Πρόεδρος Αρτοποιών: Έρχονται νέες αυξήσεις στο ψωμί – Πρόβλημα οι ελλείψεις σε μαλακά άλευρα

Η Ελλάδα εισάγει περίπου το 70% των μαλακών αλεύρων που χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία - ζαχαροπλαστική από την Ουκρανία και τη Ρωσία

Σημαντικές ανατιμήσεις αναμένονται το προσεχές χρονικό διάστημα στο ψωμί και τα προϊόντα άρτου εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

 

Σύντομα η τιμή της χωριάτικης φραντζόλας αναμένεται να φθάσει το ένα ευρώ.

«Θα υπάρξουν νέες αυξήσεις. Ο κάθε αρτοποιός μόνος του θα εκτιμήσει τι “απορροφήσει” και ποια θα είναι η επιβάρυνση για τον καταναλωτή», δήλωσε στο ThessToday.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών κ. Μιχάλης Μούσιος.

Πρόσθεσε ότι, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο υπήρξε μείωση 20% στην πώληση ψωμιού σε σχέση με πέρυσι.

Ο πρόεδρος των αρτοποιών σημειώνει ότι υπάρχει ανησυχία στην αγορά, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ως συνέπεια την διακοπή της εξαγωγής σιτηρών.

Επιπλέον, παρατηρείται μείωση των εξαγωγών από τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, πλούσια σε σιτηρά όπως η Βουλγαρία και η Ρουμάνια που μειώνουν τις εξαγωγές περιμένοντας πώς θα επωφεληθούν από περαιτέρω αύξηση της τιμής ανά τόνο, αλλά και υπό τον φόβο ελλείψεων στις δικές τους αγορές..

Η Ελλάδα εισάγει περίπου το 70% των μαλακών αλεύρων που χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία – ζαχαροπλαστική από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Αντίθετα, η χώρα μας έχει επαρκή παραγωγή των αποκαλούμενων σκληρών σουηδικών αλεύρων που χρησιμοποιούνται στα ζυμαρικά, με 1,7 εκατομμύριο τόνους ετησίως.

Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέβαλε τη σπορά σιτηρών που στην Ανατολική Ευρώπη γίνεται συνήθως Μάρτιο-Απρίλιο, ανεβάζοντας τις τιμές

«Τα πρώτα νέα τιμολόγια μαλακών σιτηρών ήταν αυξημένα κατά 60% το διάστημα Γενάρη- Φλεβάρη, συγκριτικά με το Δεκέμβριο. Επιπλέον το κόστος ενέργειας αυξήθηκε από 147 ευρώ η μεγαβατώρα, το Σεπτέμβριο του ‘21 σε 252 ευρώ / MW τον Ιανουάριο. Επιπλέον οι ανατιμήσεις σε λάδια, μαργαρίνες και το ηλιέλαιο έφθασαν έως και 40%», πρόσθεσε ο πρόεδρος των αρτοποιών.