Ράλι στη Wall Street καθώς ο Μπάιντεν δεν έκανε καμία αναφορά σε νέα lockdown

Με ένα εντυπωσιακό ράλι απάντησαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις βαριές απώλειες των προηγούμενων ημερών

Με ένα εντυπωσιακό ράλι απάντησαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις βαριές απώλειες των προηγούμενων ημερών, με τον βιομηχανικό Dow Jones να προσθέτει 560 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να κερδίζει 2,4% στον απόηχο των ανακοινώσεων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το τελευταίο κύμα της πανδημίας που δεν περιείχαν καμία αναφορά ή πρόβλεψη για νέα lockdown.

“Όχι, δεν ζούμε πάλι τον Μάρτιο του 2020”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. “Συνολικά, 200 εκατ. άνθρωποι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, είμαστε προετοιμασμένοι και γνωρίζουμε περισσότερα σήμερα”, τόνισε αν και προειδοποίησε τους ανεμβολίαστους Αμερικανούς ότι βάζουν τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε κίνδυνο εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης όμικρον.

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του θα δημιουργήσει νέα κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα για τη διενέργεια ελέγχων και θα αγοράσει 500 εκατ. rapid tests τα οποία θα διανεμηθούν δωρεάν στα αμερικανικά νοικοκυριά. Θα δημιουργηθεί επίσης μια ειδική ιστοσελίδα όπου οι Αμερικανοί θα μπορούν να ζητούν την παράδοση των τεστ στις κατοικίες τους.

Παράλληλα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι πολιτείες και τα συστήματα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της όμικρον. Το ιατρικό προσωπικό ενισχύεται με 1.000 άτομα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ενώ ενισχύεται επίσης η χωρητικότητα των νοσοκομείων καθώς και ο προστατευτικός εξοπλισμός για το προσωπικό.

Δρομολογούνται ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία τις επόμενες εβδομάδες – αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων κλινικών, την περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού και την αύξηση της χωρητικότητας στα φαρμακεία.

 

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 560,54 μονάδες ή 1,60% και σκαρφάλωσε στις 35.492,70 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 81,21 μονάδες ή 1,78% στις 4.649,23 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq με άλμα 360,14 μονάδων ή 2,40% έκλεισε στις 15.341,09 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 26 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μόλις τέσσερις με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η Nike με κέρδη 9,65 δολ. ή σε ποσοστό 6,15% στα 166,63 δολ. και ακολούθησαν Boeing στα 199,52 δολ. με κέρδη 5,86% και American Express στα 160,91 δολ. με άνοδο 3,22%.

Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν οι Merck & Co. (-1,14%), Verizon Communications (-0,58%) και Johnson & Johnson (-0,32%).

Η ανοδική αντίδραση των δεικτών σήμερα ακολουθεί ένα μπαράζ πιέσεων τις προηγούμενες ημέρες, με τον S&P 500 να υποχωρεί για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση τη Δευτέρα εν μέσω των φόβων που έχει δημιουργήσει η ραγδαία εξάπλωση της όμικρον σε δεκάδες χώρες.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και η είδηση ότι η Γερουσία θα πραγματοποιήσει τον Ιανουάριο ψηφοφορία στο σχέδιο του προέδρου Μπάιντεν για ένα πακέτο επενδύσεων συνολικού ύψους των $2 τρισ. με στόχο την περαιτέρω τόνωση της οικονομίας, παρά τις αντιρρήσεις του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Τζο Μάντσιν που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε σήμερα ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή, Τζο Μάντσιν, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι θα “καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα” στο νομοθετικό πακέτο για τις κοινωνικές δαπάνες.