Quantcast

Παράταση αποπληρωμής για πάγιες δαπάνες και επιστρεπτέα

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα να παραταθούν και τα δύο προγράμματα μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022

Την παράταση αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν περί τις 700.000 επιχειρήσεις, αλλά και του προγράμματος παγίων δαπανών για τις 31.000 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα να παραταθούν και τα δύο προγράμματα μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το εύρος της παράτασης. Η αγορά από την πλευρά της, με την πανδημία να συνεχίζει να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο και το ενεργειακό κόστος να αυξάνεται διαρκώς, ζητεί παράταση έξι μηνών, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Ειδικότερα, το βελτιωμένο πλαίσιο της ΕΕ ορίζει ότι τα μέτρα μπορούν να μετατραπούν σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως επιχορηγήσεις. Δηλαδή, το προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19, ορίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να «χαρίσει» τα ποσά στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες εφόσον το επιθυμεί. Επί της ουσίας, τα 8,3 δισ. ευρώ των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορούν να γίνουν μη επιστρεπτέα στο σύνολο τους.

Επίσης, το προσωρινό πλαίσιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει εντός του 2022 και σε νέες επιστρεπτέες προκαταβολές, κάτι το οποίο όμως δεν φαίνεται να συζητά η κυβέρνηση, με υψηλόβαθμο στέλεχος να απαντά σε σχετική ερώτηση ότι πρόκειται για μία θεωρητική συζήτηση, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τις ανάγκες που παρουσιάζονται. Πάντως, όπως όλα δείχνουν δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει παράταση που σε πρώτη φάση μπορεί να φθάνει ακόμα και τους τρεις μήνες.

Όπως προκύπτει από την έκτη τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου, «τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο τροποποίησης των υφιστάμενων μέτρων ενίσχυσης που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή βάσει του προσωρινού πλαισίου, προκειμένου να παραταθεί η περίοδος εφαρμογής τους έως τις 30 Ιουνίου 2022, να καταστεί δυνατή η αναδιάρθρωση ή η μετατροπή ορισμένων μέσων έως τις 30 Ιουνίου 2023, να εισαχθούν νέα μέτρα για τη στήριξη των επενδύσεων προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάκαμψης έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 ή νέα μέτρα για τη στήριξη της φερεγγυότητας έως την 31η Δεκεμβρίου 2023. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού των υφιστάμενων μέτρων που έχουν εγκριθεί υπό το πρίσμα του τμήματος 3.12 ή εισαγωγής άλλων τροποποιήσεων για την ευθυγράμμιση των μέτρων αυτών με το προσωρινό πλαίσιο, όπως τροποποιείται με την παρούσα ανακοίνωση. Τούτο μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ειδική προσαρμογή νέων ή υφιστάμενων καθεστώτων ενίσχυσης σε τομείς που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση σε συγκεκριμένα κράτη μέλη εντός των ορίων του τροποποιημένου πλαισίου».

Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Εφόσον δεν υπάρξει κάποια διαφορετική απόφαση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν περίπου 3,3 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Συνολικά διατέθηκαν 8,3 δισ. ευρώ σε περίπου 700.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να επιστρέψουν τμήμα από το ποσό που έλαβαν στην εφορία. Όπως προκύπτει από τη νομοθεσία οι επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν ανάλογα με την πτώση του τζίρου από 25% έως και το 50% του κρατικού δανείου. Η περίοδος αποπληρωμής για όλες τις Επιστρεπτέες (1 έως 7), εκτείνεται από 40 σε 60 δόσεις, με πενταετή περίοδο αποπληρωμής από 31/1/2022 έως 31/1/2027. Δίνεται η δυνατότητα επιστροφής εφάπαξ του ποσού προς επιστροφή σε μία δόση έως το τέλος του έτους 2021, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού.

Συγκεκριμένα:

Οι επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ θα επιστρέψουν το 21,25% του δανείου. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος έλαβε 200.000 θα επιστρέψει 50.000 ευρώ. Στην περίπτωση που πληρώσει εφάπαξ θα επιστρέψει 42.500 ευρώ. Δηλαδή θα επιστρέψει το 21,25% του κρατικού δανείου. Αυτό σημαίνει ότι μη επιστρεπτέο ποσό διαμορφώνεται στο 78,75% Βέβαια, έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει τα 50.000 ευρώ σε 60 δόσεις με επιτόκιο 0,94%.
Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% και μείωση ακαθαρίστων εσόδων το 2020 προς το 2019, θα επιστρέψουν το 33% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 100.000 ευρώ θα επιστρέψει 33.000 ευρώ, ενώ εφόσον αποπληρώσει το δάνειο εφάπαξ το ποσό περιορίζεται στα 28.050. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 71,95%.
Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και για τους επτά κύκλους θα επιστρέψουν το 50% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 50.000 θα επιστρέψει 25.000 ευρώ. Εφόσον πληρώσει σε μία δόση θα δώσει στο ελληνικό δημόσιο 21.250 ευρώ. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 57,5%.

Πάγιες δαπάνες
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου είχαν συμψηφιστεί φόροι και εισφορές ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα συμψηφιστούν υποχρεώσεις που ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ. Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. περίπου ενδέχεται να μη χρησιμοποιηθεί από τις υπόχρεες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους που λήγει. Το ποσό αυτό θα μεταφερθεί για συμψηφισμούς τους πρώτους μήνες του 2022, μάλιστα θα παρασχεθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ανακατευθύνουν τα ποσά ανάλογα με τις υποχρεώσεις τους.

Σήμερα, με βάση τα στοιχεία το μεγαλύτερο τμήμα από το κουπόνι του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών κατευθύνεται για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, ενώ το υπόλοιπο για την αποπληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν. Συγκεκριμένα, από τα περίπου 450 εκατ. ευρώ οι 31.000 επιχειρήσεις αποφάσισαν ότι περίπου τα 240 εκατ. ευρώ θα τα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και τα 210 εκατ. ευρώ για φορολογικές υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ.

Πηγη: powergame.gr