Quantcast

Χατζηβασιλείου: Δεν επιτρέπουμε και δεν δεχόμαστε την αμφισβήτηση της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη και στη γειτονιά μας στη Μεσόγειο

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1

Ο βουλευτής, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, μίλησε στα «Παραπολιτικά 90.1», στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη, Χριστίνα Κοραή και Λάμπρο Καλαρρύτη.

 

 

 

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΝΔ εστίασε στις δηλώσεις του στα κάτωθι σημεία:

Αναφορικά με ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία

«Μπαίνουμε σε μια νέα ιστορική φάση στην Ευρώπη όπου ο αναθεωρητισμός και λυτρωτισμός για ορισμένους ηγέτες γίνεται κανονικότητα. Βλέπουμε από τα ξημερώματα τη Ρωσία να αμφισβητεί το δικαίωμα μιας άλλης χώρας στην κυριαρχία της. Θα σταθώ σε δύο φράσεις του ρώσου προέδρου στην ανακοίνωσή του, θέλει την Ουκρανία αποστρατικοποιημένη και «αποναζικοποιημένη». Αντιλαμβάνεστε ότι είναι εντελώς αδόκιμη αυτή η στόχευση, δεν υπάρχει περίπτωση μια χώρα να δεχτεί από μια τρίτη δύναμη να αλλάξει τις δικές της επιλογές και τις δικές της αντιλήψεις. Δυστυχώς φοβάμαι ότι μπαίνουμε σε μια μεταμοντέρνα θεώρηση του σύγχρονου κόσμου όπου περιφερειακές δυνάμεις εφαρμόζουν το δίκαιο του ισχυρού για να επιβάλλουν τις επιλογές τους. Και όπως το προηγούμενο διάστημα λέγαμε για τον οθωμανισμό του κ. Ερντογάν εδώ τώρα στον κ. Πούτιν έχουμε το φαινόμενο του νέορωσισμού όπου στην ουσία ο ηγέτης διεκδικεί το ρόλο του εθνοπατέρα που διευρύνει τη χώρα του και γεωπολιτικά και εδαφικά».

Για το αν είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να θέσει τα θέματα της Ρωσίας και της Τουρκίας μαζί

«Δεν είναι οι περιπτώσεις όμοιες, μπορεί να έχουν μια αναλογία αλλά προς Θεού δεν είναι όμοιες. Δεν είναι η Ρωσία Τουρκία και ούτε η Τουρκία Ρωσία και φυσικά δεν είναι η Ελλάδα Ουκρανία ούτε και το αντίστροφο. Είναι τελείως διαφορετικές έννοιες. Η επιχειρηματολογία του αναθεωρητισμού έχει μια αναλογία. Εμείς δεν επιτρέπουμε και δεν δεχόμαστε την αμφισβήτηση της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη και στη γειτονιά μας στη Μεσόγειο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, αυτά τα έχουμε λύσει εδώ και 70 χρόνια».

Είναι ευκαιρία τώρα που καταλαβαίνουν και οι άλλοι αυτά που λέμε εμείς, να πούμε ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά

«Βεβαίως για αυτό και εμείς σήμερα θα ζητήσουμε συγκεκριμένα πράγματα πρώτον ενότητα. Η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει ένα ενιαίο μέτωπο, ας μην ζήσουμε την εικόνα προηγούμενων κρίσεων. Σας θυμίζω τι είχε γίνει στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ που η Ευρώπη αντιδρούσε αποσπασματικά και όταν αποφάσιζε να κινηθεί το έκανε πολύ λίγο και πολύ αργά. Εδω τώρα δεν έχει την πολυτέλεια η Ευρώπη για κάτι τέτοιο. Σήμερα χρειαζόμαστε πραγματικές κανονικές κυρώσεις, όχι κυρώσεις στο χαρτί, όχι κυρώσεις στη θεωρία. Μια λογική είναι οι οικονομικές κυρώσεις. Εντάξει οι οικονομικές κυρώσεις στην ελίτ που έχει αποφασίσει την εισβολή είναι αναμενόμενες».

Ποιες άλλες κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν;

«Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να παγώσουμε τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε έργα υποδομής όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στις «αποσχισθείσες δημοκρατίες». Η άλλη κίνηση που θα πρέπει να κάνουμε είναι να βιαστούμε και να επιταχύνουμε το ρυθμό μας στην πράσινη ενέργεια, να πάψουμε να έχουμε μονοπωλιακές εξαρτήσεις, να πάψουμε να έχουμε γενικώς εξαρτήσεις. Είναι πραγματικά ανάγκη για την Ευρώπη να προχωρήσει στην πράσινη ενέργεια. Όντως αυτό δεν είναι κάτι αυτόματο αλλά αν δεν πάρουμε απόφαση αυτό να δρομολογηθεί στο επόμενο άμεσο διάστημα τότε θα είμαστε πάλι εδώ και θα λέμε τα ίδια πράγματα. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια και δεν υπάρχει κίνδυνος στην τροφοδοσία της αγοράς το επόμενο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλισμένο plan B και αν παραστεί ανάγκη μονάδες της ΔΕΗ μπορούν να λειτουργήσουν και με diesel αλλά αυτό είναι σε ένα δύσκολο μακρινό σενάριο. Σήμερα πρέπει να προχωρήσουμε, και η Ευρώπη να στηρίξει έργα τύπου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας –Αιγύπτου, και το κάνει ευτυχώς. Πρέπει να το τρέξουμε και θα το τρέξουμε, είναι διακηρυγμένη η βούληση και των δύο πλευρών Ελλάδας –Αιγύπτου να το κάνει αυτό το έργο».

Για τη γεωπολιτική αυτονομία της Ευρώπης

«Το δόγμα που παρουσίασε ο κ.Μακρόν και με τον κ.Μητσοτάκη πριν από λίγους μήνες καλώς ή κακώς είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Η Ευρώπη θα πληρώσει το μάρμαρο της Ουκρανικής κρίσης, δεν θα το πληρώσει η Αμερική. Είναι στην αυλή μας, είναι μέσα στο σπίτι μας αυτο που συμβαίνει και η Ευρώπη χρειάζεται να έχει ισχυρή και ενιαία άμυνα, ισχυρή και ενιαία εξωτερική πολιτική. Η ΕΕ παρά τα διάφορα μικροπροβλήματα και τις αβελτηρίες που έχει δείξει κατά καιρούς είναι το πιο επιτυχημένο σχήμα διακρατικής συνεργασίας στον πλανήτη. Δεν θέλουμε να είμαστε εκτός Ευρώπης, θέλουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη.Δεν είναι δύσκολο να ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου. Θα σας δώσω δυο σενάρια, το ένα σενάριο είναι να θέλει η Ρωσία να συνδέσει γεωγραφικά διά θαλάσσης τις αυτόνομες δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ με την Κριμαία. Αυτό θα είναι ένα σενάριο σχετικά αναμενόμενο εάν πάμε σε ένα πιο απίθανο σενάριο είναι να προσπαθήσει η Ρωσία να φτάσει ως το λιμάνι της Οδησσού δηλαδή στη Δυτική Ουκρανία. Εάν φτάσει μέχρι εκεί σημαίνει ότι αποκλείει την Ουκρανία από τη θάλασσα, δημιουργεί οικονομική ασφυξία με ότι αυτό συνεπάγεται. Τα προβλήματα λοιπόν που μπορεί να δημιουργηθούν, προβλήματα ασφαλείας και σταθερότητας είναι πάρα πολύ μεγάλα και να αναγνωρίσουμε ότι οι προσπάθειες Μακρόν και Σολτς τον προηγούμενο μήνα είχαν κοινή στόχευση και παράλληλο σχεδιασμό και αυτό να το πιστώσουμε στην Ευρώπη ότι έστω στο και 5, στο παρά 5 όπως θέλετε πείτε το ανάλαβε μια πρωτοβουλία. Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Μερικές φορές νομίζουμε ότι οι πόλεμοι δεν μας αφορούν και ότι αυτά έχουν γίνει απλά στο παρελθόν και τα έχουμε στο μυαλό μας ως ιστορική μνήμη και τα μαθαίνουμε στο σχολείο, δυστυχώς δεν είναι τα πράγματα. Η Ευρώπη, η δημοκρατία, η ασφάλεια είναι λουλούδια που χρειάζονται πότισμα και όσο εμείς δεν τα φροντίσουμε και δεν ασχολούμαστε μαζί τους φτάνουμε σε τέτοιου είδους φαινόμενα. τα φαινόμενα του μη σεβασμού των ατομικών ελευθεριών που τα βλέπουμε κατά κόρον και στην Τουρκία και στη Ρωσία είναι αρνητικά δείγματα των καιρών. Επομένως όλα έχουν μια σειρά πρέπει όμως να βάλουμε ένα τέρμα».

Ακούστε τη συνέντευξή του