Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας και του αμερικανικού αργού (WTI) καταγράφει άλμα άνω του 6% σήμερα, γεγονός που οι αναλυτές αποδίδουν στην ένταση στη Μέση Ανατολή και στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Γύρω στις 16.25 (ώρα Ελλάδας) η τιμή του Μπρεντ παράδοσης Μαΐου κατέγραφε αύξηση 6,41% και έφτανε τα 114,85 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια ώρα το WTI παράδοσης Απριλίου είχε φτάσει τα 111,03 δολάρια το βαρέλι, με αύξηση 6,05%. Από τις αρχές του έτους η αύξηση της τιμής του πετρελαίου φτάνει το 47%.
Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν οι παραδόσεις, λόγω των επιθέσεων που διαπράττουν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της. Την Κυριακή το Ριάντ έκανε λόγο για «προσωρινή μείωση» της παραγωγής πετρελαίου σε μια από τις εγκαταστάσεις του κολοσσού Aramco, εξαιτίας μιας επίθεσης των Χούθι.
Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει πολλές επιθέσεις, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και με πυραύλους, εναντίον στόχων στη Σαουδική Αραβία, τη χώρα που έχει τεθεί επικεφαλής του στρατιωτικού συνασπισμού ο οποίος στηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης.
«Η Σαουδική Αραβία δεν θα φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε έλλειψη στον εφοδιασμό των παγκόσμιων αγορών λόγω των επιθέσεων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της», ανέφερε ο υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωσή του.
Η χθεσινή επίθεση των Χούθι (είναι άλλη μια λυπηρή υπενθύμιση της αβεβαιότητας που επικρατεί επί του παρόντος στις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές», σχολίασε ο Μάικλ Χιούσον, αναλυτής στην CMC Markets.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ένταση στη Μέση Ανατολή «επιδεινώνουν την υπάρχουσα αστάθεια μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά», είπε η Βικτόρια Σκόλαρ, αναλύτρια στην Interactive investor.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να διακόψει κάθε εμπορική σχέση με τη Ρωσία και, κυρίως, να μην αγοράζει ενεργειακά προϊόντα. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του προειδοποίησε ότι ένα πιθανό ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έπληττε «όλον τον κόσμο».
Αντίθετα με το πετρέλαιο, οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν σήμερα κατά 5,77% με την τιμή της μεγαβατώρας να κυμαίνεται στα 99 ευρώ.