Ιστορική χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας την υπογραφή της συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Λουίτζι Ντι Μάιο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας-Ιταλίας.
Ολόκληρη η δήλωση Δένδια:
Όπως γνωρίζετε, οι σχέσεις μας με την Ιταλία βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, γεγονός που επισφραγίστηκε σήμερα με την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο κρατών. Μιας συμφωνίας που, ασφαλώς, έχει συναφθεί στη βάση της UNCLOS [Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας] και επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας-Ιταλίας. Παράλληλα, η συμφωνία αυτή κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, για την αγαστή συνεργασία που είχαμε κατά τη διάρκεια των σχετικών διαπραγματεύσεων.
Είναι σήμερα μια ιστορική μέρα. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς η προηγούμενη χρονολογείται το 1977, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, και πάλι με την Ιταλία.
Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας παραμένει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Για το σκοπό αυτό, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία, ως γνωστόν, αντανακλά εθιμικό δίκαιο στο σύνολό της και όχι επιλεκτικά και αυθαίρετα, όπως ορισμένοι επιχειρούν να τη χρησιμοποιούν, προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία.
Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, με έγκυρες συμφωνίες. Όχι με ανυπόστατες συμφωνίες, όπως η συμφωνία Τουρκίας-Sarraj. Και βέβαια, όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων.
Συζητήσαμε, επίσης, με τον φίλο Ιταλό Υπουργό για την Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρθηκα στην κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας έναντι της χώρας μας, όπως αυτή εκδηλώθηκε πλέον πρόσφατα με τη δημοσίευση των αιτημάτων της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου για γεωτρήσεις σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αλλά, και ευρύτερα στην περιοχή, δηλαδή έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Συρίας και της Λιβύης. Οι ενέργειες αυτές, σε συνδυασμό με την επιθετική ρητορική της Τουρκίας, αναδεικνύουν περίτρανα τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο.
Στις προκλήσεις η Ελλάδα απαντά μεθοδικά. Το Διεθνές Δίκαιο προσδιορίζει τις κόκκινες γραμμές και αυτές θα γίνουν σεβαστές.
Ως προς τη Λιβύη, υπογραμμίσαμε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης μέσω του ΟΗΕ και της διαδικασίας του Βερολίνου. Η Ελλάδα χαιρέτισε τη νέα αιγυπτιακή πρωτοβουλία που κινείται στην κατεύθυνση αυτή. Κατά τη σχετική εκδήλωση στο Κάιρο, ως γνωστόν, παρέστη και ο Ιταλός Πρέσβης. Τονίσαμε τη σημασία της επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης «IRINI», στην οποία Ιταλία και Ελλάδα συνεισφέρουν ουσιωδώς και θα συνεργαστούν στενά.
Συζητήσαμε και για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία επίσης υποστηρίζουμε, πάντα βέβαια υπό τις τεθείσες αιρεσιμότητες.
Τέλος, είχαμε μια μεγάλη συζήτηση όσον αφορά την πανδημία, τις επιπτώσεις της και την επιστροφή στην κανονικότητα. Ο κ. Di Maio με ενημέρωσε για τα ραγδαίως βελτιούμενα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ιταλία. Χάρηκα πάρα πολύ γι’ αυτό. Βάσει αυτών, η Ελλάδα αίρει, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα και σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα, τους όποιους περιορισμούς. Η Ελλάδα αναμένει ότι οι Ιταλοί φίλοι μας θα περάσουν και φέτος τις διακοπές τους στη χώρα μας, όπως όλα τα τελευταία χρόνια.
Αγαπητέ Luigi,
τις γκρίζες ημέρες της πανδημίας είχαμε οργανώσει, εδώ στο Υπουργείο, μια λιτή τελετή για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο φίλο ιταλικό λαό τις δύσκολες ώρες που περνούσε. Είχα τότε υποσχεθεί, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και την έμπρακτη στήριξή μας. Σήμερα, που όλοι επικεντρωνόμαστε στην έρευνα, ώστε να νικηθεί οριστικά ο ιός, ανακοινώνουμε τη συνεισφορά ενός συμβολικού ποσού για δυο ερευνητικά κέντρα: το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Luigi Sacco” του Μιλάνου και το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων “Lazzaro Spallanzani”, που έχουν διακριθεί στις έρευνες κατά του Sars και του Covid-19.
“Vorrei infine, caro amico, esprimere sentimenti di sincera amicizia e solidarietá del popolo greco al popolo italiano”
[Θα ήθελα, τέλος, αγαπητέ φίλε, να εκφράσω τα συναισθήματα ειλικρινούς φιλίας και αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς τον ιταλικό λαό.]