Οι ηχηρές απαντήσεις Στουρνάρα στα σενάρια για κυβέρνηση τεχνοκρατών και το παρασκήνιο της επιλογής Χουλιαράκη

Τι λένε στα «Π» οι συνεργάτες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το ποιοι κρύβονται πίσω από τα σενάρια

Ως ανέκδοτο αντιμετωπίζουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα σενάρια που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες αναφορικά με τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών στη χώρα μας.

 

 

 

Και αντιμετωπίζουν με χιούμορ εκείνα τα σενάρια που εμφανίζουν τον διοικητή της ΤτΕ να βρίσκεται πίσω από τέτοιου τύπου σχεδιασμούς.

 

Τι τονίζουν στενοί συνομιλητές του Στουρνάρα

Στενοί συνομιλητές του Γιάννη Στουρνάρα τονίζουν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πως «δεν έχουν ούτε ίχνος αλήθειας αυτά που διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες». Και συμπληρώνουν με νόημα πως «είναι τόσο γελοία όλα αυτά, που είναι ανάξια διαψεύσεων», θυμίζοντας σε ύφος τη διάψευση σχετικά του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν.

Από το περιβάλλον του κ. Στουρνάρα, εξάλλου, επικαλούνται πρώτιστα την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στις ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει μία από τις πιο ισχυρές, σταθερές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Προκειμένου, δε, να καταδείξουν πόσο ανακριβή θεωρούν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία «η Ελλάδα έχει ανάγκη κυβέρνησης τεχνοκρατών, για να αξιοποιήσει καλύτερα τα κονδύλια από την Ευρώπη», υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι από τις πιο έτοιμες σε σχέση με την προετοιμασία που έχει γίνει για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πώς προέκυψε η φημολογία

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική σεναριολογία προκλήθηκε από δημοσίευμα στην ελληνική έκδοση ιστοτόπου (σ.σ.: Εuroactiv), και μάλιστα κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος «χρεώνουν» τον συντάκτη του κειμένου σε συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, ανακινήθηκαν και άλλους είδους σενάρια, τα οποία τροφοδοτήθηκαν έτι περαιτέρω από την απόφαση του κ. Στουρνάρα να επιλέξει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Χουλιαράκη, για σύμβουλο στην ΤτΕ, αλλά και να συναντηθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Σχετικά με το τελευταίο, από την Τράπεζα της Ελλάδος διευκρινίζουν ότι το ραντεβού με τον κ. Ανδρουλάκη είχε συμφωνηθεί αρκετές εβδομάδες πριν και είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι πρόσφατα ανέλαβε την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Μάλιστα, εξηγούν ότι, λόγω της χιονοκαταιγίδας «Ελπίδα» πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά την καθορισμένη ημερομηνία.

Η επιλογή Χουλιαράκη

Σε ό,τι αφορά, τώρα, την επιλογή Χουλιαράκη, είναι γνωστή η εκτίμηση που έχει εδώ και χρόνια στο πρόσωπό του ο κ. Στουρνάρας. Από το περιβάλλον του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, αφού ξεκαθαρίζουν ότι η συγκεκριμένη επιλογή δεν έχει καμία πολιτική προέκταση, εξηγούν στα «Π» τους λόγους για τους οποίους έγινε: α) είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος, β) έχει πολύ καλό βιογραφικό (μεταξύ άλλων και το Harvard), γ) έχει μεγάλη εμπειρία στην πράξη, με βάση και τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, και δ) εκτιμήθηκε δεόντως η στάση που κράτησε το φορτισμένο καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα κινδύνευε να βρεθεί εκτός ευρωζώνης.

Διευκρινίζεται ότι ο διορισμός Χουλιαράκη θα εγκριθεί από το Ειδικό Συμβούλιο της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ σε ό,τι αφορά το μισθολογικό του, αυτό καθορίζεται με βάση τη σχετική κλίμακα και ο εν λόγω ανήκει στην «top» κατηγορία. Ο κ. Χουλιαράκης προβλέπεται ότι θα ενταχθεί στην ίδια κατηγορία με άλλους συμβούλους του κ. Στουρνάρα, όπως είναι ο Ηλίας Πλασκοβίτης.

Με το βλέμμα στις εξελίξεις στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερη ένταση παρακολουθούν ο Γιάννης Στουρνάρας και οι συνεργάτες του τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς σε πολύ μεγάλο βαθμό θεωρούν ότι θα επηρεάσουν τις οικονομικές εξελίξεις σε διάφορα πεδία. Γι’ αυτό και στις ερωτήσεις που γίνονται σε σχέση με τις τιμές και τα ενεργειακά δεν είναι εύκολο να δοθούν αξιόπιστες απαντήσεις, όσο είναι σε εξέλιξη η ουκρανική κρίση, παρότι η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι σύντομα θα επέλθει ειρηνική διευθέτηση.

Παράλληλα, διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ο δείκτης αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας, και μάλιστα η εκτίμηση της Τραπέζης της Ελλάδος είναι πως ο δείκτης ανάπτυξης το 2022 θα κινηθεί μεταξύ 4,5% και 5%, ενώ αντίστοιχα το 2023 μεταξύ 3,8% και 4%.

Η ανάλυση για την επιλογή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Χουλιαράκη, στον ρόλο του συμβούλου και η συνάντηση με Ανδρουλάκη

Η έμφαση που δίνουν οι συνεργάτες του κ. Στουρνάρα είναι στο κομμάτι της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε δαπάνες για την πανδημία σε σχέση με το ΑΕΠ της. Μπορεί, σημειώνουν, για τα επόμενα δέκα χρόνια η χώρα μας να μην αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει το έλλειμμα από 7% που ήταν το 2021 να πάει σε 1% το 2022, αλλά και να είναι πλεονασματικό το 2023, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως δεν καταγράφεται ιδιαίτερη ανησυχία για τον πληθωρισμό, που φέτος θα κινηθεί στο 3% και το 2022-2023 στο 2% και κάτω. Θα καλυφθεί ταυτόχρονα, εκτιμούν, από την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης και των μισθών. Ως προς το τελευταίο, πάντως, υπογραμμίζουν πως υπάρχουν λελογισμένα περιθώρια για κάτι τέτοιο.

Πηγή: parapolitika.gr