Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Το πρόσωπο του τέρατος» με το δημοσιογράφο Θανάση Λάλα.
Στη συνέντευξή της, επισήμανε τα κάτωθι:
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι η ΕΕ αποτελεί πραγματικά ένωση: Όφειλε σε τέτοιες περιόδους κρίσης, και αυτή είναι μια τεράστια κρίση ξαφνικά ο πρόεδρος Πούτιν έφερε τον πόλεμο στην περιοχή, περιμέναμε από μια ΕΕ να αρθεί στο ύψος τον περιστάσεων. Θα έπρεπε οι αποφάσεις τις να υπερβαίνουν τα οικονομικά της συμφέροντα. Μπορεί να το κάνει; Ενδεχομένως δεν μπορεί γιατί οι δεσμεύσεις δεν είναι μόνο μεταξύ των κρατών μελών και των τρίτων, είναι πολύ ευρύτερα τα συμφέροντα τα οικονομικά. Από την άλλη μεριά αποδεικνύει σε κάθε περίπτωση που συζητούμε για κρίσεις ότι δεν είναι μια ενωμένη Ευρώπη διότι η ένωση δεν μπορεί να αποτυπώνεται σε ένα κείμενο καταγγελτικό για ότι γίνεται με την έννοια των διαγγελμάτων που έχουν ένα εξαιρετικά ηχηρό περιεχόμενο, πρέπει να το βλέπουμε και στις πράξεις. Στην πρώτη της πριν από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής κάποιες κυρώσεις που εξαγγέλθηκαν εναντίον της Ρωσίας ήταν αστείες και είχαν και μια εκδοχή γραφικότητας αν σκεφτούμε αυτό το οποίο είπε ο κ.Μπορέλ να σταματήσουν να πηγαίνουν να πηγαίνουν στο Μιλάνο για ψώνια ή στα θέατρα της ΕΕ. Αυτά υποτιμούν και τη σοβαρότητα της κατάστασης και την τραγικότητά της.
Τι είπε για τις κυρώσεις
Οι κυρώσεις που αποφασιστήκαν χθες ότι θα πρέπει να επιβληθούν ενδεχομένως να είναι σοβαρές ή τουλάχιστον εξαντλούνται σε σοβαρές, αφορούν σε εξαγωγές, αφορούν στις τράπεζες, αφορούν σε πρόσωπα αλλά ουσιαστικά μαίνεται ένας πόλεμος στον οποίο η Ουκρανία είναι μόνη της και η Ρωσία είναι ένας πανίσχυρος ναζιστικού χαρακτήρα αναθεωρητικός ηγέτης ο οποίος αποφασίζει μόνος τους ότι θα πρέπει να έχει το δικαίωμα, και αυτο να το ανεχτεί η παγκόσμια κοινότητα, να παρέμβει στην ελευθερία μας χώρας, να επανακαθορίσει τα σύνορα τα οποία είναι από το ’91 και να κάνει ότι θέλει ανεμπόδιστος.
Ασκώ την κριτική με έναν τρόπο απόλυτο και μπορώ να πω και με θυμό γιατί εμείς τόσα χρόνια που είμαστε οι ευρωβουλευτές εκεί έχουμε προσπαθήσει να αντιμετωπίσουμε την εξαιρετικά επιθετική πρόκληση που έχουμε από τον πρόεδρο Ερντογάν και από την Τουρκία και έχουμε μια χλιαρή απάντηση από την ΕΕ η οποία πάλι εστιάζει στα οικονομικά συμφέροντα και ιδιαίτερα στις εισαγωγές –εξαγωγές, ακόμη και στην εξαγωγή όπλων κάτι το οποίο είναι και παράνομο και τραγικό και εκεί έχουμε δει μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο της. Επομένως δικαίως της ασκούμε μια σκληρή τακτική και αυτό πρέπει να αλλάξει, ας ελπίσουμε ότι υπάρχει περιθώριο.
Σε σχέση με το ότι οι συνέπειες των κυρώσεων προς τη Ρωσία δεν θα είναι ίδιες για όλες τις χώρες
Θα το πληρώσουμε περισσότερο και για ένα πρόσθετο λόγο διότι εμείς είμαστε μια χώρα που βγήκε από πολιτικές της λιτότητας πάνω από 10 χρόνια και η οποία έχει πληγεί εντελώς δυσανάλογα σε σχέση με τις χώρες του Βορρά που εδώ και 15 χρόνια έχουν φροντίσει να έχουν διχάσει ουσιαστικά την ΕΕ στο Νότο που υποφέρει και στο Βορρά που ευημερεί οικονομικά. Επομένως ούτως ή άλλως η ανισότητα αυτή ενισχύεται από τον πόλεμο τώρα. Θεωρώ ότι ήταν πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού χθες αν υιοθετηθεί και πράγματι υλοποιηθεί από ένα κοινό ταμείο που με την αναλογία των αναγκών να δοθούν τα χρηματικά εργαλεία στα κράτη μέλη. Δηλαδή απλά στην Ελλάδα που έχει τα συγκεκριμένα οικονομικά προβλήματα θα πρέπει ανάλογα να βοηθηθεί διότι αυτή είναι και η ουσία της επόμενης μέρα, και βεβαίως επιτέλους να υπάρχει πια μια κοινή ενεργειακή πολιτική όπως είχε ανταποκριθεί στην πανδημία που υπήρξε μια κοινή οικονομική πολιτική με το πακέτο ανάκαμψης.