Η υψηλή θερμοκρασία και η έκθεση στον ήλιο δεν σκοτώνει τον κορωνοϊό, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Στις ακραίες για την εποχή θερμοκρασίες αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου την Παρασκευή, ο οποίος έκανε ξεκάθαρο ότι ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο δεν «σκοτώνουν» τον κορωνοϊό.
«Μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Η άμεση έκθεση στον ήλιο και η θερμοκρασία πάνω από 25 βαθμούς δεν έχει προληπτική δράση απέναντι στον κορωνοϊό» ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας εν όψει του ζεστού τριημέρου και με δεδομένο πως αρκετοί πολίτες αναμένεται να αναζητήσουν δροσιά στις παραλίες.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε εχθές στην πιθανή συμβολή της καραντίνας στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. «Το «απαγορευτικό», επηρέασε με κάποιο τρόπο την προσέγγιση των ακτινών του ηλίου, η οποία γίνεται αυτή την στιγμή πιο ελεύθερα στην ατμόσφαιρα της Γης και θα οδηγήσει σε κάποια άνοδο των θερμοκρασιών» σημείωνε.
Σε κάθε περίπτωση, ο λοιμωξιολόγος που πριν από δύο ημέρες ανακοίνωσε 7 οδηγίες για να αποφύγουμε την έκθεση στον κορωνοϊό, συνέστησε προσοχή: «Ας προσέξουμε να έχουμε υγιεινές στρατηγικές αυτές τις ημέρες. Να παραμείνουμε ψύχραιμοι, σοβαροί, να δείξουμε συνέπεια, να βοηθήσουμε όλοι μαζί να ορθοποδήσουμε. Η αλλαγή της συμπεριφοράς που μας επιβάλει ο νέος ιός δεν είναι καταναγκαστικό μέτρο, είναι μέτρο προστασίας όλων».
Ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει εξηγήσει και στο παρελθόν ότι πιθανότατα η αντοχή του ιού επηρεάζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας, την υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές αναφέρονταν στην αντοχή του σε άψυχες επιφάνειες. «Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο νέος κορωνοϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά» σημείωνε.
Ο κ. Τσιόδρας εξηγούσε πως η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει, ενώ οι μελέτες δείχνουν πως και το αντισηπτικό είναι πολύ αποτελεσματικό. Συγκεκριμένα ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους και σε ξηρές συνθήκες. «Η επίδραση του καλοκαιριού από μόνη της δεν θα είναι πιθανότατα αρκετή για τη μηδένιση του ιού» ξεκαθάριζε τότε, ο λοιμωξιολόγος.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως ο λόγος που δεν έχουμε ευρεία εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα δεν είναι γιατί ο ιός έχασε τη δύναμή του, αλλά γιατί με τη συμπεριφορά μας, με την τήρηση των μέτρων, κρατήσαμε την κυκλοφορία του σε χαμηλά επίπεδα και σιγά, σιγά αν μείνουμε έτσι σβήνει, αλλά όμως δεν έχει εξαφανιστεί.
Πολύ πρόσφατα άλλωστε, ο λοιμωξιολόγος είχε εκτιμήσει πως ακόμη και αν βρεθεί το εμβόλιο, θα είναι απαραίτητο να ζούμε με τον κορωνοϊό και ό, τι αυτός συνεπάγεται για αρκετό καιρό. Σε αντίστοιχες εκτιμήσεις είχε καταλήξει και ο δρ. Άντονι Φάουτσι ο λοιμωξιολόγος από τις ΗΠΑ. «Αν το 60-70% του πληθυσμού στη χώρα μας συμμορφωθεί με τα μέτρα θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια καλή εικόνα όσον αφορά τον κοροωνοϊό» τόνισε σήμερα ο κ. Τσιόδρας.