Κακοκαιρία – Προειδοποίηση Καλλιάνου: Υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες

Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες

Στο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα και αναμένεται να συνεχιστεί και το Σάββατο, αναφέρθηκε ο Γιάννης Καλλιάνος.

 

 

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ, έκανε λόγο για ένα δύσκολο Σάββατο, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, που κατά τόπους μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

«Μια ιδιαίτερα δύσκολη μέρα, σε ό,τι αφορά στις βροχοπτώσεις, θα είναι το Σάββατο. Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές, στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, και στο Βόρειο και βορειοανατολικό Αιγαίο. Στα κεντρικά και νότια του Αιγαίου, ναι μεν ο καιρός κατά διαστήματα θα είναι άστατος, όμως οι βροχές θα πιο τοπικές και δεν θα έχουν την ένταση των προαναφερθείσων τμημάτων« αναφέρει αρχικά ο κ. Καλλιάνος.

Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες

Kαι συνεχίζει: «Ειδικά στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά, στη δυτική Πελοπόννησο και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης τα φαινόμενα θα έχουν και ένταση και διάρκεια και ενδεχομένως οι καταιγίδες να προκαλέσουν και πλημμυρικά φαινόμενα»”.

Για την κατάσταση στην Αττική, λέει: «Προφανώς, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου θα βρέξει και στην Αττική και μάλιστα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα και για εκδήλωση τοπικών καταιγίδων στο νόμο».

«Δυστυχώς, οι δείκτες αστάθειας επιμένουν να είναι και σήμερα μεγάλοι, ειδικά για την περιοχή της δυτικής Ελλάδας σε ότι αφορά στα φαινόμενα του Σαββάτου. Αυτό σημαίνει ότι σε τοπικό επίπεδο, στα δυτικά, ενδεχομένως να επικρατήσουν και ακραίες σε ένταση ή διάρκεια βροχοπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι και πολύ ισχυροί, με εντάσεις που στα πελάγη θα αγγίζουν τοπικά και τα 9 μποφόρ. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφευχθούν οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των ισχυρών φαινομένων» σημειώνει ο ίδιος.

Το Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από το βράδυ της Πέμπτης και θα κρατήσει μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής 12/12, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά, επηρεάζονται με ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

Α. Από το βράδυ της Πέμπτης (9-12-2021), και μέχρι σήμερα το απόγευμα: τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά και η Δυτική Πελοπόννησος.

Β. Την Παρασκευή (10-12-2021):

1. Μέχρι το μεσημέρι: Οι προαναφερθείσες περιοχές και η Δυτική, η Κεντρική Μακεδονία βαθμιαία η Ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, η Θεσσαλία, η Κεντρική Στερεά, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Ανατολική Πελοπόννησος και πρόσκαιρα και η Ανατολική Στερεά.

2. Μέχρι αργά το απόγευμα η Θράκη.

3. Από το μεσημέρι και μέχρι αργά το βράδυ τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

4. Μέχρι αργά το μεσημέρι πρόσκαιρα οι Κυκλάδες και η Δυτική Κρήτη.

Γ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη, με ένταση 7-8 μποφόρ και την Παρασκευή (10-12-2012) στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά 9 μποφόρ.

Δ. Από τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής (10-12-2021) ένα νέο κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει όλη τη χώρα από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες καθώς και χιονοπτώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά. Θα επηρεαστούν αρχικά το Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, τα νησιά του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου, η Εύβοια, οι Κυκλάδες, και πιθανώς πρόσκαιρα τα βορειότερα τμήματα των Δωδεκανήσων.

Τα έντονα φαινόμενα το Σάββατο (11-12-2021) θα επηρεάσουν και την Αττική.

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές, αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά της βόρειας χώρας.Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στο βόρειο Αιγαίο 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια και θα φθάσει τους 16 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.