Quantcast

Στην Προεδρία της Δημοκρατίας δωρίστηκε το έργο του Χρήστου Μποκόρου «Έξοδος»

Η δωρεά έγινε από τον συλλέκτη Σωτήρη Φέλιο

Ένα ιδιαίτερα συμβολικό δώρο έκανε ο γνωστός συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Δώρισε το έργο του Χρήστου Μποκόρου «Έξοδος», που είναι εμπνευσμένο από ην Έξοδο του Μεσολογγίου και περιβάλλεται από απόσπασμα της απολογίας του Δικαστή Γεωργίου Τερτσέτη, όταν δικάζονταν μαζί με τον Πρόεδρο Αναστάσιο Πολυζωίδη στο Εγκληματικό Δικαστήριο του Ναυπλίου στις 27 Σεπτεμβρίου 1834, επειδή αρνήθηκαν να συνυπογράψουν καταδικαστική απόφαση στη δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημητρίου Πλαπούτα.

Η παράδοση έγινε σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου να εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της: «Η χειρονομία σας δεν είναι απλώς ευγενής και γενναιόδωρη, αλλά εμπεριέχει υψηλό συμβολισμό. Το έργο αυτό γεννά βαθιά συγκίνηση, με την λιτότητα, την ταπεινότητα, θα έλεγα, με την οποία αποτίνει φόρο τιμής σε μια κορυφαία στιγμή υπέρβασης της νεότερης ιστορίας μας· με το δέος και τον σεβασμό με τα οποία αποδίδει την ιερότητα της «Εξόδου», ξαναζωντανεύοντάς την στον χωροχρόνο του παρόντος. Γιατί τα κεράκια που φέγγουν πάνω στη γαλανόλευκη, πάντα ακοίμητα, εσαεί αναμμένα για την τιμή της ελευθερίας, είναι σαν να μας υποδεικνύουν ότι κάθε φορά που μας περιζώνει το σκοτάδι, όπως τους πολιορκημένους του Μεσολογγίου, έχουμε έναν μονάχα δρόμο εξόδου, «την έφοδο προς το φως», για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του ίδιου του ζωγράφου. Οι φλόγες του, ζωγραφισμένες με παραισθητική αληθοφάνεια, είναι τα φωτεινά σημάδια της μνήμης· και το ιερό πανί της σημαίας μας ο τόπος της διασταύρωσής τους με το παρόν και το μέλλον μας» είπε με νόημα και πρόσθεσε: «Η «Έξοδος», τοποθετημένη σε περίοπτη θέση του Προεδρικού Μεγάρου, προσιτή στο κοινό, θα αποτελεί, στα χρόνια που θα ‘ρθουν, ζωντανή υπόμνηση του σημαντικού ρόλου που μπορεί να παίξει η τέχνη στην διαμόρφωση ήθους και στην εμβάθυνση της αυτογνωσίας μας».

«Η θυσία των Ελλήνων δεν έγινε επί ματαίω …. Όσο τιμούμε το παρελθόν και στις δόξες και στις πίκρες του μπορούμε να προσδοκούμε πιο στέρεο μέλλον» είπε φανερά συγκινημένος ο Χρήστος Μποκόρος ενώ ο Σωτήρης Φέλιος υπογράμμισε πως «κοιτάζοντας αυτό το έργο μπορούμε να αντιληφθούμε τί συνέβη και ποιοι είμαστε».