Τόσο η συνολική διαχείριση της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας όσο και το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» υπήρξαν επιτυχείς, καθώς βασίστηκαν, μεταξύ άλλων, σε μία άρτια επιδημιολογική επιτήρηση, καθώς και στη θετική ανταπόκριση εκ μέρους του γενικού πληθυσμού της Ελλάδας.
Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, σήμερα στο parapolitika.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.
– Κύριε καθηγητά, είναι σωστή η άποψη, σύμφωνα με την οποία μία ενδεχόμενη νέα μετάλλαξη του νέου κοροναϊού θα ξεκινήσει από το νότιο ημισφαίριο και δεν θα μας απασχολήσει στη χώρα μας πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο ή τον ερχόμενο χειμώνα;
Η μέχρι τώρα εμπειρία μας με την πανδημία μας έχει δείξει ότι δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε με ακρίβεια το πότε και που θα εμφανιστεί το επόμενο μεταλλαγμένο στέλεχος ούτε επίσης και τις ιδιότητες του. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη χρονιά το στέλεχος Δέλτα εμφανίστηκε την άνοιξη στην Ινδία και μας απασχόλησε ιδιαίτερα και τη θερινή περίοδο. Συνεπώς δεν είναι εφικτό να προβλέψουμε με ακρίβεια τι θα συμβεί και πότε.
– Θα είναι ασφαλές το ερχόμενο Πάσχα να μην είμαστε υποχρεωμένοι στη χρήση της μάσκας, δεδομένης της διαρκούς ανάπτυξης των εμβολιασμών κατά του νέου κορoναϊού, αλλά και της φυσικής νόσησης;
Αυτό είναι κάτι που θα αποφασισθεί το επόμενο διάστημα από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων και η απόφαση θα βασιστεί στην πορεία της πανδημίας. Όσο περνάει ο καιρός η εικόνα θα βελτιώνεται και μέχρι το Πάσχα υπάρχει αισιοδοξία ότι οι δείκτες θα έχουν βελτιωθεί σημαντικά οπότε αν οι συνθήκες το επιτρέψουν μπορεί να γίνει άρση του συγκεκριμένου μέτρου.
– Κύριε καθηγητά, πως κατανέμονται γεωγραφικά οι 25.000 ανθρώπινες απώλειες, τις οποίες καταγράφει η χώρα μας μέχρι σήμερα, εξαιτίας των επιπλοκών από τη λοίμωξη COVID – 19; Υπάρχει κάποια περιοχή της χώρας μας, η οποία βρίσκεται ανεξήγητα ψηλά στη σχετική κατάταξη;
Στη γεωγραφική κατανομή των ανθρώπινων απωλειών παίζουν ρόλο δύο βασικές παράμετροι: Πρώτον το επιδημιολογικό φορτίο και δεύτερον η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και ειδικότερα στον πληθυσμό των ευπαθών ομάδων. Αναφορικά με το αν σε κάποιες περιοχές παρουσιάζεται αυξημένη θνητότητα, αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί γιατί το φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό και πρέπει να χρήζει συστηματικής μελέτης πριν να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.
– Έχουν δίκιο εκείνοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο συγκεκριμένος αριθμός των ανθρωπίνων απωλειών σημαίνει καθαρή αποτυχία για τη στρατηγική της χώρας μας, έναντι της εξάπλωσης της επιδημίας;
Η στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων. Μπορώ να αναφέρω πολλές δράσεις στις οποίες η χώρα μας είναι πρωτοπόρος όπως ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν διενεργηθεί ανά μονάδα πληθυσμού κατά τους τελευταίους μήνες, η πολύ σύντομη διάρκεια του κύματος της Όμικρον σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, το εμβολιαστικό πρόγραμμα, η έγκαιρη απόφαση για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης, η αποδοχή των μέτρων από την κοινότητα κατά το πρώτο διάστημα της πανδημίας, κλπ. Σε κάθε περίπτωση κάθε χώρα έχει ιδιαιτερότητες όπως οι πεποιθήσεις αναφορικά με τον εμβολιασμό που από ότι φαίνεται επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Η πανδημία μας έχει διδάξει ότι αν ένα μολυσματικό νόσημα που σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο νόσησης σε ευπαθείς ομάδες, αν δεν ελεγχθεί μπορεί να οδηγήσει σε κορεσμό στο σύστημα υγείας και σε αύξηση της θνησιμότητας. Συνεπώς δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις επιδόσεις της χώρας μετά τον Ιούλιο του 2021 με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης που η εμβολιαστική κάλυψη ήταν σημαντική υψηλότερη.
Εν κατακλείδι, η αξιολόγηση της διαχείρισης θα πρέπει να λάβει υπόψιν πολλές παραμέτρους και η προσωπική μου είναι ότι τηρουμένων των συνθηκών και της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα μας, η διαχείριση ήταν επιτυχής. Επίσης ο πληθυσμός της χώρας μας ανταποκρίθηκε θετικά παρά τη μακρά περίοδο της πανδημίας.
– Εάν γυρίζαμε το χρόνο πίσω, ποιο είναι εκείνο το οποίο θα αλλάζατε, θα αναθεωρούσατε, όσον αφορά τη στρατηγική της χώρας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού; Τι θα αλλάζατε και τι θα επαναλαμβάνατε με επιμονή;
Αν γυρίζαμε το χρόνο πίσω λαμβάνοντας υπόψιν το τι γνωρίζαμε σε κάθε χρονική περίοδο, προσωπικά δεν θα άλλαζα κάτι στη διαχείριση της πανδημίας. Σε κάθε βήμα οι αποφάσεις έχουν ληφθεί με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας, την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και ήταν βασισμένες στην τρέχουσα επιστημονική γνώση για κάθε περίοδο.