Προς πώληση το πρώτο αυτοκίνητο του Μαραντόνα

Το αυθεντικό Fiat 128 του 1982 που ανήκε στον Diez δημοπρατείται ως NFT. Η τιμή εκκίνησης είναι 400 χιλιάδες δολάρια

Νίκος Μιχαλόπουλος

Γνωρίζουμε ότι τα μοντέλα αυτοκινήτων που ανήκαν σε διασημότητες από τον κόσμο του αθλητισμού ή του star system απολαμβάνουν πάντα ιδιαίτερη επιτυχία όταν δημοπρατούνται. Υπό αυτή την έννοια, το πρώτο αυτοκίνητο που άνηκε σε ένα είδωλο του ποδοσφαίρου όπως ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Το αυθεντικό Fiat 128 του 1982 που ανήκε στην Diez βγαίνει σε δημοπρασία ως εικονική αναπαράσταση NFT.

Βρέθηκε το 2003 σε κοτέτσι

 
Αυτό είναι το πρώτο νέο αυτοκίνητο του πρωταθλητή Αργεντινής, που του δόθηκε τα Χριστούγεννα του 1982, την περίοδο που επισημοποιήθηκε η μεταγραφή του από την Μπόκα Τζούνιορς στην Μπαρτσελόνα. Τα ίχνη αυτού του μοντέλου χάθηκαν μέχρι το 2003 όταν βρέθηκε σε ένα κοτέτσι κοντά στην πόλη Salto, κοντά στο Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), από τον συλλέκτη αυτοκινήτων Martin Varrone που από τότε έγινε ιδιοκτήτης.

Σήμερα το Fiat 128 πωλείται με τη μορφή ενός NFT (“Non Fungible Token”, ή “non-transferable token”), βασικά μιας ψηφιακής καλλιτεχνικής αναπαράστασης μέσα σε ένα blockchain. Έχει αξία τόσο ως κρυπτονόμισμα όσο και ως πραγματικό έργο τέχνης και, όπως στην περίπτωση μιας πραγματικής καλλιτεχνικής αναπαράστασης, μπορεί να αυξήσει την αξία του με την πάροδο του χρόνου.

Θα περιλαμβάνει το πραγματικό Fiat 128


Η ιδιαιτερότητα είναι ότι το πραγματικό Fiat 128 που ανήκε στον Μαραντόνα θα μπει στην αγορά του NFT token. Το ψηφιακό κουπόνι θα χρησιμεύσει ως απόδειξη της πρωτοτυπίας του αυτοκινήτου και, σύμφωνα με την Infotechnology, η πρωτοβουλία εγκρίθηκε από τον δικηγόρο Matias Morla, τον τελευταίο μάνατζερ του πρωταθλητή Αργεντινής. Χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομα και την εικόνα Diez, το μοντέλο θα προσφερθεί προς πώληση ως “El Primer Auto de D10S” (το πρώτο αυτοκίνητο D10S).

Το σεντάν Fiat, που λανσαρίστηκε στην αγορά το 1969, κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα στην Αργεντινή, μια χώρα στην οποία πωλούνταν με διάφορες ενημερώσεις μέχρι το 1991. Το NFT του αυτοκινήτου που κάποτε ανήκε στον Μαραντόνα δημοπρατείται σήμερα με βάση τα 400.000 δολάρια (355 χιλιάδες ευρώ με τρέχουσες ισοτιμίες), με τις προσφορές να κλείνουν στις 15 Φεβρουαρίου 2022.