Έρευνα έχει ξεκινήσει από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στις εταιρείες προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να διαπιστωθεί εάν κατά την διάρκεια της χρονικής περιόδου μεταξύ Οκτωβρίου – Μαρτίου κατέγραψαν υπερκέρδη, εκμεταλλευόμενες την διεθνή ενεργειακή κρίση αλλά και τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου
Έφτασε μέχρι τη Βουλή το θέμα
Το θέμα άλλωστε έφτασε μέχρι τη Βουλή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να προαναγγέλλει έκτακτη φορολόγηση έως 90% και έλεγχο σε υπερκέρδη που πιθανόν εντοπιστούν στις συγκεκριμένες εταιρείες.
Ο έλεγχος θα περιλαμβάνει και τα καθαρά κέρδη που εμφάνισαν οι πάροχοι σε σχέση και με την περσινή περίοδο, ενώ σημειώνεται ότι και η ΕΕ έχει ανάψει «πράσινο φως» για την οικονομική ανακούφιση των καταναλωτών από τις μεγάλες αυξήσεις με επιστροφή των κερδών αυτών.
Η έρευνα της ΡΑΕ
Σύμφωνα με το ot.gr η ΡΑΕ ερευνά το μεταβλητό κόστος των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (φυσικό αέριο, λιγνίτης και νερά), τις προσφορές που δίνουν στη χονδρεμπορική αγορά για να ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρισμού καθώς και τις τιμές εκκαθάρισης.
Παράλληλα, ψάχνει να βρει αν η διαφορά από το μεταβλητό κόστος μέχρι την τιμή εκκαθάρισης μετακυλίεται και σε τι ποσοστό στους τελικούς καταναλωτές. Ερευνά μία, μία τις μονάδες και συνολικά το χαρτοφυλάκιο κάθε καθετοποιημένου παικτη (με ηλεκτροπαραγωγή και προμήθεια).
Πηγές θέλουν τα μεγαλύτερα κέρδη να αποκομίζουν αυτήν την περίοδο οι λιγνιτικές και οι υδροηλεκτρικές μονάδες, ενώ οι μονάδες φυσικού αερίου λόγω του υψηλού κόστους προμήθειας του καυσίμου φέρονται να έχουν χαμηλή κερδοφορία.
Άρα στο αν μία εταιρεία είχε υπερκέρδη θα διαπιστωθεί με τη σύγκριση προηγούμενων ετών και φυσικά στο αν αυτά πέρασαν στην κατανάλωση.
Δεν συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα οι ΑΠΕ
Οι ΑΠΕ δεν συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα καθώς οι παραγωγοί τους δεν αποζημιώνονται με βάση την τιμή εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς αλλά σύμφωνα με τις χαμηλότερες κλειδωμένες τιμές που έλαβαν από προγενέστερους διαγωνισμούς της ΡΑΕ.
Αυτές είναι ανάμεσα στα 50 με 70 ευρώ/MWh και συνεπώς δεν αποζημιώνονται με τιμές της τάξης των 250 ευρώ/MWh.
Η διαφορά των 200 και 180 ευρώ/MWh αποδίδεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης κι από εκεί γίνεται η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.
Η ΔΕΗ
Το μέτρο αυτό στοχεύει κατά κύριο λόγο, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα τη ΔΕΗ.
Κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή και την προμήθεια και τις υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες.
Πηγές σημειώνουν πως η δημόσια εταιρεία αναμένεται να εμφανίσει το 2021 οριακή κερδοφορία. Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι η εισηγμένη πέρυσι έχει διαθέσει 800 εκ. ευρώ για εκπτώσεις σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις καθώς και χαμηλά τιμολόγια ρεύματος στις βιομηχανίες της υψηλής τάσης.
Κατά τις ίδιες πηγές ουσιαστικά η ΔΕΗ ότι επιπλέον κέρδη έβγαλε από τους υδροηλεκτρικούς και λιγνιτικούς σταθμούς τα πέρασε στην κατανάλωση.