Ρωσία: Εξετάζει εισαγωγές χωρίς την άδεια του κατόχου του εμπορικού σήματος

Προσπάθεια να «παρακαμφθούν» οι δρακόντειες κυρώσεις

Την εισαγωγή προϊόντων από το εξωτερικό χωρίς την άδεια του κατόχου του εμπορικού σήματος ενδέχεται να επιτρέψουν σε επιχειρήσεις λιανικής οι αρχές της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής ανταγωνισμού της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της κίνησης πολλών παγκόσμιων κολοσσών, να διακόψουν τις πωλήσεις ή τις εξαγωγές τους στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

 

«Γκρίζες εισαγωγές»

Το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι «παράλληλες εισαγωγές» φανερώνει τις ανατροπές που έχουν επέλθει στο λιανικό εμπόριο της Ρωσίας από τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης και τις αποφάσεις πολυεθνικών όπως η H&M και η Nike να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία.

Η Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS) ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της συναντήθηκε με τον διευθυντή του κορυφαίου διαδικτυακού πωλητής λιανικής της χώρας, την Wildberries, όπου συζητήθηκε η νομιμοποίηση των παράλληλων εισαγωγών. Και οι δύο πλευρές ήταν πεπεισμένες ότι η κίνηση θα ήταν θετική για τους καταναλωτές και τις ρωσικές επιχειρήσεις.

Η FAS ανακοίνωσε ότι έχει ετοιμάσει προσχέδια κανονισμών για τις παράλληλες εισαγωγές – αποκαλούμενες ενίοτε και «γκρίζες εισαγωγές» – που εξετάζει η κυβέρνηση.

«Η πρωτοβουλία της FAS που επιτρέπει παράλληλες εισαγωγές θα είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο στήριξης. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν νομίμως ξένα αγαθά χωρίς να ζητούν πρόσθετες άδειες και ο καταναλωτής θα έχει πρόσβαση σε μια ευρύτερη ποικιλία προϊόντων υψηλής ποιότητα σε λογικές τιμές», δήλωσε η γενική διευθύντρια της Wildberries, Τατιάνα Μπακαλτσούκ.

 

Φάρμακα και τρόφιμα στο επίκεντρο

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για σημαντικά αγαθά όπως φάρμακα, τρόφιμα και παιδικά προϊόντα», πρόσθεσε η Μπακαλτσούκ.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει εισηγηθεί μια σειρά από μέτρα για να προσπαθήσει να στηρίξει την οικονομία της ενόψει των κυρώσεων της Δύσης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ωστόσο, το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη οικονομική του κρίση από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

 

Πηγή: ΟΤ