ντυθώ εύκολα. Ένιωθα άσχημα με τον εαυτό μου. Όταν έμαθα, από κάποια ασθενή που θεραπεύτηκε, ότι στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου αντιμετωπίζονται τα λεμφοιδήματα, αναζήτησα λύση. Πλέον, είμαι αισιόδοξη και ελπίζω ότι η ζωή μου θα αλλάξει προς το καλύτερο», ανέφερε μετά το εξιτήριο η Σαββίνα Αλεξανδράκη.