Συνεχίστηκαν το 2021 οι μαζικές ρευστοποιήσεις λιρών, με τις πωλήσεις να είναι για ακόμη μία χρονιά πολλαπλάσιες των αγορών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).
Πιο αναλυτικά, το γ’ τρίμηνο του 2021 η ΤτΕ αγόρασε από ιδιώτες 13.874 χρυσές λίρες, όταν οι πωλήσεις από την ίδια περιορίστηκαν σε μόλις 1.644 τεμάχια. Συνολικά στο 9μηνο ρευστοποιήθηκαν 32.677 λίρες, με τα ελληνικά νοικοκυριά να αυξάνουν τον… θησαυρό τους κατά 4.598 τεμάχια. Εάν δε, στον αριθμό των λιρών που πωλούνται στην εποπτική αρχή προσμετρηθούν και αυτές που «σκοτώνονται» στα κατά τόπους ενεχυροδανειστήρια, τότε ο αριθμός τους είναι σχεδόν διπλάσιος.
Εν μέσω πανδημίας δε και παρά τα περιοριστικά μέτρα που επέτρεπαν την εξυπηρέτηση μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, οι Έλληνες εμφανίζονται να έχουν ρευστοποιήσει σχεδόν 120.000 λίρες, όταν οι πωλήσεις από την ΤτΕ κυμαίνονται σε περίπου 10.000 τεμάχια. Ο συναλλακτικός ρυθμός, πάντως, μοιάζει να έχει μειωθεί, γεγονός που αποδίδεται και στις διακυμάνσεις των τιμών του πολύτιμου μετάλλου. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η άνοδος των επιτοκίων, καθώς αναμένεται σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve εφέτος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «ράλι» του πληθωρισμού, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή όσον αφορά στην ελκυστικότητα του χρυσού ως εναλλακτική επένδυση.
Πόσο «πιάνει» σήμερα μία λίρα Αγγλίας;
Πόσο, όμως, «πιάνει» σήμερα μία λίρα Αγγλίας; Σύμφωνα με την ΤτΕ, το ποσό, που μπορεί να λάβει κάποιος από την πώληση, κυμαίνεται στα 365,56 ευρώ (τιμές στις 5/1), όταν, για παράδειγμα, το 2011, περίοδο κατά την οποία η χώρα μας είχε εισέλθει σε έναν – μακρύ, όπως αποδείχθηκε – κύκλο ύφεσης, το αντίτιμο της ρευστοποίησης μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε τα 276 ευρω
Όσον αφορά στις τιμές, με τις οποίες πουλά η ΤτΕ τις χρυσές λίρες, αυτές συνεχίζουν να είναι με «καπέλο», γεγονός, που καθιστά το… σπορ μάλλον απαγορευτικό για την πλειονότητα των Ελλήνων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δελτία τιμών που εκδίδονται σε ημερήσια βάση το κόστος αγοράς ξεπερνά σήμερα τα 440 ευρώ, ήτοι αυξημένο κατά περίπου 21% σε σχέση με την τιμή, που αποκτά λίρες από ιδιώτες. Όπως σημειώνει η εποπτική αρχή, άλλωστε, στις συναλλαγές πώλησης χρυσών λιρών Αγγλίας από την ίδια εισπράττεται προμήθεια 5‰, με ελάχιστο τα τρία ευρώ, ενώ
Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.
Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας με τραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς).
Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη.