Η χαρτογράφηση της ελληνικής αγοράς, δρομολογείται για πρώτη φορά, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της επιτροπής, το τμήμα Ψηφιακής Αναζήτησης Πειστηρίων, ένα από τα νεότερα τμήματα της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού, σε συνεργασία με το τμήμα Χαρτογράφησης Αγορών και Έρευνας δρομολογούν «για πρώτη φορά η χαρτογράφηση της ελληνικής αγοράς. Παράλληλα, η συλλογή βασικών οικονομικών δεδομένων και η κατάλληλη στατιστική επεξεργασία και απεικόνισή τους, όπως και η χρήση εργαλείων screening, θα δώσουν την δυνατότητα μίας πρώτης αξιολόγησης της συμπεριφοράς των κυριότερων επιχειρήσεων σε κάθε αγορά. Σκοπός της εν λόγω διαδικασίας δεν είναι η συλλογή στοιχείων τα οποία από μόνα τους θα είναι ικανά να αποδείξουν παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού, αλλά να γίνει δυνατός ο εντοπισμός εκείνων των αγορών στις οποίες εγείρονται υποψίες για αντι-ανταγωνιστικές συμπεριφορές».
Όπως υπογραμμίζεται, «απώτερος στόχος του τμήματος Ψηφιακής Αναζήτησης Πειστηρίων είναι η συστηματική παρακολούθηση ολοένα και μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής αγοράς, με σκοπό τον πιο αποτελεσματικό και στοχευμένο εντοπισμό των αγορών που θα ερευνήσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Το τμήμα επιχειρεί να δράσει με ευέλικτο και προενεργό τρόπο, κατά τον εντοπισμό των αγορών στις οποίες παρατηρούνται αντι- ανταγωνιστικές πρακτικές».
Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα χρησιμοποιεί την HCC Data Analytics and Economic Intelligence Platform. «Ένα πανευρωπαϊκά πρωτοπόρο εργαλείο συλλογής σε πραγματικό χρόνο δεδομένων για μια σειρά κλάδων της ελληνικής οικονομίας και παρέχει ταυτόχρονα τη δυνατότητα της επεξεργασίας, απεικόνισης και ανάλυσης των εν λόγω δεδομένων» όπως σημειώνεται. Στην πλατφόρμα είναι ενσωματωμένο και εργαλείο ανίχνευσης ενδεχομένως ύποπτων τιμολογιακών αποκλίσεων.
Η ενσωμάτωση δεδομένων στην πλατφόρμα ξεκίνησε με τα δεδομένα τιμών για βασικά καταναλωτικά προϊόντα από το e-katanalotis. Στη συνέχεια, έγινε εφικτή σταδιακά η ενσωμάτωση δεδομένων τιμών για λαχανικά, φρούτα και κρέας από 2017 (ΟΚΚΑ.gr) και καυσίμων από το 2015 (fuelprices.gr). Από τις αρχές του 2021, στην πλατφόρμα ενσωματώθηκαν δεδομένα για τα αλιεύματα και φιλοδοξία του τμήματος αποτελεί η ενσωμάτωση στην πλατφόρμα και επιπλέον δημόσια διαθέσιμων βάσεων δεδομένων αλλά και η ενσωμάτωση δεδομένων ποσοτήτων, που θα διευρύνουν ιδιαίτερα τις δυνατότητες της πλατφόρμας.
«Εν κατακλείδι, το τμήμα Ψηφιακής Αναζήτησης Πειστηρίων προσδοκά να εκμεταλλευτεί τις πλέον πρόσφατες διαθέσιμες ψηφιακές τεχνολογίες, για να επεκτείνει τις δυνατότητες και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της επιτροπής, κατά την προσπάθειά της να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει αντι – ανταγωνιστικές πρακτικές» όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.