Quantcast

Ο φιλόμουσος Άδωνις, το Βόηθα Παναγιά της αγοράς και τα mails του Σκέρτσου που παράπεσαν

Ο Πλεύρης συναντά τη Superleague

Ο Πλεύρης συναντά τη Superleague

Συνάντηση με την Superleague θα έχει σήμερα στις 13:30 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προκειμένου να συζητήσει το θέμα που έχει προκύψει μετά την πρόσφατη απόφαση, σχετικά με την μη παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα. Ο ποδοσφαιρόφιλος και φανατικός Ολυμπιακός Πλεύρης, μετά τις αντιδράσεις των ΠΑΕ, πήρε την απόφαση να προσέλθει στην Λίγκα, για να ανταλλάξει απόψεις με τους εκπροσώπους των ομάδων. Η εντύπωση που υπάρχει τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους επιστήμονες, είναι ότι ενώ οι ΠΑΕ, τηρούν όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο σε σχέση με τους ελέγχους, όταν οι φίλαθλοι μπαίνουν στο γήπεδο, δεν τηρείται κανένα απολύτως μέτρο (δεν φοράνε μάσκες, δεν τηρούνται αποστάσεις κ.α.). Αυτό που αναμένεται να ζητήσει ο Πλεύρης κατά την σημερινή συνάντηση με τους ποδοσφαιράνθρωπους είναι να υλοποιήσουν πιλοτικά για μια αγωνιστική τα μέτρα και μετά σε πρώτη φάση να ανοίξουν οι θύρες για τους κατόχους διαρκείας. Επί της ουσίας, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός, οι ΠΑΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το μέτρο, λες και είχαν τιμωρηθεί για μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών. Μάλιστα το πρόβλημα σε σχέση με την παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα, εστιάζεται κυρίως σε τρεις ΠΑΕ: Τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, που διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό διαρκείας. Πάντως και μόνο το γεγονός ότι ο Πλεύρης, μετά το δημόσιο κράξιμο από τις ΠΑΕ, αποφάσισε να προσέλθει στη Λίγκα, δείχνει διάθεση συνεννόησης. Πέραν τούτου καταδεικνύει ότι ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν έχει την ευθύνη ο ίδιος, αποφεύγει να πετά την μπάλα στην κερκίδα, όπως κάνουν ορισμένοι εκ των συναδέλφων του.

 

Τι προβλέπουν για το peak της «Όμικρον»

Από τα μοντέλα που επεξεργάζονται οι επιστήμονες, αυτήν τη στιγμή, υπάρχει η εκτίμηση ότι η κορύφωση της μετάλλαξης «Όμικρον» προσδιορίζεται κατά το πρώτο πενθήμερο του νέου χρόνου. Μέχρι τότε θα «ανεβαίνουν» σχεδόν καθημερινά τα κρούσματα. Ωστόσο, οι γιατροί δεν ανησυχούν, αφού δεν παρατηρείται αυξημένη ανάγκη για νοσηλείες. Ενδεικτικό αυτού είναι το στατιστικό στοιχείο που καταγράφει έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό 10.000 ατόμων που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό με τη μετάλλαξη «Όμικρον». Από τους 10.000 που νόσησαν, μόνο οι 128 κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτούν και μόνο τέσσερις έχασαν τη μάχη με τη ζωή.

Το βέτο Άδωνι για τα μπουζούκια

Ένας από τους πρώτους υπουργούς, προφανώς έχων την ιδιότητα του εποπτεύοντος την αγορά, που ενημερώθηκε για την απόφαση της κυβέρνησης, να φέρει πιο νωρίς την ισχύ των μέτρων, ήταν ο φίλος μου ο Άδωνις. Όπως έμαθα, ο υπουργός πρόβαλε μεταξύ αυτών και ισχυρό βέτο, για το κλείσιμο των μπουζουκτζίδικων και την απαγόρευση της μουσικής, επιχειρηματολογώντας επ’ αυτού για αρκετή ώρα. Ωστόσο, ο Τσιόδρας και οι υπόλοιποι, που αμφιβάλλω αν έχουν περάσει ακόμη και έξω από μπουζουκτζίδικο, ήταν αμετακίνητοι ως προς την ανάγκη να παραμείνουν κλειστοί οι συγκεκριμένοι χώροι.

! Η ιστορία με τον Ιβάν Σαββίδη και το υπουργείο Υποδομών έχει μεγάλη ουρά. Ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερη ακόμη και απ΄ αυτήν που νομίζουν ότι υπάρχει, όσοι τις τελευταίες μέρες επενδύουν στο γεγονός ότι είναι ένα θέμα που απλώς θα ξεχαστεί. Αμ δε…

 

Αγαπημένος του υπερταμείου ο Λυμπέρης

Σήμερα αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω ταπεινά συγγνώμη από τα παλικάρια της V+O, για το γεγονός ότι τους αδίκησα σε σχέση με το υπερταμείο και τη φιλία τους με τον επικεφαλής Γρηγόρη Δημητριάδη. Και αυτό γιατί όπως έμαθα ο αγαπημένος διαφημιστής του ταμείου είναι κάποιος Λυμπέρης, που διαθέτει μια εταιρεία, την οποία εκτιμά απεριόριστα μέχρι και ο φίλος μου ο Οδυσσέας Χριστοφόρου. Ωστόσο, επειδή ετοιμάζομαι να εξομολογηθώ σήμερα, αποφάσισα να μην συνεχίσω το ρεπορτάζ.

 

Προβληματίζει τις τράπεζες η εικόνα της αγοράς

Από το «Δόξα Σοι ο Θεός» στο «Βοήθα Παναγιά» πήγε όλη η αγορά με την έξαρση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον και ένα Ταμείο Ανάκαμψης δεν φέρνει την άνοιξη μέσα στη βαρυχειμωνιά του Covid-19. Στο κλείσιμο της χρονιάς, οι τραπεζίτες μου μεταφέρουν το μούδιασμα των επιχειρήσεων και φοβούνται ότι μπορεί να ανακόψει την όρεξή τους για επενδυτικά σχέδια. Και τις τράπεζες, πάντως, απροβλημάτιστες για τα του οίκου τους δεν τις λες. Και μόνο ότι τα κύματα του Covid τις αναγκάζουν να λαμβάνουν συνεχώς πρόσθετα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας, την ασφάλεια του προσωπικού και την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών τους, είναι αρκετός επιπλέον πονοκέφαλος. Η τηλεργασία στις τράπεζες κινείται ήδη άνω του επιβεβλημένου 50%. Ενδεικτικά, η Alpha Bank εφαρμόζει ελάχιστο ποσοστό τηλεργασίας στις Κεντρικές Υπηρεσίες το 66% (δυο στους τρεις εργάζονται απομακρυσμένα), ενώ σε όσες διευθύνσεις είναι εφικτό λόγω αντικειμένου, η τηλεργασία μπορεί να φτάσει το 100% του προσωπικού. Αντιστοίχως, για το Δίκτυο, όπου αυτό είναι εφικτό, προβλέπεται η δημιουργία δύο ομάδων που θα εργάζονται εκ περιτροπής.

! Προχθές είδα ένα όνειρο με έναν ομογενή Ρώσο να πουλάει ένα λιμάνι, δυο ξενοδοχεία και διάφορα άλλα assets που διαθέτει εν Ελλάδι και την ίδια στιγμή εμφανίστηκε (πάντα στο όνειρο) ένας Ολλανδός που τα αγόρασε όλα σε αστραπιαίο χρόνο. Μάλιστα αυτός ο Ολλανδός, είχε παρέα την ώρα της αγοράς και έναν Έλληνα επιχειρηματία, που τα παλιά τα χρόνια, έπαιζε μπάλα στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

 

Σχέδια και νέα projects

Παρά τις αντιξοότητες, ωστόσο, τα σχέδια των τραπεζών είναι φιλόδοξα για το 2022 όχι μόνο στα μεγάλα projects και τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις. Το 2022 θα δούμε να αναβιώνει ζωηρά και η λιανική τραπεζική, αφού πέρα από τα στεγαστικά δάνεια που κινήθηκαν ήδη σημαντικά μέσα στο 2021, αρχίζουν να τσιμπάνε τα προσωπικά και τα καταναλωτικά δάνεια. Είναι ένας τομέας που θα κυνηγήσουν οι τράπεζες ύστερα από πολλά χρόνια, αναμένοντας ρυθμούς αύξησης σε διψήφια ποσοστά. Φίλοι τραπεζίτες μού λένε ότι υπάρχει ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια των 2.000 έως 4.000 ευρώ, αλλά και για προσωπικά των 7.000 – 8.000. Τα ποσά είναι στο διπλάσιο για τους πελάτες που οι τράπεζες χαρακτηρίζουν affluent. Και αν αναρωτιέστε πώς οι τράπεζες δεν θα ξαναπέσουν στο «πηγάδι» των δανεικών και αγύριστων, έχουν (πλέον) γνώση οι φύλακες. Το συναλλακτικό προφίλ των πελατών είναι «σκαναρισμένο» πριν υποβληθεί το αίτημα δανειοδότησης και το «ναι» ή το «όχι» της τράπεζας είναι άμεσο και τεκμηριωμένο.

 

Τα mail στον Σκέρτσο και η κοινοποίηση στον Θωμά

Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο που εκθέτει τον καθόλα οργανωτικό και κυρίως μεθοδικό υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο. Τι είναι αυτό; Κάτι mail που αποστέλλονται είτε από υπουργούς, είτε από άλλους κρατικούς αξιωματούχους, στα οποία μεταξύ των άλλων, αποδέκτης είναι και ο Θωμάς ο Βαρβιτσιώτης της V+O. Είμαι (σχεδόν) σίγουρος ότι γι αυτή την πρακτική δεν έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος Κυριάκος, όπως ακόμη πιο σίγουρος ότι το σχετικό σχόλιο θα αποφύγουν να το προωθήσουν στο πρωθυπουργικό γραφείο, όσοι σπεύδουν κατά καιρούς να «καρφώνουν» την στήλη, στον πρόεδρο Μητσοτάκη. Πάντως επειδή οι μέρες είναι πονηρές, ο υπουργός Σκέρτσος, οφείλει να αφαιρέσει από τους αποδέκτες της αλληλογραφίας τον Θωμά. Εκτός κι αν μπερδεύτηκε το mail του, μ αυτό του υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσίωτη.

 

Το νομοσχέδιο Σταϊκούρα για την Κεφαλαιαγορά

Σαν να μην περάσαμε σκάνδαλο Folli – Follie,ταφόπλακα στον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Πρωί – πρωί, έλαβα στο κινητό μου τα δύο αυτά επιγραμματικά μηνύματα από φορείς της χρηματιστηριακής αγοράς, κάτω από τη φωτογραφία του αναρτημένου προς διαβούλευση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Δεν ασχολήθηκα εκτενώς με το νομοσχέδιο, μέρες που είναι. Μετά τα Φώτα, θα το ψάξω. Αλλά βρε Χρήστο… τι timing είναι αυτό που έβγαλες το νομοσχέδιο για διαβούλευση; Τροπολογία που θα περάσει νύχτα είναι; 28 Δεκεμβρίου βράδυ με 11 Ιανουαρίου, πόσες εργάσιμες έχουν οι εμπλεκόμενοι για να διατυπώσουν προτάσεις και ενστάσεις; Όχι τίποτα άλλο, αλλά οι Θεσμοί πριν δώσουν την έγκρισή τους, θα ψάξουν το εάν το σχέδιο νόμου συνιστά μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Και μεταρρύθμιση ίσον προϋπόθεση για να πάρουμε τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης για το έργο της ψηφιοποίησης της Κεφαλαιαγοράς. Απ’ ό,τι μαθαίνω, η Κομισιόν και η νομική υπηρεσία της, όπως επίσης η ESMA – η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών – είχαν συμμετάσχει στη διαμόρφωση των προτάσεων που περιέχονταν στο νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που είχε παραδώσει φεύγοντας ο Γ. Ζαββός και έχουν μέτρο σύγκρισης…

! Τελευταία μέρα του χρόνου αύριο και μας αποχαιρετάνε από τους χρηματιστηριακούς δείκτες στους οποίους συμμετείχαν, οι μετοχές της Attica Bank. Ο λόγος, η χαμηλή διασπορά μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

 

Από την στήλη «The Big Mouth» του powergame.gr