Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης επιρρίπτοντας βαριές ευθύνες προσωπικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό για τη διαχείριση της πανδημίας, το θέμα της ακριβείας και εσχάτως για την κακοκαιρία «Ελπίδα» και την ταλαιπωρία που βίωσαν χιλιάδες πολίτες.
Η πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα έρχεται ως συνέχεια του αιτήματός του για εκλογές και έχει ως στόχο από τη μία τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα την αποκωδικοποίηση της στάσης του ΚΙΝΑΛ και από την άλλη την προσπάθεια να κερδίσει την κοινωνία, μιας και στις δημοσκοπήσεις συνεχίζει να μην καρπώνεται από τη φθορά της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της σχολιάζοντας την πρωτοβουλία Τσίπρα έκανε λόγο για κίνηση εντυπωσιασμού. «Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο, επιχειρεί μία κίνηση εντυπωσιασμού απολύτως προβλέψιμη. Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που προβλέπεται θα φανεί ανάγλυφα τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Σε θέση μάχης κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αρχίζει στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «Μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων (πανδημία, ακρίβεια, διαχείριση κακοκαιρίας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα».
Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 8 το βράδυ της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.
Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».
Η σημερινή συζήτηση θα αρχίσει με τις τοποθετήσεις δύο εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, και συγκεκριμένα του κ. Δ. Τζανακόπουλου και της κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Θα ακολουθήσει ένας κύκλος έξι ομιλητών από κάθε κόμμα της Βουλής, και η συζήτηση θα συνεχιστεί με 12μελείς κύκλους ομιλητών (5 ΝΔ, 3 ΣΥΡΙΖΑ, 1 Κίνημα Αλλαγής, 1 ΚΚΕ, 1 Ελληνική Λύση και 1 ΜέΡΑ25).
Οι συνεδριάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής θα αρχίσουν στις 10 πμ.