Με πτώση έως και άνω του 30% στην εβδομάδα συνεχίζεται η δραματική «βουτιά» της αγοράς των crypto μέσα στο 2022, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές ανά την υφήλιο έχουν ξεκινήσει… ιερό πόλεμο με στόχο να θέσουν υπό έλεγχο τη λειτουργία, την εξόρυξη και τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.
Αποτέλεσμα της μαζικής φυγής των επενδυτών είναι να έχει μειωθεί η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς περίπου κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τα 3 τρισ. δολάρια που έφτασε στις αρχές Νοεμβρίου του 2021.
Ουσιαστικά, η αγορά των crypto έχει απωλέσει όλα τα κέρδη του εντυπωσιακού από κάθε άποψη 2021, ενός έτους κατά το οποίο ορισμένα κρυπτονομίσματα είδαν την τιμή τους να ενισχύεται έως και άνω του 10.000%. Η τεράστια προβολή που απέκτησε η αγορά και τα εκατομμύρια των επενδυτών που ασχολήθηκαν με τα crypto τράβηξαν την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών.
Αρχικά, οι ανησυχίες εστιάζονταν στη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την εξόρυξη bitcoin. Το 2009 ο καθένας μπορούσε να «γεννήσει» ένα bitcoin στον υπολογιστή του σπιτιού του με μηδενικό κόστος αφού χρειαζόταν ρεύμα για λίγα δευτερόλεπτα. Σήμερα χρειάζεται ένα ολόκληρο δωμάτιο με ειδικό εξοπλισμό και μηχανήματα μεγάλης υπολογιστικής ισχύος, ενώ υπολογίζεται ότι για την εξόρυξη ενός Bitcoin καταναλώνεται ρεύμα που ένα νοικοκυριό καταναλώνει σε εννέα χρόνια!
Αυτό συμβαίνει γιατί ο αριθμός των bitcoin που θα δημιουργηθούν είναι πεπερασμένος και με τα χρόνια δυσκολεύει η διαδικασία. Παγκοσμίως, το δίκτυο του bitcoin χρησιμοποιεί όση ενέργεια χρειάζεται η πολιτεία της Ουάσιγκτον κάθε χρόνο ή το 0,5% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ο πλανήτης.
Πέρα όμως από την κατανάλωση ενέργειας, τα crypto μπήκαν στα… πορτοφόλια εκατομμυρίων επενδυτών και αυτό δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τις ρυθμιστικές αρχές που εκπροσωπούν το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έτσι, τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνεται ένα μπαράζ απαγορεύσεων και περιορισμών που εκτείνεται από την Κίνα και τη Σιγκαπούρη, έως τη Ρωσία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ακόμη και χώρες όπως η Μποτσουάνα ετοιμάζονται να θεσπίσουν νόμους για να «προλάβουν τον πολλαπλασιασμό των κινδύνων που σχετίζονται με τα crypto», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αρχές της χώρας. Το θέμα αγγίζει πλέον και τα… θεία, καθώς στην Ινδονησία, θρησκευτικοί οργανισμοί απαγορεύουν στους μουσουλμάνους τη χρήση κρυπτονομισμάτων γιατί εμφανίζουν μεγάλη μεταβλητότητα και δεν φέρουν κάποια κρατική εγγύηση.
Η πιο σημαντική ρυθμιστική «επίθεση» ήταν αυτή της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, η οποία πρότεινε την πλήρη απαγόρευση όλων των λειτουργιών των crypto. Η παραδοσιακά αντίθετη στη χρήση crypto, Bank of Russia, εξέδωσε μία συμβουλευτική έκθεση, όπου επισημαίνει τους κινδύνους που εγείρουν τα crypto για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ευημερία των πολιτών της Ρωσίας.
Στην Ισπανία, οι νέοι κανονισμοί που θα τεθούν σε ισχύ στα μέσα Φεβρουαρίου, υποχρεώνουν τους influencers που διαφημίζουν τις επενδύσεις στα crypto μέσω των social media, να ενημερώνουν τις ισπανικές Αρχές για το περιεχόμενο κάθε διαφήμισης που απευθύνεται σε πάνω από 100.000 άτομα.
Σήμερα τα crypto απαγορεύονται πλήρως σε 9 χώρες. Στην Κίνα, την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Κατάρ, το Ομάν, το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία και το Μπαγκλαντές. Αυστηροί περιορισμοί που στην ουσία αποτελούν απαγόρευση, εφαρμόζονται σε 42 χώρες, σύμφωνα με έκθεση της νομικής βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Ο αριθμός των χωρών που προσπαθούν να απαγορεύσουν τα crypto έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία διετία, με τις περισσότερες Αρχές να επικαλούνται την χρήση των crypto για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατικών και άλλων εγκληματικών οργανώσεων.
Το πρώτο μεγάλο βήμα το έκανε η Κίνα μέσα στο 2021, μία από τις μεγαλύτερες αγορές crypto του κόσμου, όταν η People’s Bank of China κήρυξε παράνομη κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με τα ψηφιακά νομίσματα, προειδοποιώντας ότι απειλούν σοβαρά την ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών.