Τουλάχιστον 26 startups με ελληνικό DNA και έδρα τις δυτικές Πολιτείες των HΠΑ -κυρίως τη Silicon Valley– έχουν εξασφαλίσει την τελευταία δεκαετία σημαντικά κεφάλαια από Venture Capital της περιοχής, πριν εξαγοραστούν από μεγάλους διεθνείς ομίλους, όπως η Amazon, η LG και η Pinterest.
Ταυτόχρονα, τουλάχιστον 100 startups με Έλληνες ή Ελληνοαμερικάνους ιδρυτές έχουν σήμερα παρουσία στη Μέκκα της καινοτομίας, τη Silicon Valley.
Το προφίλ των ιδρυτών
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιδρυτές τους υπήρξαν μεταπτυχιακοί φοιτητές σε τοπικά πανεπιστήμια, όπως το Stanford και το Berkeley, αναπτύσσοντας τις καινοτόμες ιδέες τους στη διάρκεια των σπουδών τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι founders ανέπτυξαν το καινοτόμο προϊόν στην Ελλάδα και βρέθηκαν στην Silicon Valley, προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια από τα τοπικά VC funds.
Αυτό το οικοσύστημα καινοτομίας με ελληνική καταγωγή, το οποίο δραστηριοποιείται εκεί όπου χτυπά η καρδιά της παγκόσμιας καινοτομίας, επιχειρεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα. Και το κάνει πιο συστηματικά από κάθε άλλη χρονική στιγμή στην ιστορία της εγχώριας startup σκηνής, διεκδικώντας θεσμική εκπροσώπηση της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη Silicon Valley μέσω της εκεί δημιουργίας ενός ελληνικού hub.
Αυτό τον σκοπό έχει η δεκαήμερη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστα Φραγκογιάννη και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστου Δήμα, στη Βοστόνη και το Σαν Φρανσίσκο, που είναι σε εξέλιξη από το περασμένο Σάββατο.
«Η επιλογή των προορισμών δεν είναι προφανώς, καθόλου τυχαία. Αντιθέτως σηματοδοτεί τον κεντρικό στόχο της επίσκεψής, που είναι η σύνδεση κρίσιμων για την ανάπτυξη της χώρας πόρων και σημείων αναφοράς ειδικότερα στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας» αναφέρουν σε κοινό τους υπόμνημα οι κ. κ. Φραγκογιάννης και Δήμας.
Αλλάζει η Ελλάδα
Στον δρόμο της οικονομικής διπλωματίας, η Ελλάδα επιχειρεί να διασυνδέσει τις εγχώριες startups με κοιτίδα της τεχνολογίας και το οικοσύστημα της Silicon Valey. «Το ότι η Ελλάδα αλλάζει είναι γεγονός που επιβεβαιώνεται από την επιλογή κολοσσών, όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cisco, η EY, η Applied Materials κ.α. να επενδύσουν στη χώρα μας. Εκτιμούμε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα ακόμα περισσότερων νέων δυναμικών καινοτόμων εταιριών, γιατί όχι των κολοσσών του μέλλοντος» σημειώνεται στο ίδιο υπόμνημα.
Οι Έλληνες της Silicon Valley
Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των startups με Έλληνες ιδρυτές που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα γενικά στις ΗΠΑ, κυρίως σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη, το Λος Άντζελες και το Όστιν (Τέξας). Από το αρχετυπικό οικοσύστημα των νεοφυών εταιρειών, τη Silicon Valley, δεν λείπει το ελληνικό στοιχείο, με πολλούς Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς ιδρυτές startups να δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Δεκάδες εταιρείες από αυτές τις startups διαθέτουν παρουσία τόσο στην Silicon Valley όσο και στην Ελλάδα, με το εμπορικό τμήμα, τις πωλήσεις, να βρίσκεται στις ΗΠΑ και το τμήμα έρευνα και ανάπτυξης στην Ελλάδα. Η διττή αυτή παρουσία δίνει στις startups τη δυνατότητα να προσελκύσουν ευκολότερα χρηματοδότηση, να προσεγγίσουν αποτελεσματικότερα τους πελάτες τους και ταυτόχρονα να αναπτύσσουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα με το εκεί εργατικό δυναμικό να αμείβεται κατά πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι εταιρείες αυτές δεν έχουν μεν παρουσία στην Ελλάδα, συνεργάζονται, ωστόσο, με Έλληνες προγραμματιστές ή μηχανικούς που δουλεύουν εξ αποστάσεως ως εξωτερικοί συνεργάτες ή ως υπάλληλοι μιας θυγατρικής της αμερικανικής εταιρείας στην Ευρώπη.
Ελληνικό άρωμα στη Μέκκα της καινοτομίας
Χαρακτηριστικό παράδειγμα startup με ελληνικό DNA και έδρα τη Μέκκα της καινοτομίας είναι η Aisera, η τέταρτη εταιρεία που ίδρυσε στην Silicon Valley ο Χρήστος Τρύφωνας.
Η Aisera από το 2017 προσφέρει υπηρεσίες αυτοματισμού λειτουργιών πληροφορικής, πωλήσεων και εξυπηρέτησης πελατών μέσω εφαρμογών ΑΙ. Το 2021 εξασφάλισε τρίτο γύρο χρηματοδότησης, ύψους 40 εκατ. δολαρλίων, έχοντας συγκεντρώσει συνολικά κεφάλαια 90 εκατ. δολ.
Η Arrikto, από την πλευρά της, προσφέρει εργαλεία για το σχεδιασμό εφαρμογών υπολογιστικής μάθησης. Ιδρύθηκε το 2015 από τους Κωνσταντίνο Βενετσανόπουλο και Βαγγέλη Κούκη και διατηρεί γραφεία στο San Francisco και τμήμα έρευνας & ανάπτυξης στην Αθήνα. Τον Νοέμβριο του 2020 η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση 10 εκατ. δολ. από την Unusual Ventures (επενδυτική εταιρεία Venture Capital στη Silicon Valley).
Η BetterUp με ιδρυτή τον ελληνικής καταγωγής Alexi Robichaux από το 2013 δραστηριοποιείται στον κλάδο της ψυχικής υγείας προσφέροντας coaching σε στελέχη επιχειρήσεων. Απασχολεί 2.500 coaches, χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και προσφέρει υπηρεσίες σε 370 επιχειρήσεις σε 90 χώρες. Το καλοκαίρι του 2021 ανακοίνωσε την επέκτασή της στην Ευρώπη με γραφεία στο Λονδίνο και το Μόναχο, ενώ τον Οκτώβριο εξασφάλισε χρηματοδότηση πέμπτου γύρου ύψους 300 εκατ. δολ.
Η Blueground, που παρέχει επιπλωμένα διαμερίσματα προς ενοικίαση για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα του ενός μηνός σε 15 πόλεις ανά τον κόσμο, έχει στη Νέα Υόρκη και παρέχει υπηρεσίες στο Σαν Φρανσίσκο. Το Σεπτέμβριο του 2021 ανακοίνωση της εξασφάλιση χρηματοδότησης τρίτου γύρου, ύψους 180 εκατ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής χρηματοδότηση για ελληνική startup.
Πηγή: powergame.gr