Quantcast

Γιατί φοβίζει η επέλαση της Όμικρον τους ειδικούς – Τι δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα για την αύξησή της

Η υψηλή μεταδοτικότητα και ο διπλασιασμός των κρουσμάτων

Ένα πολύ σηµαντικό επιδηµιολογικό δεδοµένο, το οποίο προέρχεται από τις ΗΠΑ και αφορά την επίπτωση του στελέχους Όµικρον στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, µπορεί να κλονίσει ακόµα και τον σχεδιασµό της ελληνικής κυβέρνησης για τον συγκεκριµένο τρόπο µε τον οποίο θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία µετά τη γιορτή των Θεοφανείων.

 

 

 

Πρόκειται για το γεγονός ότι, ιδιαίτερα στο επίκεντρο της εξάπλωσης του στελέχους «Ο» του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ, µε επίκεντρο τη Νέα Υόρκη, παρατηρείται ήδη πολύ µεγάλη αύξηση στις εισαγωγές παιδιών ηλικίας 5-11 ετών µε νόσο COVID-19 για νοσηλεία στο νοσοκοµειακό σύστηµα του πιο µεγάλου µητροπολιτικού συγκροτήµατος της χώρας.

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο, µάλιστα, είναι ότι δεν έχει καταγραφεί ακόµη στη Νέα Υόρκη νοσηλεία πλήρως εµβολιασµένου παιδιού ηλικίας 5-11 ετών µε COVID-19 στα νοσοκοµεία παίδων της Νέας Υόρκης, καθώς όλες οι σχετικές νοσηλείες αφορούν, µέχρι σήµερα, είτε ανεµβολίαστα είτε µερικώς εµβολιασµένα παιδιά της εν λόγω ηλικιακής κατηγορίας.

Η εµβολιαστική κάλυψη, βεβαίως, στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών εµφανίζεται ιδιαίτερα χαµηλή στη Νέα Υόρκη, αν όχι στο σύνολο των ΗΠΑ.

Η στενή παρακολούθηση του στελέχους από τις ΗΠΑ

Το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ «παρακολουθεί στενά την τάση αύξησης των παιδιατρικών νοσηλειών που συνδέονται µε την COVID-19», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Η µεγαλύτερη αύξηση αφορά την πόλη της Νέας Υόρκης, όπου οι εισαγωγές τετραπλασιάστηκαν την εβδοµάδα που ξεκίνησε στις 19 ∆εκεµβρίου σε σύγκριση µε την εβδοµάδα που είχε ξεκινήσει στις 5 ∆εκεµβρίου», σηµείωνεται.

Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαµηνύσει από καιρό ότι θα προχωρούσε σε αλλαγές, όσον αφορά τα υγειονοµικά πρωτόκολλα για τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολείων µετά τις γιορτές, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι αλλαγές θα αποτελούσαν εισήγηση της Επιτροπής
Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας.

Τι αναφέρει ο Μόσιαλος

Αξίζει να σηµειωθεί ότι, από τη δική του πλευρά, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισµούς για τα θέµατα του νέου κορωνοϊού, Ηλίας Μόσιαλος, υπογραµµίζει σήµερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι το ως άνω φαινόµενο των πολύ αυξηµένων νοσηλειών παιδιών ηλικίας 5-11 ετών στις ΗΠΑ «δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι το στέλεχος “Ο” είναι πιο επικίνδυνο για τα παιδιά σε σχέση με το στέλεχος “Δ”.

Η αυξημένη επίπτωση του “Ο” στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών οφείλεται μόνο στην πολύ υψηλή μεταδοτικότητα του εν λόγω στελέχους. Μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα σε σχέση με το “Δ” και, επομένως, περισσότερα παιδιά θα νοσηλευτούν».

Σύμφωνα, μάλιστα, με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των «Π», οι ειδικοί επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η επίπτωση του στελέχους Όμικρον του νέου κορωνοϊού επί του συνόλου των πραγματικών νέων κρουσμάτων που υπάρχουν στην κοινότητα, στη χώρα μας, είναι ήδη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας πάνω από το 20%, με την Αττική να βρίσκεται σήμερα ακόμα και πάνω από το 50%.

Τι εξετάζουν οι περισσότεροι

Όλοι παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν το στέλεχος «Ο» θα έχει κυριαρχήσει εντός των προσεχών ημερών στη χώρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το στέλεχος «Ο» του νέου κορωνοϊού έφτασε μέσα σε μία εβδομάδα από το 12,3% στο 73,6% επί του συνόλου των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ και είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη χώρα, βέβαια, να σημειώνει πιο χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού της σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Με την αναμενόμενη εκθετική αύξηση των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού για τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και για τις ημέρες οι οποίες θα ακολουθήσουν, εκθετική αύξηση η οποία φέρνει τα νέα ημερήσια κρούσματα ακόμα και πάνω από τα 20.000, ούτε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ούτε άλλος ειδικός επιστήμονας δύναται να εγγυηθεί προκαταβολικά και με ισχυρή βεβαιότητα ότι αυτή η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων θα συνοδευθεί, πράγματι, από σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών ασθενών με νόσο COVID-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας στα μέχρι πρότινος επίπεδα, δηλαδή περίπου στις 300-340 εισαγωγές ανά ημέρα.

Έτσι, όλα τα νέα, επιπρόσθετα μέτρα προστασίας για την εστίαση και τη διασκέδαση, τα οποία η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να εφαρμοσθούν από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, ετέθησαν τελικά άμεσα σε πλήρη εφαρμογή. Οι ειδικοί επιστήμονες αναμένουν πλέον η διασπορά του νέου κορωνοϊού να σπάει εφεξής το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην Ελλάδα Ποιοι και πώς μπορούν να λάβουν μονοκλωνικά αντισώματα Στην ιστοσελίδα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει αναρτηθεί ένας πλήρης οδηγός για τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Τι αναφέρεται στην κεντρική ανακοίνωση

Στην κεντρική ανακοίνωση τονίζεται ότι από την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, κατόπιν εντολής του υπουργείου Υγείας, αναρτήθηκε νέα έκδοση της εφαρμογής «Ιατρική αίτηση για χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19», σύμφωνα με τα νέα κριτήρια προτεραιοποίησης που έθεσε η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της COVID-19 κατά τη 253η συνεδρίασή της στις 22/12/2021.

Ειδικότερα, για την ιατρική αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 ισχύουν πλέον τα εξής:

Αίτηση μπορούν να υποβάλουν όλοι οι γιατροί, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Ο θεράπων ιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για έναν ασθενή εφόσον αυτός πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:

▶Έχει ηλικία 12 ετών και άνω. Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test, το οποίο έχει διενεργηθεί κατά το τελευταίο πενθήμερο

▶Έχει έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους παράγοντες υψηλού κινδύνου: • Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων • Είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου • Υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση • Κυστική ίνωση • Καρκίνο συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία) • Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος • Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες και δευτεροπαθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες • HIV με CD4 35 • Χρόνια νεφρική νόσο • Χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία • Ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση • Διαβήτη υπό θεραπεία • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥Class II) • Χρόνια ηπατική νόσο • Καρδιαγγειακή νόσο • Αρτηριακή υπέρταση υπό θεραπεία • Θαλασσαιμία • Δρεπανοκυτταρική αναιμία Σε περίπτωση που ο ασθενής νοσηλεύεται, ο θεράπων ιατρός θα πρέπει υποχρεωτικά να καταχωρίσει τον λόγο που αιτείται χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων

Πηγή: parapolitika.gr