Η Microsoft εντόπισε 42 domains Κινέζων χάκερ

Η Microsoft δεν διστάζει να συνδέσει τις επιθέσεις αυτές με το Πεκίνο και τις προσδοκίες του να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του μέσα από την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού

Η Microsoft κατάφερε να κατασχέσει με δικαστική εντολή 42 ιστότοπους (domains) που συνδέονται με Κινέζους χάκερς, οι οποίοι θέτουν στο στόχαστρο οργανισμούς στις ΗΠΑ και ακόμα 28 χώρες.

 

Η ομάδα των χάκερς εξειδικεύεται στην κατασκοπεία μέσω του Διαδικτύου και είναι γνωστή με την ονομασία Nickel, σύμφωνα με τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό.

Η Microsoft δεν διστάζει να συνδέσει τις επιθέσεις αυτές με το Πεκίνο και τις προσδοκίες του να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του μέσα από την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού. Ανάλογη επιχείρηση διεξήχθη από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για ένα σχέδιο παραβίασης των λογισμικών συστημάτων ασφαλείας σε ορισμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αμυντικό και τεχνολογικό κλάδο της χώρας, αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός, «η Nickel στοχεύει σε οργανισμούς στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων διπλωματικών υπηρεσιών και υπουργείων Εξωτερικών σε χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Κεντρικής Αμερικής, της Νότιας Αμερικής, της Καραϊβικής, της Ευρώπης και της Αφρικής». Ο αντιπρόεδρος στον τομέα Ασφάλειας Πελατών, Τομ Μπέρτ, δήλωσε πως «πολύ συχνά παρατηρείται συσχετισμός ανάμεσα στους στόχους της Nickel και των γεωπολιτικών συμφερόντων της Κίνας». Ο τεχνολογικός κολοσσός χαρακτήρισε, μάλιστα, τις επιθέσεις ως «εξαιρετικά εξελιγμένες» καθώς αξιοποιούσαν πολλαπλές τεχνικές, αναζητώντας και εντοπίζοντας με μεγάλη ακρίβεια τα αδύναμα σημεία στα συστήματα των υπηρεσιών.

«Καθώς η επιρροή της Κίνας στον κόσμο συνεχίζει να αυξάνεται, η χώρα κατοχυρώνει διμερείς σχέσεις με όλο και πιο πολλές χώρες και επεκτείνει συνεργασίες για την υποστήριξη έργων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος. Θεωρούμε πως παράγοντες με έδρα την Κίνα θα συνεχίσουν να θέτουν στο στόχαστρο πελάτες σε τομείς της κυβέρνησης, της διπλωματίας και των μη κυβερνητικών οργανισμών», «για την εξυπηρέτηση σκοπών οικονομικής κατασκοπείας ή παραδοσιακής κατασκοπείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Microsoft. H εταιρεία, ωστόσο, δεν αποκάλυψε τους οργανισμούς που δέχτηκαν επίθεση.

Μέσα στο καλοκαίρι, ένα τμήμα του ιρλανδικού συστήματος υγείας δέχτηκε επίθεση, με τους χάκερς να ζητούν λύτρα που η κυβέρνηση δεν δέχτηκε να καταβάλει, ανακτώντας τον έλεγχο του συστήματος. Είχε προηγηθεί η κυβερνοεπίθεση της Colonial Pipeline, της εταιρείας διαχείρισης του μεγαλύτερου δικτύου μεταφοράς καυσίμων στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, η οποία αναγκάστηκε να πληρώσει λύτρα 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών (FBI) κατάφερε επαναφέρει τα 2,3 από τα 4,4 εκατ. δολάρια που κατέβαλε η Colonial, οι κυβερνοεπιθέσεις παραμένουν μια από τις μεγαλύτερες απειλές των κυβερνήσεων.

Στην περίπτωση της Colonial Pipeline, οι χάκερς, τους οποίους το FBI συνδέει με την οργάνωση DarkSide (Σκοτεινή Πλευρά) από τη Ρωσία ή την Ανατολική Ευρώπη, απέβλεπαν σε οικονομικό όφελος, προκαλώντας μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα μεγάλες ανεπάρκειες στην προσφορά καυσίμων σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ. Πέρσι τον Δεκέμβριο, η παράνομη πρόσβαση στο λογισμικό της Solarwinds επέτρεψε σε χάκερς, οι οποίοι ενεργούσαν κατόπιν εντολής της Μόσχας όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, να παρακολουθούν τα συστήματα ακόμη και των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών των ΗΠΑ, εκτός των Google, Microsoft και άλλων ομίλων.

 

Πηγή: powergame.gr