Quantcast

Απορρίφθηκε το αίτημα άρσης της ασυλίας του Μάριου Σαλμά

Ο κ. Σαλμάς ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος άρσης ασυλίας

Την απόρριψη του αιτήματος για άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ, Μάριου Σαλμά, αποφάσισε η Ολομέλεια, σχετικά με δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από εισαγγελική αναφορά καταλογίζοντάς του προσπάθεια παρέμβασης στην επίσπευση εκδίκασης εκκρεμούς του υπόθεσης.

Κατά της άρσης της ασυλίας του βουλευτή τάχθηκαν 172 βουλευτές, «υπέρ» της άρσης ψήφισαν 88 βουλευτές, ενώ εννέα τάχθηκαν με το «παρών».

Ο κ. Σαλμάς ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος άρσης ασυλίας.

Ανέφερε πως η υπόθεση αφορούσε τη μήνυση που είχε καταθέσει στον μάρτυρα της Novartis, Νίκο Μανιαδάκη, ο οποίος στην κατάθεσή του προσπάθησε να τον εμπλέξει με την υπόθεση.

Ο βουλευτής υποστήριξε πως επειδή η υπόθεση καθυστερούσε κατά την προδικασία και αγωνιούσε για την εξέλιξή της, πήρε στο τηλέφωνο τη γραμματεία της Εισαγγελίας, από όπου τον ενημέρωσαν ότι η εισαγγελέας που την είχε χρεωθεί είχε κάνει αίτημα εξαίρεσης και αυτή η αίτηση συζητείται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου 2019.

Επίσης, όπως είπε, τον πληροφόρησαν πως πρόεδρος του Συμβουλίου ήταν ο πρόεδρος Πρωτοδικών, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, και του έδωσαν το σταθερό του τηλέφωνο για να επικοινωνήσει μαζί του, προκειμένου να λάβει την ενημέρωση σχετικά με το πού βρίσκεται η υπόθεση.

Ο κ. Σαλμάς ανέφερε ότι στις 11 το πρωί κάλεσε τον πρόεδρο του Συμβουλίου ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τον βουλευτή της ΝΔ, πριν ολοκληρώσει την ερώτησή του, του είπε πως «κακώς με παίρνετε τηλέφωνο, εγώ είμαι δικαστής και δεν πρέπει να παρεμβαίνετε» και του έκλεισε το τηλέφωνο.

«Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έστειλε αναφορά στον Άρειο Πάγο ότι εγώ τον πήρα τηλέφωνο για να παρέμβω στην επίσπευση εκκρεμούς υπόθεσής μου» είπε ο κ. Σαλμάς.

Σημείωσε πως το Συμβούλιο, όπως φαίνεται από τα πρακτικά, είχε ήδη αποφασίσει από τις 9.00 το πρωί της ίδιας ημέρας την εξαίρεση του εισαγγελέα που είχε χρεωθεί την υπόθεση, συνεπώς δεν θα μπορούσε να του ζητήσει και να γίνει η οποιαδήποτε παρέμβαση, καθώς ήδη είχε αποφασίσει το Συμβούλιο.

Ο κ. Σαλμάς παράλληλα στηλίτευσε την ανακοίνωση «που έσπευσε το ίδιο το βράδυ να εκδώσει άκριτα εναντίον του η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος», ενώ εξήρε την ανακοίνωση που εξέδωσε την επόμενη ημέρα η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας, η οποία, σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, αναφέρει πως «σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας γνώση της πορείας μιας δικογραφίας καθώς και αντίγραφα αυτής, στο στάδιο της προδικασίας, μπορούν να λαμβάνουν οι διάδικοι προσερχόμενοι οι ίδιοι ή μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων τους από το αρμόδιο γραφείο της Εισαγγελίας».

 

Άρση ασυλίας Διονύση Σταμενίτη

Την άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Διονύση Σταμενίτη αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια για δυο ποινικές δικογραφίες με 265 ψήφους «υπέρ» έναντι μίας «κατά».

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε από το Σώμα να ταχθεί υπέρ της άρσης ασυλίας του και για τις δύο δικογραφίες καθώς αυτές «δεν υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα και θεωρώ ότι ανεξάρτητα από τη βουλευτική ιδιότητα θα πρέπει να κριθούν από τη δικαιοσύνη».

Η πρώτη δικογραφία αφορά τη θητεία του ως πρόεδρος του ΔΣ στα Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ για προκληθείσα απιστία σχετικά με σύμβαση διαχείρισης και συντήρησης εγκαταστάσεων, η οποία όμως, όπως τόνισε, «είχε λήξει 6 ημέρες πριν αναλάβει την προεδρία της εταιρείας».

Η δεύτερη δικογραφία αφορά την κατηγορία της συναυτουργίας σε απιστία, σχετικά με μια μη δεσμευτική γνωμοδότηση που έλαβε το 2016, το ΔΣ του ΟΛΠ για την ανακατασκευή μιας αποθήκης, όπου συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ.

Ο βουλευτής της ΝΔ εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι εγκαλείται για τη θετική επιστημονική άποψη που είχε για την υλοποίηση του έργου σημειώνοντας πως αυτή δεν ήταν ούτε δεσμευτική αλλά και δεν είχε καμία σχέση με την προκήρυξη του έργου, την επιλογή του αναδόχου, τη συμβασιοποίησή της και την εκτέλεση του έργου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ