Οι καλλιτέχνες βγαίνουν στους δρόμους: Ζητούν μέτρα στήριξης για τους εργαζομένους στον πολιτισμό (Φώτο)

Μαζικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα και πολλές άλλες πόλεις ανά τη χώρα την ερχόμενη Δευτέρα

Μαζική κινητοποίηση σε όλη τη χώρα προγραμματίζουν την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, καλλιτέχνες, με πορείες διαμαρτυρίας ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις, μεσούσης της νέας έξαρσης της πανδημίας, λόγω της παραλλαγής «Omicron».

Σε προωθητικό μήνυμά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι καλλιτέχνες αναφέρουν πως «η πανδημία μας έκλεισε μέσα. Η κυβέρνηση μας βγάζει στο δρόμο» και προσθέτουν: «Ζητάμε επαρκή μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό», διοργανώνοντας συλλαλητήριο την ερχόμενη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, με προσυγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς το Σύνταγμα.

Ως σημείο συγκέντρωσης, την ίδια ώρα, έχει οριστεί η Καμάρα, στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα υπάρξουν αντίστοιχα σημεία «και σε άλλες πόλεις».

again_sia_artists

Τέλος, «49 φορείς πολιτισμού υψώνουν τη φωνή τους» αναφέρεται στο οπτικοακουστικό μήνυμα, το οποίο ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter και η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου.

Παράλληλα, σε ανάρτησή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α) παραθέτει τα αιτήματα της κινητοποίησης, όπως να δίνεται η δυνατότητα σε όλους του χώρους να μπαίνουν – για όσο διάστημα απαιτείται – σε καθεστώς αναστολής ως “πληττόμενες επιχειρήσεις”, αλλά και να καταβληθούν αποζημιώσεις μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών από τον Αύγουστο του 2021 και έπειτα, «καθώς ποτέ ως τώρα ο Πολιτισμός δεν λειτούργησε ως μη πληττόμενος», ζητώντας παράλληλα και τροποποιήσεις στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

again_potha

Στο πλαίσιο αυτό, «απαιτούμε να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις ζωντανές παραστάσεις και τις πρόβες για να διασφαλιστεί η υγεία μας. Μαζικά, επαλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους με ευθύνη του κράτους. Επιπλέον Rapid test πριν από κάθε παράσταση. Ενίσχυση του ΕΣΥ και των πρωτοβάθμιων δομών υγείας με επιτάξεις ιδιωτικών δομών και μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού», αλλά και «μέτρα αποσυμφόρησης για τα ΜΜΜ και μείωση του αριθμού των εκπαιδευόμενων στις αίθουσες διδασκαλίας», καταλήγει η Π.Ο.Θ.Α.