Συνάντηση με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Καλίντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Φαλίχ (Khalid bin Abdulaziz Al-Falih) είχαν, στο περιθώριο του Ελληνο-Σαουδαραβικού Επενδυτικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Ριάντ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ και πρόεδρος του Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής.
«Όραμα 2030»
Κατά τη συνάντηση, -όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί κοινό έδαφος για επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία.
Επίσης, αναφέρθηκε στο πρότζεκ του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας «Όραμα 2030» και δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετάσχει.
Από τη μεριά του, ο Κώστας Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στις προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων προς όφελος των δύο χωρών και έκανε λόγο για στρατηγική συνεργασία.
Ο Γιάννης Τσακίρης επισήμανε πως οι δύο χώρες έχουν ένα σταθερό σχέδιο για την ανάπτυξη και έδωσε έμφαση στις ευκαιρίες συνεργασίας. Ειδική αναφορά έκανε στη δυνατότητα αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.
Τέλος, εκφράστηκε η βεβαιότητα για την επιτυχία του Ελληνο-Σαουδαραβικού Φόρουμ, που διεξάγεται στο Ριάντ.
Ξεκάθαρη βούληση
Την ξεκάθαρη βούληση της Ελλάδας για την ανάπτυξη της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία προέταξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στον χαιρετισμό του στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επενδυτικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Ριάντ.
«Μπορούμε να συνεργαστούμε για την εξεύρεση ενός κοινού λαμπρού μέλλοντος» διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας ανεβαίνοντας στο βήμα του φόρουμ μετά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του Σαουδάραβα ομολόγου του. Μάλιστα, έστειλε το μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια χώρα με φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και έχει τεράστια επιθυμία να προσελκύσει ποιοτικά επενδυτικά πρότζεκτ. Τα τελευταία 2 χρόνια η Ελλάδα είχε σημαντικές επιτυχίες παρόλο την πανδημία: το 2021 η Ελλάδα είχε έναν από τον υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ και στον επενδυτικό τομέα κατέγραψε ρεκόρ 17 ετών στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, σημείωσε.
«Θέλουμε αυτό να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί και ξεκινάμε από εδώ, από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας». Ειδικότερα, επισήμανε αν και υπάρχουν ήδη ορισμένες καλές επενδύσεις από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα, «δεν είναι αρκετές για μας και θέλουμε να τις τρέξουμε».
Αποτελέσματα και χρονοδιάγραμμα
Κι αυτός είναι ο λόγος, όπως προσέθεσε, η ελληνική κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή βρίσκεται στο Ριάντ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ο λόγος που είμαστε σήμερα εδώ είναι να έχουμε αποτελέσματα» και ανέδειξε τη σημασία των διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων (B2B), που θα εργαστούν από κοινού για να βρουν κοινό έδαφος, να επιταχύνουν και να εντοπίσουν ευκαιρίες για τη συνεργασία τους.
Εξίσου, τόνισε πως κοινή πεποίθηση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας είναι να οριστεί αφενός ένα χρονοδιάγραμμα για την παρακολούθηση όλων των δυνατοτήτων συνεργασίας και αφετέρου ορόσημα που θα βοηθήσουν και τις δύο κυβερνήσεις να δουν πώς εξελίσσεται κάθε χρονοδιάγραμμα και πώς μπορούν να συνδράμουν τον ιδιωτικό τομέα για την ολοκλήρωσή τους.
«Είμαστε εδώ για να διαβεβαιώσουμε, και οι δύο κυβερνήσεις, ότι θέλουν να βοηθήσουν γιατί πιστεύουμε πως η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας είναι προς το κοινό συμφέρον τους, για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής» υπογράμμισε.
Από τους πιο στενούς μας φίλους
Εν συνεχεία, εξέφρασε την ικανοποίηση από την ίδρυση της ελληνο-σαουδαραβικής επιτροπής. Περαιτέρω, ανέδειξε τη σημασία της Σαουδικής Αραβίας για την Ελλάδα. Είναι η πρώτη ελληνική επιχειρηματική αποστολή μετά την πανδημία του κοροναϊού, επισήμανε και σημείωσε ότι είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα η σχέση με τη Σαουδική Αραβία.
«Θεωρούμε τη Σαουδική Αραβία έναν από τους πιο στενούς μας φίλους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στις προοπτικές περαιτέρω διμερούς συνεργασίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης εστίασε στην ενέργεια, ιδίως την τρέχουσα περίοδο, «όπου η Σαουδική Αραβία μπορεί να παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις, αλλά για την παγκόσμια οικονομία».
Επίσης, αναφέρθηκε στον τουρισμό, στη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές, δηλώνοντας περήφανος για τις επιτυχίες της ελληνικής ναυτιλίας, καθώς στον κατασκευαστικό τομέα, που «είναι στη Σαουδική Αραβία εδώ και δεκαετίες και θέλουμε να συνεχίσουν να είναι εδώ και να είναι μέρος του οράματος του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας για το 2030».
Ειδική αναφορά έκανε στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκτιμώντας πως η Σαουδική Αραβία έχει μεγάλες προοπτικές, υπογραμμίζοντας τη βούληση της χώρας μας για συνεργασία, «επειδή είναι ένας τομέας που και η Ελλάδα διαθέτει μεγάλες δυνατότητες, θα είναι το μέλλον του κόσμου, και πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτό το μέλλον, μπορούμε να είμαστε μαζί σε αυτό το μέλλον».
Καταληκτικά, ευχαρίστησε τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, για την «επαγγελματική διοργάνωση της αποστολής».
Κοινή δέσμευση
Τη δέσμευση της χώρας μας για την προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης από το βήμα του Ελληνο-Σαουδαραβικού Επενδυτικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Ριάντ.
Εξίσου, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την κοινή δέσμευση για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή και σημείωσε πως «είναι αυτονόητο ότι και οι δύο χώρες είναι πάντα δεσμευμένες στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και ότι και οι δύο χώρες καταδικάζουν συνεχώς κάθε τρομοκρατική ενέργεια».
Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο Κώστας Φραγκογιάννης διαπίστωσε πως αυτές έχουν βελτιωθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια, αναφέρθηκε στις επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών και κατέγραψε πως ήδη έχει παραχθεί σημαντικό έργο.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Enterprise Greece και του Προγράμματος Προώθησης Εθνικών Εταιρειών της Σαουδικής Αραβίας (Saudi National Companies Promotion Program) που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα και τη σύσταση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας.
Ευκαιρία να γιορτάσουμε τους δεσμούς φιλίας
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως «αυτό που ετοιμάζουμε τώρα είναι η ολοκλήρωση της διμερούς συμφωνίας για την προώθηση των επενδύσεων».
Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Οκτώβριο. «Ήταν μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που δεν περιορίζονται στην πολιτική. Ήμουν επίσης σε εκείνο το ταξίδι και θυμάμαι ξεκάθαρα τη ζεστασιά και τη θετική ενέργεια που εξέπεμψε ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, και πόσο συγκινητικό ήταν όταν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τους πυραύλους Patriot» ανέφερε.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Καλίντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Φαλίχ (Khalid bin Abdulaziz Al-Falih), υπενθύμισε πως κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης οι δύο πλευρές είχαν εντοπίσει τους τομείς «που απαιτούν την προσοχή μας και όπου χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά».
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κώστας Φραγκογιάννης σκιαγράφησε τα πεδία διμερούς συνεργασίας, αναφερόμενος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα logistics, στις θαλάσσιες μεταφορές, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στον κατασκευαστικό και αγροτικό τομέα και στη ναυτιλία.
Δεκάδες Έλληνες επιχειρηματίες
Υπό αυτό το πρίσμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε ξεχωριστή αναφορά στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή. «Μαζί μας έχουν επίσης δεκάδες Έλληνες επιχειρηματίες, αρκετά επιτυχημένους επιχειρηματίες, που αναζητούν περαιτέρω ευκαιρίες και ανάπτυξη της συνεργασίας. Τις επόμενες δύο μέρες θα έχουν συναντήσεις με Σαουδάραβες συναδέλφους με κοινό όραμα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψη της ελληνικής κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής στην Αλ Ούλα, είπε πως ήταν συναρπαστική και εξαιρετικά καλά οργανωμένη και εξέφρασε τη βεβαιότητα, απευθυνόμενος στον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, ότι «οι φιλοδοξίες σας να μετατρέψετε αυτούς τους θησαυρούς σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό στο πλαίσιο του «Οράματος 2030″ θα πραγματοποιηθούν σύντομα».
Τέλος, σχολιάζοντας την «πολύ ανησυχητική κατάσταση στην Ουκρανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες», ο Κώστας Φραγκογιάννης επισήμανε πως τους καιρούς αναταραχής γίνεται ακόμη πιο σημαντικό να διατηρήσουμε τις οικονομίες μας «ζωντανές».
Πηγη: in.gr