Quantcast

Ουκρανία: Ο πόλεμος «πάγωσε» deals 25 δισ. δολαρίων

Τον πρώτο μήνα των εχθροπραξιών περίπου 80 εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο ανέστειλαν εκδόσεις χρέους και δημόσιες προσφορές

Καθώς η ρωσο-ουκρανική σύρραξη εισήλθε ήδη στον δεύτερο μήνα των εχθροπραξιών και ούτε η ρωσική επιθετικότητα αναχαιτίζεται ούτε η ουκρανική άμυνα κάμπτεται, η γεωπολιτική αβεβαιότητα επιτείνεται, η νευρικότητα στις αγορές κλιμακώνεται και η ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία μεγαλώνει. Οπως διαπιστώνει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Bloomberg, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη αναβάλλουν την εφαρμογή αποφάσεων και συμφωνιών για αυξήσεις κεφαλαίου, εκδόσεις ομολόγων και αναχρηματοδοτήσεις εν γένει.

Η πρωτοπόρα αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Inc. είναι η τελευταία που ανακοίνωσε την αναβολή σχεδίων αναχρηματοδότησής της. Πρόκειται για έκδοση ομολόγων συνολικής αξίας 1 δισ. δολαρίων.

Περίπου 80 επιχειρήσεις, σχεδόν οι μισές από τις ΗΠΑ, έχουν βάλει στον «πάγο» συμφωνίες συνολικής αξίας άνω των 25 δισ. δολαρίων από τις 24 Φεβρουαρίου που πέρασαν οι ρωσικές δυνάμεις τα ουκρανικά σύνορα.

«Το πλήγμα στην επενδυτική εμπιστοσύνη ήταν καίριο από την εισβολή στην Ουκρανία και τις παρενέργειές της. Διότι οι κυρώσεις της Δύσης έχουν απομονώσει τη Ρωσία και οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν εκτιναχθεί» σημειώνει στο Bloomberg η Σουζάνα Στρίτερ, επικεφαλής αναλύτρια της Hargreaves Lansdown Plc. για τις επενδύσεις και τις αγορές.

Στις ελληνικές καλένδες
Η επιφυλακτικότητα, οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις συμφωνιών και αποφάσεων αφορούν όλη την υφήλιο. Η αμερικανική SS&C Technologies Holdings Inc ανέστειλε μια αγορά δανείων ύψους 1,7 δισ. δολαρίων, αλλά και το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βομβάης (η Mumbai International Airport Ltd.) πρόσφατα παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες μια έκδοση ομολόγων σε δολάρια. Και η βραζιλιάνικη εταιρεία ηλεκτρονικών συσκευών Trocafone SA ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για να μπει στο Χρηματιστήριο, όπως είχε σχεδιάσει.

Περισσότερα από 18 δισ. δολάρια αφορούν συμφωνίες για την έκδοση χρέους, εταιρικά ομόλογα, δάνεια και τίτλους με εγγύηση περιουσιακών στοιχείων, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν συγχωνεύσεις, εξαγορές και αρχικές δημόσιες προσφορές. «Μόνο στην Ευρώπη ο πόλεμος έχει αφήσει εκκρεμείς συμφωνίες για εξαγορές, συγχωνεύσεις και δημόσιες προσφορές που φθάνουν τα 300 δισ. δολάρια» γράφει η Ζακλίν Πο στο Bloomberg.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που κρατά το αμερικανικό πρακτορείο, από την αρχή του έτους σε παγκόσμια κλίμακα παρατηρείται ήδη μια πτώση 74% σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές νέων εταιρειών στα χρηματιστήρια και μια πτώση 28% σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.

Δεν λείπουν και οι γενναίοι
Παρά ταύτα, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Στην Ευρώπη η ολλανδική εταιρεία χημικών Akzo Nobel NV, η γαλλική εταιρεία προϊόντων προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς L’Oreal SA και η γιγαντιαία ελβετική εταιρεία συσκευασμένων τροφίμων Nestle SA προωθούν κανονικά τις εκδόσεις χρέους που σχεδίαζαν.

Η Volkswagen AG, η επίσης γερμανική εταιρεία ακινήτων Vonovia SE και η σουηδική τράπεζα Skandinaviska Enskilda Banken AB (γνωστή και ως SEB) συμπληρώνουν την εξάδα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που εξέδωσαν την περασμένη Δευτέρα με επιτυχία ομόλογα αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ.

Αίσθηση προκαλεί εξάλλου το γεγονός ότι ασιατικές εταιρείες επιστρέφουν στην αγορά ομολόγων σε δολάρια έπειτα από την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, που διέλυσε κάποιες αμφιβολίες και αβεβαιότητες για τις πραγματικές προθέσεις της.

Ο γιγαντιαίος και πολυσχιδής νοτιοκορεατικός βιομηχανικός όμιλος Hyundai Heavy Industries Co. Ltd. εξέδωσε χρέος σε δολάρια, ενώ και η KEB Hana Bank προανήγγειλε κάτι ανάλογο.

Στην αγορά ομολόγων της αμερικανικής ηπείρου την περασμένη εβδομάδα οι εκδόσεις έφθασαν σε αξία τα 30 δισ. δολάρια, ενώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα είχαν εκδοθεί ομόλογα 29 δισ. δολαρίων.

Συνολικά τον Μάρτιο εκδόθηκαν στην ήπειρο (κυρίως στις ΗΠΑ και στον Καναδά) εταιρικά ομόλογα αξίας 158,1 δισ. δολαρίων, έχοντας ήδη ξεπεράσει κατά πολύ την πρόβλεψη για εκδόσεις 135 δισ. δολαρίων τον μήνα που διανύουμε.

Οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού
Μακράν πρώτες σε εξαγωγές όπλων στον πλανήτη είναι οι ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου της Στοκχόλμης (Sipri). Την περίοδο 2017-2021 εκτίναξαν στο 39% το μερίδιό τους από 32% που ήταν την αμέσως προηγούμενη πενταετία 2012-2016. Δεύτερη με 19% επί των συνολικών πωλήσεων ήταν η Ρωσία. Το ποσοστό της όμως μειώθηκε αισθητά συγκριτικά με εκείνο της πενταετίας 2012-2016 (24%) και είναι προφανές ότι λόγω των κυρώσεων θα μειωθεί περισσότερο την πενταετία που διανύουμε.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γαλλία με ποσοστό 11% των πωλήσεων την τελευταία πενταετία (από 6% που ήταν την αμέσως προηγούμενη). Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Κίνα και η Γερμανία με ποσοστά 4,6% και 4,5% αντιστοίχως. Οι πέντε αυτές χώρες συγκεντρώνουν μερίδιο 77% των συνολικών πωλήσεων όπλων διεθνώς. Συνολικά οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού μειώθηκαν κατά 4,6% την περίοδο 2017-2021 συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη πενταετία, αλλά εμφανίζονται αυξημένες κατά 3,9% συγκριτικά με την περίοδο 2007-2011. Ευλόγως ο κλάδος έχει ισχυρές προοπτικές ανάκαμψης.

Πληθαίνουν τα λουκέτα στα τραπεζικά καταστήματα
Το κλείσιμο επιπλέον 60 καταστημάτων στη Βρετανία προανήγγειλε το Lloyds Banking Group για το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2022. Πρόκειται για 24 καταστήματα της Lloyds Bank, 19 της Bank of Scotland και 17 της Halifax. Πέρυσι οι Lloyds είχαν ανακοινώσει το κλείσιμο 90 καταστημάτων. «Καταστροφική για τις τοπικές κοινότητες» χαρακτήρισε την απόφαση το εργατικό συνδικάτο Unite, αν και οι Lloyds διαβεβαίωσαν ότι θα ληφθεί μέριμνα ώστε να ανατεθούν άλλοι ρόλοι στους 124 εργαζομένους που επηρεάζονται από την περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου του βρετανικού τραπεζικού ομίλου.

Η τράπεζα διευκρίνισε ότι την τελευταία διετία ο αριθμός των πελατών της που κάνουν χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών που παρέχει αυξήθηκαν κατά 12%, ενώ κατά 27% αυξήθηκαν οι χρήστες των υπηρεσιών της σχετικής εφαρμογής στις συσκευές των κινητών τους τηλεφώνων. «Οπως και σε άλλες εμπορικές επιχειρήσεις, όλο και λιγότεροι καταναλωτές επισκέπτονται τα καταστήματά μας» δήλωσε στο BBC ο διευθυντής λιανικής τραπεζικής του ομίλου Βιμ Μάρου.

Πηγή: ΟΤ