«Γενικά η διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας ήταν πάρα πολύ καλή», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στη Βουλή, παρουσιάζοντας ταυτοχρόνως τις αλλαγές που αναμένεται να επέλθουν στο ΕΣΥ με τον Χάρτη Υγείας, ο οποίος βρίσκεται υπό επεξεργασία.
Κατά την συζήτηση επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την διαχείριση της πανδημίας, η κυρία Γκάγκα απάντησε στους ισχυρισμούς των επερωτώντων βουλευτών περί αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας, λέγοντας πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: «ήταν πάρα πολύ καλή και η υπερβάλλουσα θνητότητα δεν ήταν πάρα πολύ μεγάλη».
«Μας στενοχωρεί κάθε θάνατος, όμως στην Ελλάδα πρέπει να ξέρουμε ότι έχουμε πάρα πολλά θέματα, όπως ότι έχουμε έναν γηράσκοντα πληθυσμό, τον πιο γερασμένο πληθυσμό από τον μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ υπήρχαν πάρα πολύ άνθρωποι που έρχονταν αργά στο νοσοκομείο» εξήγησε, ενώ επισήμανε ότι η προσπάθεια που καταβλήθηκε ήταν πάντα πάρα πολύ καλή και προσέθεσε πως υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες διασωληνώθηκαν ασθενείς υπό την πίεση των συγγενών και την πίεση της ώρας, που δεν πληρούσαν τα κριτήρια της διασωλήνωσης.
Σχετικώς με τις κατηγορίες περί πρόθεσης της κυβέρνησης να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα έναντι του δημόσιου συστήματος και σε επιμέρους θέματα που αφορούν στις υπηρεσίας Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός απάντησε ότι το ποσοστό του 40% συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ αφορά και στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία τίποτα δεν άλλαξε στο συγκεκριμένο θέμα και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται αυτή την στιγμή για την διαμόρφωση του Χάρτη Υγείας σε όλη την Ελλάδα, που επιφέρει αλλαγές οι οποίες στοχεύουν στην καλύτερη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας προς όφελος του πολίτη.
«Η πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε πραγματικά το σύστημα Υγείας με υπηρεσίες υγείας σε κάθε περιοχή βλέποντας ποιες είναι οι ανάγκες. Αυτή είναι στον Χάρτη, που τον επεξεργαζόμαστε, μια πολύ μεγάλη ομάδα με τα στοιχεία και τις ανάγκες της κάθε περιοχής προς όφελος και του ασθενή και του Δημοσίου. Και ναι. Θέλουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας. Έχω αφιερώσει 30 χρόνια τής καριέρας μου ως γιατρού στο ΕΣΥ και θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με υπηρεσίες που είναι σωστές» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός.
Περιγράφοντας τις αλλαγές που θα επιφέρει η εφαρμογή του Χάρτη Υγείας, προανήγγειλε ότι:
– θα δοθούν κίνητρα για το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί στα νησιά («τα οποία δεν μπήκαν ποτέ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δεν δόθηκε ποτέ και κανένα επίδομα»)
– θα υπάρξει εκπαίδευση επείγουσας ιατρικής των ιατρών στα επείγοντα των νοσοκομείων (που δεν ήταν δυνατό να γίνει στην περίοδο της πανδημίας) ώστε να λαμβάνει ο ασθενής τη βοήθεια που χρειάζεται εκεί και ο γιατρός να μην κάνει τον διακομιστή των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία, όπως συμβαίνει σήμερα.
«Κάνατε τα επείγοντα αλλά χωρίς γιατρούς με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική. Δεν έγινε ποτέ εκπαίδευση και είναι κάτι που πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα. Διότι πρέπει να έχουμε γιατρό εξειδικευμένο που να είναι σε θέση να παράσχει τη βοήθεια που χρειάζεται ο ασθενής εκεί και να σταθεροποιούν τον άρρωστο» ανέφερε απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
– Θα στηριχθεί η πρωτοβάθμια Υγεία «η οποία μεν δεν είναι καλά οργανωμένη στη χώρα μας, όμως στο διάστημα της πανδημίας δεν υπήρξε άνθρωπος που να μην λάβει βοήθεια έστω κι από το τηλέφωνο».
«Η Ελλάδα έχει καταρχήν ένα εξαιρετικό υγειονομικό προσωπικό που ήταν εκεί, που βοήθησε και εξακολουθεί να βοηθάει μετά από δύο χρόνια κούρασης. Υπήρξε στήριξη. Στις ΜΕΘ προσελήφθη κόσμος χωρίς εξειδίκευση επείγουσας ιατρικής γιατί δεν υπήρχε προσωπικό με τέτοια εξειδίκευση για όλα αυτά τα κρεβάτια. Σε όλες όμως τις ΜΕΘ υπήρχαν γιατροί με εξειδίκευση που είχαν από κάτω γιατρούς όλων των ειδικοτήτων κι έτσι λειτούργησε σε όλο τον κόσμο, αφού η στελέχωση των μονάδων δεν είναι ίδια με αυτή στις περιόδους πανδημίας» εξήγησε.
– Θα αλλάξει το σύστημα παροχής ειδικοτήτων των γιατρών, διότι -όπως εξήγησε η αν. υπουργός- στην Ελλάδα ενώ έχουμε περισσότερους ιατρούς από τον μέσο όρο της Ευρώπης, έχουμε πολλούς γιατρούς σε συγκεκριμένες ειδικότητες και δεν έχουμε σε άλλες που τις χρειαζόμαστε. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί το σημερινό σύστημα του όποιος θέλει όπου θέλει, περιμένει και κάνει ειδικότητα. Δεν γίνεται. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να λέμε κάθε χρόνο τι ειδικότητες χρειάζονται. Έχουμε έλλειψη αναισθησιολόγων γιατί τα τελευταία χρόνια δεν φροντίσαμε να έχουμε. Δώσαμε τώρα κίνητρα. Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα αλλά θα αργήσουμε να έχουμε πολλούς αναισθησιολόγους στην Ελλάδα. Πρέπει, έστω τώρα, να γίνουν οι αλλαγές που έπρεπε να γίνουν πριν πολλά χρόνια και να έχουμε φροντίσει γι αυτές. Άρα οι σωστές κατευθύνσεις υπάρχουν και η στήριξη του συστήματος υπήρξε», τόνισε.
Ακόμη η κυρία Γκάγκα είπε ότι είμαστε η μόνη χώρα που διατηρεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών στα νοσοκομεία και συνέχισε: «Γιατί; Πού είναι το πρόβλημα αν ο γιατρός προσφέρει υπηρεσίες στο ΕΣΥ και έχει και ιατρείο στο πλάι, αν αυτό είναι αξιολογημένο; Γίνεται η πρωινή δουλειά στο νοσοκομείο και γίνεται οπωσδήποτε η απογευματινή δουλειά στο νοσοκομείο που μας ενδιαφέρει. Διότι είναι ένα σύστημα που κάνει οικονομίες κλίμακος για τα νοσοκομεία, θα βελτιώσει την απόδοση και θα έχουν καλύτερες αποδοχές όλοι όσοι είναι στο σύστημα».
«Είναι αλλαγές προς την σωστή κατεύθυνση και τις θέλουν οι ίδιοι οι γιατροί. Και όλο το προσωπικό αν καταλαβαίνει ότι καλύτερη δουλειά κάνεις και περισσότερη τόσο καλύτερα οικονομικά θα έχει το νοσοκομείο σου είναι σημαντικό. Διότι μέχρι τώρα οι προϋπολογισμοί στα νοσοκομεία είναι τελείως έωλοι» είπε εξάλλου η αν. υπουργός Υγείας
Καταλήγοντας τόνισε ότι σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρέπει να υπάρξουν συστήματα που θα προσφέρουν την άμεση η πρόσβαση του ασθενούς στο σύστημα Υγείας αλλά και την βιωσιμότητα του συστήματος.
«Πρέπει να συνδυάσουμε το τι προσφέρουμε στον άρρωστο αλλά και στον υγειονομικό. Είναι ένας διάλογος που μας αφορά όλους και που έχει σχέση με το μέλλον τής Υγείας στη χώρα μας. Δεν πρέπει να έχουμε στεγανά. Θέλουμε να δούμε ιατρεία στελεχωμένα από γιατρούς, να δώσουμε κίνητρα τα οποία θέλει ο γιατρός κι όχι που είναι κίνητρα μπλεγμένα με πολιτικές ιδεοληψίες. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί για ένα καλό σύστημα Υγείας» υπογράμμισε τέλος η κυρία Γκάγκα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ