Την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην επιτροπή των ειδικών που συνεδριάζουν την άρση της υποχρέωσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.
Η άρση δεν θα αφορά τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.
Σταθερά στην πορεία εξόδου από το πεδίο της πανδημίας κορωνοϊού και της επιστροφής στην κανονικότητα βρίσκεται η χώρα μας – πορεία που χαράσσεται χάρη στην υποχώρηση των σκληρών δεικτών, δηλαδή των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνώσεων και των θανάτων, αλλά και χάρη στον εμβολιασμό του 80% του ενήλικου πληθυσμού.
Τι θα απελευθερωθεί μέχρι τον Απρίλιο
Μέχρι τον Απρίλιο θα απελευθερώνονται δραστηριότητες για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες και παράλληλα θα δίνεται έμφαση στη θωράκιση των ανεμβολίαστων μέσα από το εμπλουτισμένο και με δύο πρωτεϊνικά σκευάσματα εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η πρόσφατη μετάλλαξη «Όμικρον» άλλαξε σημαντικά όσα γνώριζαν για την πανδημία δημιουργώντας μια ακόμη πρόκληση, «σαν να πρόκειται για έναν νέο ιό». Δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τη νόσηση, με τις επαναλοιμώξεις να αποτελούν το 10%, όταν με τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού οι επαναμολύνσεις δεν ξεπερνούσαν το 1%. Παρά την υψηλή μεταδοτικότητά της, όμως, η «Omicron» οδήγησε την Ελλάδα στην αποσύζευξη μεταξύ του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η αποκλιμάκωση του πέμπτου πανδημικού κύματος απομακρύνει ολοένα περισσότερο τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αλλά διαμορφώνει μια νέα, μακροπρόθεσμη κατάσταση συνύπαρξής μας με τον κορωνοϊό
. «Θα πρέπει να συνηθίσουμε το γεγονός ότι θα ζούμε με τον ιό για τα επόμενα 10 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας BioNTech Ουγκούρ Σαχίν, τονίζοντας παράλληλα πόσο σημαντικό είναι ότι «μαθαίνουμε περισσότερα και προετοιμαζόμαστε συνεχώς καλύτερα για να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές παραλλαγές του κορωνοϊού». Είναι ενδεικτικό ότι η γερμανική εταιρεία εργάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη νέου εμβολίου που στοχεύει ειδικά στη μετάλλαξη «Όμικρον».