Πολεμικές απώλειες 10 δισ. στο ΧΑ – Νέα πτώση 2,37%

Σε θολό τοπίο κινούνται οι επενδυτές με τα dealing rooms των τραπεζών και τις μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες να δέχονται εντολές κυρίως από το εξωτερικό

Οι εξελίξεις από το ουκρανικό μέτωπο και η αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στους δύο αντιμαχόμενους οδηγεί το Χρηματιστήριο Αθηνών στο να απειληθούν και πάλι οι 800 μονάδες, με χαμηλό στις 802 και κλείσιμο στις 803,47 με πτώση 2,37%, ενώ οι συναλλαγές ξεπέρασαν πάλι τα 100 εκατ. ευρώ (107,29 εκατ. συνολικά).

 

Σε θολό τοπίο κινούνται οι επενδυτές με τα dealing rooms των τραπεζών και τις μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες να δέχονται εντολές κυρίως από το εξωτερικό, αφού οι Έλληνες επενδυτές φαίνεται ότι κρατούν στάση αναμονής. Μόνο μία στις τρεις εντολές που δέχονται οι χρηματιστηριακές προέρχεται από την Ελλάδα, που σημαίνει, είτε ότι οι όποιες θέσεις πουλήθηκαν στις πρώτες μέρες του πολέμου, είτε ότι περιμένουν σινιάλο για να ξαναμπούν όταν αρχίσει να αποκαθίσταται η νέα τάξη πραγμάτων στην Ουκρανία και οι αγορές πάρουν το σχετικό σήμα. Προς το παρόν, μόνο… αποκαΐδια υπάρχουν στο ταμπλό.

Στάχτη έχουν γίνει πάνω από 10 δισ. ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο μέσα σε 10 συνεδριάσεις και το πλήγμα στα χαρτοφυλάκια έφερε μνήμες που έζησαν πριν από δύο χρόνια οι επενδυτές, όταν η Covid 19 πήγαινε από τη μία χώρα στην άλλη και σκορπούσε τον πανικό. Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη οι απώλειες ανέρχονται στο 16,8% από την ημέρα της εισβολής. Η κεφαλαιοποίηση από τα 69,2 δισ. ευρώ που ήταν στις 23 Φεβρουαρίου πλέον έχει βρεθεί κάτω από 59 δισ. ευρώ.

Τα βαριά χαρτιά πληρώνουν ακριβό τίμημα καθώς εκεί οι ξένοι έχουν μεγαλύτερη παρουσία και μειώνουν θέσεις.

Πρώτη όμως σε απώλειες μετοχή είναι αυτή της Frigoglass με 44,8% καθώς η εταιρεία έχει μεγάλο πελάτη την Coca Cola αλλά και έκθεση σε Ρωσία και Ουκρανία.

Αμέσως μετά ακολουθεί η μετοχή της Coca Cola η οποία έφτασε στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής να διαπραγματεύεται ακόμα και κάτω από τα 19 ευρώ. Οι απώλειες ανέρχονται στο 32,4%.

Οι τράπεζες φυσικά και δεν έχουν γλιτώσει με τη Eurobank να χάνει 30,9%, την Εθνική 27,5% και την Alpha Bank 23,8%.

Η Πειραιώς έχει απώλειες 25,1% και έγραψε και νέα ιστορικά χαμηλά.

Όμως και μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη με ανάληψη έργων, με ισχυρό ρευστότητα κ.α. δεν έχουν βγει αλώβητες.

Επίσης ο τουρισμός αναμένεται να δεχθεί πλήγμα αν ο πόλεμος κρατήσει καιρό.

Έτσι η Cenergy έχει χάσει 23%, η Viohalco 23,6%, η Lamda 18,5% η Aegean έχει υποχωρήσει 18%, και η ΔΕΗ 17,7% .

Η σημερινή συνεδρίαση

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι τράπεζες πλήρωσαν και πάλι το μάρμαρο των απωλειών, με τον κλάδο να υποχωρεί 4,38%, στις 534 μονάδες.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει για τον Φεβρουάριο, πληθωρισμό 7,2%, με την τιμή στο ηλεκτρικό να σημειώνει αύξηση σχεδόν 70% και στο φυσικό αέριο σχεδόν 80%. Αυτό, όταν την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, δεν αποκλείει ο πληθωρισμός να φτάσει και στο 8%. Απλό εκεί και πέρα, μπορεί οι προσδοκίες να ήταν υψηλές από τη συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας και να διαψεύστηκαν στη συνέχεια, αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ έδειξε τη διάθεσή της να μην αφήσει μία οικονομία, σαν την Ελληνική που βλέπει απτά τα σημάδια της ανάκαμψης, να μείνει στο έλεος της νέας παγκόσμιας κρίσης. Οι επαναγορές των ομολόγων, αν και σε περιορισμένο ρυθμό και εύρος θα συνεχιστούν μέχρι και το τέλος του τρίτου τριμήνου, περίοδος από την οποία και μετά η χώρα μας θα μπορεί να ελπίζει στην ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό και με τη Wall να διορθώνει με το «καλημέρα» 262 μονάδες, ο S&P να υποχωρεί πάνω από 1% και ο Dax στη Φρανκφούρτη κατά 2,3%, μάλλον αναμενόμενη ήταν η σημερινή πτώση του Χ.Α., παρά το χθεσινό ράλι.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΕΤΕ γνώρισε σοβαρές απώλειες 6,4%, στα 2,68 ευρώ με 7,5 εκατ. τεμάχια, ενώ πτώση μεγαλύτερη του 5% κατέγραψε η μετοχή της Alpha και της Πειραιώς, με την μεν πρώτη να κλείνει στα όρια του 1 ευρώ και η δεύτερη στο 1,22 με 13,6 και 3,2 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα. Η Eurobank σημείωσε τις μικρότερες απώλειες 1,5%, στα 0,832 ευρώ, η οποία για το 2021 έγραψε καθαρά κέρδη 424 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή πτώση πάνω από 4,4% για τα ΕΛΠΕ και πάνω από 3,5% για την Μότορ Όιλ, ενώ η Coca Cola έδειξε να περιορίζει σήμερα το εύρος της πτώσης σε 2,5% και «στοπ» στα 18,50 ευρώ με λιγότερα από 100 χιλιάδες κομμάτια.

Πάνω από 3% οι απώλειες για την Βιοχάλκο, σχεδόν 45 η πτώση για τη ΔΕΗ, που η νέα αφετηρία της εντοπίζεται πάνω από τα 7,30 διακινώντας σημαντικό αριθμό τεμαχίων, άνω των 665 χιλιάδων. Άμυνα στα 8,22 για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και θετικό πρόσημο για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 13,44 ευρώ, τη στιγμή που οι πωλητές πίεσαν τον Μυτιληναίο κατά 2,27%, στα 13,75 ευρώ κάτι που έχει να συμβεί εδώ και ένα χρόνο.

Πάνω από 2% η πτώση στον ΟΠΑΠ, στα 11,81 ευρώ, απώλειες, αλλά οριακές για το Jumbo, στα 13,60 ευρώ.