Μαστοράκου στα Παραπολιτικά 90,1: Η κεταμίνη χρησιμοποιείται για αναισθησία στη ΜΕΘ – Μιλάμε για εξω-νοσοκομειακή ουσιαστικά προμήθεια

«Η αγωνία των γιατρών ήταν ότι δεν μπορούσαν να εντοπίσουν ένα οδηγό σημείο για να μπορέσουν να έχουν αντικειμενικό τεκμήριο για να μπορέσουν να προχωρήσουν παρακάτω και να ειδοποιήσουν τις αρχές», ανέφερε για την υπόθεση του θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας

Η πρόεδρος ιατρικού συλλόγου Πάτρας και αντιπρόεδρος πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή της στάθηκε στα εξής σημεία:

Με αφορμή το θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας από κεταμίνη: Αποκλείεται εντελώς και από την έρευνα της Αστυνομίας αλλά και από τα δεδομένα που έχουμε εμείς στη διάθεσή μας, οι γιατροί της Πάτρας ότι προμηθεύτηκε το φάρμακο μέσα από το νοσοκομειακό περιβάλλον. Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται για αναισθησία στη ΜΕΘ μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις και είναι καλά φυλασσόμενο, σε κλειδωμένα συρτάρια και πρωτόκολλο επομένως δεν είναι εφικτό και ούτε και έγινε κάποιο συμβάν απώλειας του φαρμάκου οπότε δεν υπάρχει κάποια τέτοια περίπτωση. Άρα μιλάμε για εξω-νοσοκομειακή ουσιαστικά προμήθεια. Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως ένα άτομο μπορεί να έχει τέτοια πρόσβαση ή γνώση της συγκεκριμένης ουσίας.

Θυμίζω ότι η ουσία αυτή έχει μια βραχύβια περίοδο δράσης δηλαδή έχει 1 με 1,5 ώρα και να τονίσω ότι όταν συνέβη το περιστατικό στο Καραμανδάνειο επειδή οι γιατροί εντυπωσιάστηκαν από αυτό που είδαν έστειλαν τοξικολογική εξέταση όμως είναι η βασική τοξικολογική εξέταση που κάνουμε κάθε φορά που είναι τα βασικά ναρκωτικά και το οινόπνευμα. Αυτή η ουσία δεν είναι μέσα στην συνήθη πρακτική των νοσοκομείων και δεν θα μπορούσε κάποιος ποτέ να φανταστεί ότι υπάρχει αυτό. Από εκεί και πέρα μένει στο Ανθρωποκτονιών να διερευνήσει πως και από πού έγινε η προμήθεια. Σαφώς γυρνώντας πίσω στο χρόνο ότι και το επεισόδιο στο Καραμανδάνειο προφανώς ήταν μια απόπειρα που διενεργήθηκε μπροστά στα μάτια των γιατρών γιατί ουσιαστικά μέσα σε 30 λεπτά το συμβάν εξελίχθηκε στα μάτια τους γιατί είχε περάσει ο γιατρός και είχε δει τη μικρή Τζωρτζίνα και μέσα σε 30 λεπτά κλήθηκαν οι γιατροί να δουν ένα παιδί που είχε ήδη φύγει. Άρα και εκεί φαίνεται ότι υπήρχε μια τέτοια προσπάθεια όπως ακριβώς διαπιστώθηκε και στο Αγλαΐα Κυριακού.

Η πρώτη επαφή των νοσοκομείων της Πάτρας με την οικογένεια ήταν με την Τζωρτζίνα. Το πρώτο παιδί είχε μεταφερθεί στο Αγλαΐα Κυριακού για την περίπτωση της λευχαιμίας και το δεύτερο παιδί είχε πεθάνει στο σπίτι. Η πρώτη επαφή με την οικογένεια ήταν με την περίπτωση της Τζωρτζίνας με πάρα πολλές νοσηλείες και στο Καραμανδάνειο και στο νοσοκομείο του Ρίου όπου εκεί τέθηκαν ερωτηματικά και για τη συμπεριφορά της μαμάς αλλά και για τη φύση των επεισοδίων και βέβαια ζητήθηκε να υπάρχει και από τη μαμά μια καταγραφή σε κάμερα γιατί όταν το παιδί ήταν σε καταγραφικό σύστημα δεν συνέβαινε τίποτα.

Η αγωνία των γιατρών ήταν ότι δεν μπορούσαν να εντοπίσουν ένα οδηγό σημείο για να μπορέσουν να έχουν αντικειμενικό τεκμήριο για να μπορέσουν να προχωρήσουν παρακάτω και να ειδοποιήσουν τις αρχές. Ήταν και μια αγωνία των προηγούμενων ημερών και υπάρχει και μια δικαίωση διότι υπήρχε η υποψία αλλά δεν μπορέσανε να εντοπίσουν αυτή την σπάνια ουσία και δεν μπορούσε βεβαίως κανένας να πιστέψει ότι εξελίσσεται μπροστά τους αυτό το σενάριο.

 

Ακούστε τη συνέντευξή της: