Πετρέλαιο: Υποχώρησε η τιμή από τα υψηλά δύο εβδομάδων με απώλειες 2%

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης στο 1,49%, ενώ το δολάριο σημειώνει άνοδο 0,4% σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar

Διάλειμμα από τα κέρδη για τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες κατέγραψαν απώλειες την Πέμπτη μετά από τριήμερο ανοδικό σερί υποχωρώντας από τα υψηλά δύο εβδομάδων που σημείωσαν χθες.

«Η αβεβαιότητα για τη μετάλλαξη Όμικρον και οι ανησυχίες για τη μείωση της ζήτησης αργού πετρελαίου ανέκοψαν το ράλι του “μαύρου χρυσού”, σχολίασε ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής της Oanda. “Οι πληροφορίες σχετικά με νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού ήταν μεικτές», τόνισε ο ίδιος, με τις Pfizer και ΒioNTech να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα μιας μελέτης μέσα στην εβδομάδα, τα οποία έδειξαν ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer εξουδετερώνει την όμικρον. Δημοσίευμα του Bloomberg, ωστόσο, ανέφερε ότι ένας Ιάπωνας επιστήμονας διαπίστωσε ότι η Όμικρον είναι 4,2 φορές πιο μεταδοτική στο αρχικό της στάδιο από την Δέλτα.

Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και με τα κρούσματα κορονοϊού να αναζωπυρώνονται σε διάφορες περιοχές της υφηλίου, ορισμένα κράτη ήδη επανέφεραν περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού. Οι νέοι περιορισμοί έφεραν πιέση στη ζήτηση ενέργειας αλλά και στην τιμή του αργού.

Παρά τις εκτιμήσεις ότι η νέα μετάλλαξη μπορεί να μην είναι όσο επιζήμια φοβούνταν οι αγορές για τη ζήτηση πετρελαίου, «όλο και περισσότερες χώρες επαναφέρουν περιορισμούς και άλλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την έξαρση των κρουσμάτων», τόνισε η Louise Dickson, αναλύτρια της Rystad Energy. Η εξέλιξη αυτή εγείρει «φόβους ότι η παγκόσμια αγορά μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά και κατά συνέπεια να δημιουργηθεί ένα δυσμενές περιβάλλον για τις τιμές του πετρελαίου».

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης στο 1,49%, ενώ το δολάριο σημειώνει άνοδο 0,4% σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar.

Έτσι, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιανουαρίου υποχώρησε την Πέμπτη κατά 1,42 δολάρια ή 2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 70,94 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου διολίσθησε κατά 1,40 δολάρια ή σχεδόν 1,9% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 74,42 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Οι σημερινές απώλειες ήταν οι πρώτες για το Brent από τη συνεδρίαση της 1ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.