ΜέΡΑ25: Ο θέσεις του Βαρουφάκη για πανδημία και ακρίβεια – Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση της ΚΕ

«Βέλη» στην κυβέρνηση

Στην εισήγησή του προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ΜέΡΑ25, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στην πανδημία, υπογράμμισε την πρόταση του κόμματος για ένα δημόσιο δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ, το οποίο «θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί και για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, αντί να κλείνουν δημόσια νοσοκομεία όπως το Παίδων Πεντέλης».

Επιπλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ «αντί για την de facto ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας».

«Είμαστε 100% υπέρ του εμβολιασμού, όμως παράλληλα, από την πρώτη στιγμή λέγαμε όχι στην υποχρεωτικότητα, γιατί είναι μια ανεφάρμοστη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και είναι και αναποτελεσματική στον εμβολιασμό κιόλας», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συμπλήρωσε: «Είχαμε πει για τους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή ακόμα, ότι πρέπει να λαμβάνουν το 50% έστω του μισθού τους και σε καμία περίπτωση να μην απολυθούν, όπως θέλει να κάνει ρεβανσιστικά τώρα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

 

«Νεοφιλελεύθερα κριτήρια»

Για την βεβαίωση των προστίμων των 100 ευρώ στους άνω των 60 ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως το ΜέΡΑ25 είχε επισημάνει στον πρωθυπουργό πως σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να το αντιλαμβάνεται με αγοραία και νεοφιλελεύθερα κριτήρια, υπογραμμίζοντας πόσο τραγικό λάθος είναι το πρόστιμο των 100 ευρώ.

 

Για την ακρίβεια

Ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της ακριβείας, την οποία χαρακτήρισε ως «νέα λιτότητα». Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε την ανάγκη της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής για μισθούς και συντάξεις, ενώ στο ζήτημα της ενέργειας ανέφερε πως: «είναι σκάνδαλο αυτό που γίνεται, καθώς το μέσο κόστος πράγματι αυξάνεται, αλλά η τιμή του ρεύματος αυξάνεται 3 φορές περισσότερο από αυτό!». «Τα κέρδη λοιπόν έχουν εκτοξευτεί στη στρατόσφαιρα τη στιγμή που οι πολίτες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και όλα αυτά χάρη στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν μας λέει κιόλας τώρα αν σκοπεύει να το καταργήσει», συμπλήρωσε.

 

«Όπως η Γερμανία»

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 15%. «Πώς το έκανε η Γερμανία μονομερώς εν μέσω πανδημίας; Η ΕΕ δεν μπορεί να σου πει να μην το κάνεις, η τρόικα το λέει στον κ. Σταϊκούρα, αυτή η μαφία. Το ζήτημα λοιπόν είναι ότι είμαστε σε χρεοδουλοπαροικία, στο 4ο προς το 5ο μνημόνιο. Για να πάει ο ΦΠΑ στο 15% λοιπόν χρειάζεται ρήξη και γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 το λέει ξεκάθαρα πως η ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση», υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.